Verőfényes Szent Orbán zarándoklat Monoktól Monokig

A Tokaji Borbarátnők Társasága, a Monoki Önkormányzat és a Világörökségi Tokaji Borvidék települései a május 25-26 közötti hétvégére szervezte idén a Tokaji Szent Orbán Zarándoklatot. A zarándoklat a monoki Sarlós Boldogasszony Római Katolikus Templomból indult, és 26-án vasárnap Sárospatakon zárult, majd végül visszaérkezett Monokra. Szent Orbán idén is jól időzített, az országos, szinte egész májusra kiterjedő esős időszaknak véget vetett, és a zarándoklatra már kellemes, napsütéses időben került sor.

Szent Orbán a szőlészek, borászok, kádárok, korcsmárosok védőszentje világszerte. Andrássy István gróf 1771-ben XIV. Benedek pápával tokaji aszút kortyolgatva panaszkodott, hogy a tokaji tőkék az évben megszenvedték a fagyosszenteket. Erre a pápa elhozatta Szent Orbán teljes csontereklyézetét Elzászból, ahol addig őrizték, és átadta azt Andrássy grófnak, hogy a jövőben hasonló esetek elkerülhetőek legyenek Szent Orbán közbenjárásával. (A pápa ezzel egyben gyors dűlőklasszifikációt is végzett, mivel úgy gondolta, kisebb baj, ha az elzászi szőlők fagynak el, mint ha a tokajiak). Az ereklyét Andrássy István a monoki kastélyuk kápolnájában helyezte el, és azt azóta is ott őrzik.

A kastély ugyanúgy, mint a kápolna megszenvedte a kommunizmus félévszázados brutális tobzódását hazánkban. A dísztermet például iskolai tornateremmé alakítottak ki, és a bordásfalakat könyörtelenül beleverték a rokokó freskókkal díszített ovális alakú terem falába.

Most végre a település pályázata alapján a Széchenyi 2020 program keretében lehetőség nyílik a kápolna felújítására. A Szent Orbán kápolna turisztikai célú fejlesztése keretében restaurálás, korabeli bútorok beépítése, padok ülésfűtése, padlóburkolat felújítása, és új építése. Külső és belső vakolat javítása, nyílászárók restaurálása, elektromos hálózat és biztonságtechnika (kamera, riasztórendszer beépítése, park, játszótér kialakítása lesz lehetséges.

Az idei Szent Orbán zarándoklat-program Dékány Tibor fotóművésznek a hazai Szent Orbán szobrokat bemutató kiállításával indult május 24.-én délután Mádon. Május 25-én aztán az ereklye Monok – Tarcal Olaszliszka – Tokaj útvonalon Hercegkútra érkezett, és ott töltötte az éjszakát. Május 26-án aztán Hercegkútról Erdőbényére, onnan a Sárospataki bazilikába került a délelőtti nagymise alkalmára. Végül Patakról került vissza monoki törzshelyére.  Remélhetően jövőre, 2020-ban már egy, a világszerte ismert és tisztelt védőszent ereklyéjéhez méltó kápolna lesz a zarándoklat első állomása.