Birtoklátogatások 2019/9 Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

Idén nyolcadik alkalommal került sor „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunk kiírására. Olvasóink szavazata alapján született meg a legszebb pincészetek köre. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a SZIE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Idei utolsó utazásunk során Tarcalba látogattunk a Gróf Degenfeld birtokra.

2016-ban már egyszer bekerült a legszebb tíz közé a Degenfeld borászat. Azóta a birtok teljes vezetősége lecserélődött, így újra kellett építeni a személyes kapcsolatokat. A csapatot Tóth Máté birtokigazgató irányítja, aki 4 éve végzett a SZIE-n, ezt követően szerzett nemzetközi diplomát Montpellier, majd Geisenheim borászati fakultásán. A főborásszal, Sulyok Balázzsal, Varkoly István szőlésszel, valamint Soltész Nóra menedzser asszisztenssel tökéletesen kiegészítik egymás munkáját. Az emberek cserélődtek, ám a birtok filozófiája, ami az egyszerű „Nemesség kötelez”elvre épül – változatlan.

 A Gróf Degenfeld az a borászat, ahol mindenben egy kicsit több van a tökéletesnél. Mert Tokajban olyan borászat, ahol tökéletes szőlőből tökéletes bort készítenek, nem is egy van. Viszont olyan borászat, ahol mindehhez még hangsúlyos többletként járul a nemesi elkötelezettség és elegancia, olyan alig. Ez a többlet ugyanúgy megjelenik a tájépítészetben mint az épületek külső-belső kialakításában és boraik ízvilágában. Ha a Gróf Degenfeld borászatot valaki meglátogatja, elsőként a szállodaként üzemelő kastély-épülettel találkozik. Ebben a kastélyszállóban az előkelőség mellett ott van a finom nemesi ízlés is nem véletlenül, hiszen gróf Degenfeld Mária tanult hivatása a belső formatervezés, lakberendezés. A földszinten bóklászva megkapja az ember tekintetét a gondos kézzel válogatott festmények szépsége. A képek között találkozhatunk nemzeti nagyjaink egyikével-másikával, mint Sissyvel vagy Ferenc Ferdinánddal ugyanúgy mint legnagyobb festőművészeink alkotásaival, melyek közül kiemelkedő élményt jelent a könyvtárszobában Batthyány Ödönnek csaknem egy egész falat beborító festménye. Ilyen kvalitású művel még múzeumban is ritka élmény találkozni.

A feldolgozó előterében kóstolt 2016-os Zomborka Furmint 9 hónapot töltött hordóban

 

A második benyomást a kastély mögött kialakított borászat jelenti. A kastély kiépítését követően 1996-ban kezdődött meg egy modern borászat felépítése Salamin Ferenc építész tervei alapján. A borászat megjelenítése szép példája annak, hogy az organikus építészet mennyire megbecsüli a természetes környezetét. A két épületszárny közül az egyikben az acéltartályos erjesztőteret, míg a másikban a palackozót alakították ki a készáru raktárral. Egy nemesi birtokon a tartályoknak is a legjobb minőséget kell képviselniük, így nem lepődhetünk meg azon, hogy az itt sorakozó fűthető-hűthető kóracél tartályok kivétel nélkül az ÉLBER műhelyéből kerültek ki.

„A nemesség kötelez”- a szőlőbirtok filozófiája tükröződik a kompromisszumot nem ismerő minőségi munkában. Ennek jegyében nem használnak mérgező anyagokat a szőlőben, bár ezt szerényen kezelik, nem verik nagydobra, gyakorlatilag organikus szőlőművelést folytatnak. A 2013-as esztendő emlékezetes a borászat történetében, hiszen ekkor ünnepelték fennállásuk tíz éves jubileumát, és ugyanebben az évben Degenfeld-Lindner Mária a parlamentben átvehette a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetését a borvidék felvirágoztatásában végzett munkájuk elismeréseként.

Együtt az újjávarázsolt Terézia kápolna előtt


A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok szőlőterületei három település határában négy dűlőben helyezkednek el, amelynek mindegyike Tokaj-Hegyalja legjobb területei közé tartozik. Tarcal: Terézia és Mézesmály dűlők, Mezőzombor: Galambos dűlő, Mád: Kakasok dűlő. A szőlőterületek koncentrációja során nem az ültetvények állapota volt az elsődleges szempont, hanem a terület potenciálja. A mintegy 100 hektáros szőlőbirtokon belül több terület pihentetés alatt van, így 30 hektár a mádi Kakasokban, illetve 13 hektár a tarcali Mézesmályban.

 

A Degenfeld borai egy nemes borvidék nemesi családjának ízlésvilágát tükrözik. Száraz boraik, a Hárslevelű és a Zomborka Furmint könnyed és elegáns, a Muscat Blanc már félszáraz friss és üde nyári bor. Édes boraik közül a szamorodnik, az ötputtonyos, és hatputtonyos aszúik a tokaji hagyományok és a XXI. századi elvárások legszebb kombinációját mutatják. A csúcsot talán a 2013-as 6 puttonyos aszú jelentette, melynek elismeréseit nehéz lenne felsorolni, de a legfrissebb sikerei Japánból származnak: Best Wine of Japan, valamint szakértői nagy arany és Best Sweet Wine a Japan Wine Challenge-en. Mint jól érzékelhető, a Degenfeld szőlőbirtok legalább annyit tett a kultúrtáj gazdagításához a kastélyszálló mintaszerű kialakításával, az organikusan kialakított borászat megépítésével, valamint a Terézia kápolna helyrehozatalával, mint Tokaj hírnevének csillogóvá tételéhez világszerte.