Vélemények az alkoholmentesített borokról

Tökön, a Nyakas Pincészetnél a Szűréstechnológiai Innovációs Napon lehetőségünk nyílt inerjút készíteni a szőlő- és borágazat fontos szereplőivel.

Nyitrainé, dr Sárdy Diána

,,Ebben a témában több éve részt vállalunk, elöl járunk a kutatásokban, mert nagyon fontos, hogy a szakmát segítsük, együttműködve a Törley-vel és a Szendei Gergővel. Nemzetközi lapokban is publikálunk a hazai fórumok mellett, még az idén megszületik az országban az első doktori disszertáció e témában. Nem mindegy, hogy az alkohol eltávolítás következtében hogyan változnak meg a tanninok, hogyan alakul a polifenol összetétel, hogyan tudjuk visszapótolni mindazt, amit elvettünk a borból? Az un. borjelleg és a borkarakter ugyanis megszűnik azáltal, hogy csökkentett alkoholtartalmú vagy alkoholmentes bort készítünk. Az eljárások során legfőképpen az aromaanyagok és a polifenolok sérülnek, ezek valamiféle visszapótlására folynak most szélesskálájú kísérleteink fajtákra, évjáratra alkoholtartalomra lebontva.

Úgy látom a fiatalok nem feltétlen keresik a csökkentett alkoholtartalmú, vagy alkoholmentes borokat, ez inkább egy nemzetközi trend, egy negatív kampány, miszerint az alkoholnak negatív élettani hatása van. Ez a borra nem igaz. A kulturált, mértékletes borfogyasztás nem káros! Napi egy pohár fehér, vagy vörös bornak az elfogyasztása igenis jót tesz az emberi szervezetnek, egészségnek! Gazdasági vonzata azonban lehet, a hazai borfogyasztók táborát talán ki tudjuk szélesíteni azáltal, hogy ilyen jellegű borok is megjelennek a piaci kínálatban.”

Szendei Gergő, Szendei Wine Kft. ügyvezető igazgatója

,,Az Omnia csoport egy különleges, nagyon innovatív technológiát hozott Magyarországra. Ezek a berendezések egy teljesen új italtechnológiai irányzat leendő termékeit képesek létrehozni a jövőben, nem a bor helyett, hanem a bor mellett. A mai világunkban új trendek jelennek meg. A csökkentett energiatartalmú élelmiszerek mellett helyet kaphatnak a csökkentett alkolholtartalmú italok, így a bor is új dimenzióként. Ha egy olyan eddig nem ismert, kellemes üdítőital jellegű, jól fogyasztható terméket hozunk létre, mely ha elnyeri a szélesebb fogyasztói rétegek tetszését, akkor van jövője.

Az alapanyag a szőlő, de a termék nem biztos, hogy a bor nevet kell, hogy viselje. Ez persze marketing kérdés és én mint technológus nem is kell, hogy ezzel foglalkozzak, legyen ez majd egy másik szakmai nap feladata! E berendezések fejlesztés alatt állnak, prototípusok több helyen üzemelnek már a világban. Mivel berendezés-együttesről van szó áruk több százezer EUR nagyságrendű. A termékek értékesítése már lehetséges, de a törvényi keretek, szabályozások a NEBIH hatáskörébe tartoznak.”

Nyúlné dr Pühra Beáta, Nyakas Pincészet főborásza

,,Nálunk még nem keresték az alkoholmentes vagy alkoholcsökkentett borokat, de kollégáktól már hallottam, hogy a vevők ilyen terméket kerestek náluk. Amikor először ilyet kóstoltam azt mondtam: borászként nem szeretnék ilyen bort készíteni, de látom, hogy Európában elindult egy új irány, külföldön és itthon is egyre többen foglalkoznak vele, egyre több fiatal fordul az alkoholmentes bor felé, így nekünk is foglalkoznunk kell a témával. Sok embernél a két fogalom zavart okoz, nem tesznek különbséget a csökkentett alkoholtartalmú és 0 % (v/v) alkoholtartalmú bor között, pedig két külön kategória! Számos alkoholmentes gyümölcsalapú ital létezik, vajon miért nem fogyasztják azokat, miért fordulnak ezek felé? Nem tudom azt sem az alkohol most mitől lett szitokszó a világban, illetve az alkoholtartalmú italok közül csak a borra fókuszálnak!

Minden borpolcon jelenleg is meg lehet találni 10-11% alkoholt tartalmazó borokat a 16% -osok mellett. Mi borászok mindig a legjobb alapanyagot és az abból készült legjobb minőséget szeretnénk kihozni úgymond a szívünket – lelkünket is beletéve. Ezekkel az eljárásokkal viszont mindent összerombolunk a borban. Mindennek ára van, így tulajdonképen „kasztráljuk” a bort, eltűnik az illat- és ízvilág; majd azután hogyha egy teljesen 0 alkoholtartalmú italt kapunk visszapakolunk bele aromát, cukrot, hogy iható legyen. Milyen áron? Ez egy nagyon költséges eljárás és jelenleg a törvény is tiltja. Az már egy másik kérdés, hogyha egy borkoktélt kell készíteni; ami hangsúlyozom nem bor; hanem egy csökkentett alkoholtartalmú ital pl. egy 5 % (v/v) (bor és víz elegye) és ahhoz sűrítményt és némi aromát adunk azt jobban el tudom képzelni, hogy teret hódít illetve, hogy nagyobb létjogosultsága lesz. De hangsúlyozom itt teljesen mindegy, hogy 30 q/ha vagy 280 q/ha szőlő terem és milyen szőlő, mert csak egy alkohol bázist ad; kérdem én hol van itt a minőség és a borász szerepe?!”

(Bozzai Zsófia, Tóth László, fotó: Bozzai Attila)