Karácsonyra falinaptárt BORVIDÉKEINKről!

Eljött az Advent, és gondolkodhatunk, milyen ajándékkal lepjük meg borbarát rokonainkat, ismerőseinket. Erre formabontó ötlet lehet a KalendArt Kiadó által készített, impozáns kiállítású BORVIDÉKEINK 2024 falinaptár, ami kapható a papír-, és íróeszköz boltokban, de online is megrendelhető. A szőlő tájalkotó tényező, a Pannon táj legmeghatározóbb tájképi eleme. Borvidékeink az ország legesztétikusabb kistájait jelentik, a falinaptár pedig mindezt a szépséget elhozza otthonainkba.

Európa legcsodálatosabb tájai közül szép számmal akadnak olyan vidékek, melyek borvidékek is egyben. Nem csupán azért gyönyörű a Rajna völgye, a Loire völgye, a Genfi tó környéke, mert partjait a szőlő díszíti, mégis a szőlőkultúra jelentős esztétikai többletértéket adott hozzá ezekhez a vidékekhez, kultúrtájakhoz. Így van ez hazánkban is, hiszen ha országunk legszebb vidékeit akarjuk bejárni, szinte mindenhol szőlőhegyekbe botlunk. Igyekezhetünk a Mátra, a Bükk, a Zemplén erdő borította csúcsai felé, barangolhatunk a Balaton, a Velencei tó, vagy a Fertő környékén, a táj szépségének teljességéhez hozzátartozik a szőlővel csipkézett táj.

A szőlő nem csupán kultúrnövény, hanem egyben jelentős tájalkotó tényező, a Pannon táj karakterének meghatározó tájképi eleme. A Földgolyónk csinosításához talán ezzel tudott az emberiség leginkább hozzájárulni. Nem csoda ennek tükrében, hogy amikor megkezdődött a természetvédelmi területek kijelölése, akkor szép számmal kerültek a védett területek listájára szőlőtermő tájak is. Sajnos napjainkra kiderült, hogy a földgolyó veszélyeztetett állapotba került. Ha nem fogyasztunk elég mézet, az veszélyezteti a beporzást. Ha nem a legegészségesebb alkoholos italt, a bort fogyasztjuk a mindennapok során, hanem mindenféle gyümölcsízű söröket meg energiaitalokat, akkor, szőlőterületeink eldzsumbujosodnak, elvesztik esztétikájukat. Szőlőterületeink drámai módon csökkennek, ezért is meg kell becsülni azt a táji értéket, amit ma még nyújtani képesek.

A Tájvédelmi Körzetek közé került többek között a Mátra, Pannonhalma, a Sághegy, a Somló, Sopron környéke, a Vértes. Nemzeti Parkjaink között kétség kívül legjelentősebb a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, amely négy borvidékünket (Balaton – melléki, Balaton – felvidéki, Badacsonyi, Balatonfüred – Csopaki) foglalja magában. A Bükki Nemzeti Park északról határolja a Bükkaljai Borvidéket, a Duna – Dráva Nemzeti Park a Pécsi Borvidékhez simul Mohács térségében. A Kiskunsági Nemzeti Park lehatárolásakor gondosan ügyeltek arra, hogy a szőlőterületek kimaradjanak, hiszen az a történet a pusztáról, a ménesről, a gémeskútról, a gulyáról meg a délibábról szól. Ám amint az a térképről is kiderül, a Kiskunsági Nemzeti Park területi egységeinek legnagyobbrészt a Kunsági borvidék szőlői képezik határvonalukat.

A szentendrei székhelyű KalendArt Kiadó több mint 30 éve az ország legrangosabb naptár-kiadója. Különféle gyűrűs kalendáriumok, határidő naplók, diáknaptárak, asztali naptárok, falinaptárak képezik választékuk gerincét. A kiadó elkötelezett a minőség iránt. Nem csoda hát, hogy kínálati palettáján már évtizedek óta ott van a hazai borvidékeket bemutató Borvidékeink falinaptár is, hiszen borvidékeink egyben legszebb tájaink is. Az emberiség sok tevékenységével okoz kárt Földünknek. Az ózonpajzs folyamatosan sérül, a levegőt füstökkel mérgezzük, de kárt okozunk szennyezéssel folyóvizeinknek, tengereinknek is. Az Óceánok vizeiben egyre több a műanyag-szennyezettség. Az egyetlen tevékenységünk, amire tájesztétikai szempontból is büszkék lehetünk, a szőlőtelepítés, a szőlő művelése. Erről is ez a falinaptár.

A 2023 évi is káprázatos felvételeket tartalmaz színpompás borvidékeinkről, otthonainkba hozva a Pannon táj minden szépségét. A 2023-es BORVIDÉKEINK falinaptár képeit ugyanúgy, mint a korábbiakat Dékány Tibor fotóművész, lapunk főmunkatársa készítette. A képsorozat megörökíti, és közel hozza számunkra borvidékeink kivételesen szép tájait. A naptár egyben kedves ajándék minden borkedvelőnek, pót-karácsonyi ajándékként is örömmel ajánlható!