Villa Gyetvai az Ősszel is Balaton 2 rendezvényen


A balatonfüredi Villa Gyetvai Borbirtok felépítésével Gyetvai Zsolt szőlősgazda nagyapja előtt rója le tiszteletét. Az egész évben nyitva tartó és kulturális szalonként is működő villa borospincéjében kelnek életre a tulajdonos, valamint Demjén Gábor borász munkái a Tihany, Aszófő és Paloznak határában található szőlőkből. Céljuk, hogy a lehető legtisztábban mutassák meg a szőlő eredeti, természetes karakterét. A gyümölcsös ízek megőrzésével pedig a helyi terroir egyedi adottságait és a szőlőfajta karakterét igyekeznek palackba zárni.  Az Ősszel is Balaton 2 rendezvényünkön Gyetvai Zsolttól kérdeztük a legfrissebb tudnivalókat.

Hogyan alakult 2023-ban Önöknél a termés?

Ó, kérem nagyon vegyes: összességében igen bőtermő volt az év a sok csapadék miatt, elég erős volt a szürkepenész meg a botritisz, szerencsére mi azért időben léptünk, úgyhogy bizakodó vagyok. A bő termés mellett majd meglátjuk milyen lesz a bor, most még korai nyilatkozni.

A Turizmust illetően van-e változás az előző évekhez képest?

Erősen csökkenő irányt érzek sajnos. Kevés nyáron is a turista, szinte csak hétvégén jönnek, idényen kívül pedig már igen-igen csöndes. A törzsvendégek jönnek azért, de beeső vendég nagyon kevés van. Ha nem szervezzük a vendéget, üres házzal állnánk most is. Amikor programot, kulturális eseményt szervezünk, például kiállítást, olyankor telt ház szokott lenni úgy lászik a kultúrát jobban el lehet marketinggel adni, mint a borokat. Mindenesetre kevés a vendég, és nem tudom mi lehet pontosan az oka, az infláció, vagy hogy inkább külföldre mennek… Érezhetően tavaly előtt nyáron volt a legjobb, a 20-as év, és onnan folyamatosan csökkent a számuk.

Önök hogyan látják, esetleg miben valósítják meg a bor és az egészség kapcsolatát?

Azt gondolom nem lehet ezt a kérdést elválasztani a borfogyaszás visszaesésétől, hiszen ez a kapcsolat a folyamat visszafordítására ösztönöz. A ló másik oldala viszont az alkoholmentes borok térnyerése, ami számomra teljes értelmetlenséget takar, hiszen a lényeg mellett a bor jótékony hatása is csorbát szenved. Az arany középút a mértékletes borfogyasztásban lakozik, ami semmiféle panaszra nem adhat okot.

Hogyan értékelik a mai rendezvényt?

Nagyon kellemes hely, nagyon jó a csapat, a társaság, úgyhogy én élvezem. Igazán hangulatos kezdeményezés, úgyhogy eljövünk jövőre is, ha nyílik rá lehetőségünk. 

 

(beszámolt: Hajdu Ferenc, fotó: Bozzai Attila)

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

 

VEB