Birtoklátogatások 2: Szászi Pince

 Utunk második állomására nem kellett sokat autóznunk: a Nyári Pincétől öt perc alatt legurultunk Szászi Endre egyre épülő-szépülő birtokára, ami rengeteget változott azóta, hogy lapunk 2012. októberi számában részletesen írtunk róla. A tulajdonos munkásságát azóta is maximális tisztelettel és egyetértéssel figyeljük, hiszen ő már a 2000-res évek elején tudatosan elkötelezte magát a bioművelés mellett, aminek azért van különleges jelentősége, mivel családjával együtt a birtokközpontjukban laknak, így fontos, hogy a szülők gyermekeikkel együtt egészséges, méregmentes környezetben éljenek.

Szászi Endre szőlész-borász családból származik, édesapja Székesfehérvárról költözött Szigligetre, hogy az Eszterházy-pincészet pincemesteri feladatkörét be tudja tölteni, így aztán „von Haus aus” vérében van a borkészítés minden csínja, bínja.

A birtok Szigligeten, a Szent György-hegyen, a Csobáncon, valamint Lesencetomajon 20 ha területtel rendelkezik. Szigligeten 2×2 hektáron Olaszrizling, a Szent György-hegyen, a birtok központja körül 8 hektáron 9 féle szőlő terem: Olaszrizling, Furmint, Szürkebarát, Ottonel muskotály, Zeusz, Rózsakő, Kéknyelű, Csókaszőlő és Pinot noir. Lesencetomajban 2,5 ha területen a Cserszegi fűszeres és a Zenit mellett a nagyobb részt kékszőlők – Cabernet franc és Pinot noir – töltik ki. A Hajagos hegyen az 1 hektár Ottonel muskotály mellett ½ hektáron Olaszrizling terem, míg a Csobáncon 1 hektár Kéknyelű mellett 1 sor Rózsakő. A bioborászat sajátossága, hogy a szőlőt gondosan ápolják, minden második sort füvesítik, csak rézzel és kénnel permeteznek, továbbá csak saját élesztőt használnak, hogy a terroir sajátságos ízjegyei, valamint az egyes évjárati sajátosságok tisztán megjelenhessenek boraikban.

Szászi Endre az 1990-es évek végén döntött úgy, hogy Szigligetről a Szent György-hegyre költözik. Minden lépését gondosan megkonzultálta feleségével, aki művészi vénájánál fogva nagyszerűen ki tudta egészíteni férje elképzeléseit. Borcímkéit a feleség tervezi, ő volt az is, akiben először felmerült a bio termelésre való átállás gondolata is.

Kettőjük nagyszerű házasságának összhangját sugározza az az esztékiai minőség, ahogy birtokközpontjukat kiépítették. Elsőként igényes kialakítású, a Badacsony-környék népi épületeinek stílusjegyeit magán viselő lakóházuk épült meg, alatta természetesen borospincével. A 2010-es évek elején megpályázták egy kóstoló-központ építésének lehetőségét, ami aztán Szűcs Endre tervei szerint 2013-ra el is készült, 2014-ben már alkalmi rendezvények részére üzemelt is, 2015-től viszont nyitva tartása állandósult. 400 m2 pincetér felett 300 m2 terasz, mellette pedig 100 m2 kóstolóterem üzemel, igényes éttermi kínálattal a nagyszerű borok mellé, és előzékeny felszolgálással.

A terasz előtti területen 365 tő olaszrizlig díszlik, „gyalog-tőke” műveléssel, ez az a kis területük, amiből az év minden napjára egy-egy palack bor kerül ki. Ezek azok a különleges palackok, melyeket csakis a birtokon szabad elfogyasztani, még a római pápa kedvéért sem lennének hajlandók elszállítani belőle egyetlen palackkal sem. Aki erre kíváncsi, az csak egyet tehet: felkerekedik, és elindul a Szent György-hegy irányába. Megéri!

Dékány Tibor