Ha január, akkor BorÉRT Borturisztikai Konferencia és BorTÚRA

A magyar borágazat a változó piaci környezetben: lehetőség vagy veszély? Ezzel a mottóval szervezi a BorÉrt Egyesület hatodik borturisztikai konferenciáját, szakkiállítását és vásárát. Az új esztendőt nyitó boros rendezvényen a borágazat és a turizmus szakembereinek számos témában lesz alkalmuk aktuális előadásokat hallgatni és tanácskozni.

A 2024. január 25-én délután megrendezésre kerülő BorÉRT Borturisztikai Konferencia és BorTÚRA az elmúlt években meghatározó eseménnyé nőtte ki magát azzal, hogy a konferencián évek óta a borágazatot meghatározó változásokról és lehetőségekről folyik a tanácskozás.

A következő BorÉRT-nek is bőven adott aktualitást a 2023-as év. A piac szereplői számos új kihívással, de új perspektívával is találkozhattak. A fogyasztói szokások markáns változásai mellett megoldandó feladattá vált a környezettudatosság és a hulladékcsökkentés kérdése. A 2023–2027-es pénzügyi időszakban új európai uniós források nyíltak meg, és megkezdte működését a Magyar Bormarketing Ügynökség is. A gazdasági és piaci kihívások mellett az ágazat szereplőinek meg kell határozniuk, hogy hogyan teszik hatékonyabbá, gazdaságosabbá, innovatívabbá és fenntarthatóbbá a működésüket, hogyan válaszoljanak az új piaci kihívásokra, szólítsák meg a fiatal generációt, mutassák be a környezet iránt vállalt felelősségüket. A konferencia célja, hogy az év elején együtt vázoljunk fel egy biztató jövőképet a magyar bor és borászok számára. Hisszük, hogy a borturizmus fejlesztésével és a rendelkezésre álló lehetőségeinkkel hatékony és eredményes válaszokat lehet megfogalmazni ezekre az égető kérdésekre.

A konferencia témái között ezért kiemelt figyelmet kapnak a 2024-ben megnyíló támogatási lehetőségek, amelyekről Dr. Feldmann Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára ad majd átfogó képet. A tervek szerint fontos előadások hangzanak el az ágazat meghatározó szakmai szervezetének, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának a részéről is, amely szakmaközi szervezetként képviseli a teljes borágazatot s egyúttal a rendezvény szakmai partnere is. Ezen túlmenően szeretnék bemutatni az előttünk álló időszak tervezett marketingaktivitásait is.

Az elmúlt évhez hasonlóan a jógyakorlatok, ígéretes kezdeményezések bemutatására, interaktív beszélgetésre most is lehetőség nyílik „Borban a közösség – kerekasztal a jógyakorlatokról” címmel, ahol számos borvidék képviselői számolnak be tapasztalataikról, terveikről, marketingeszközeikről. A BorÉRT komoly szerepet vállal a fiatal korosztály megszólításában, ezért most is kiemelt kapnak a rendezvényen. A konferencia díjmentes, de a helyek korlátozott száma miatt regisztrációhoz kötött.

A konferenciát követően most is lehetőség nyílik, hogy a résztvevők kötetlenül ismerkedhessenek a kiállító borászatokkal, élelmiszerelőállítókkal, borturisztikai szervezetekkel, önkormányzatok képviselőivel. A BorTÚRÁN a koccintás mellett új szakmai kapcsolatok kialakítására is lehetőség nyílik, amelyhez a társszervező Magyar Mezőgazdasági Múzeum épülete kiváló helyszínt biztosít. Az esemény izgalmas színfoltja lesz, hagyományainkhoz híven, a határontúli borászatok bemutatkozása. Kiállítóknak még van lehetőségük regisztrálni kiállítói helyekre a BorTÚRA programrészre.

A rendezvény fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter.