Illatos és üde nyári borok tesztje – a legjobb öt

Idén nyáron a szokásos, évenként megrendezésre kerülő illatos borok tesztjét a könnyű nyári vörösborok szortimentjével bővítettük ki. Miért is ne fogyaszthatnánk nyáron vörösborokat is, amennyiben jó ivásúak, viszonylag alacsony alkoholtartalmúak és akár fröccsnek is elfogyaszthatóak? Az időjárás egyelőre igazolni látszik a tervünket, hiszen hűvösebben, csapadékosabban indult az idei június. Tesztünket a MATE Budai Campusának Tanácsteremben tartottuk meg az Országos Borbíráló Bizottsággal karöltve. Két bizottságban bíráltunk el mintegy hetven tételt. 

Cikkünkben az „A” bizottság által tesztelt illatos és üde nyári borok legjobbjait tüntetjük fel. A teljes bortesztet megtekinthetik a Bor és Piac magazin 2023/3. lapszámában. A borleírásokat Sólyom-Leskó Annamária és Hajdu Ferenc írta.

Borászat

FajtaÁrÁtlagpont

Feind Pincészet:

Királyleányka 2022

Királyleányka1599 Ft

88,73

Megjelenésében tiszta, határozott szalmasárga szín látható. Illata komplex és lendületes, zöldfűszeres jelleget tükröz, bazsalikom és menta érezhető, mellette virágos és citrusos jegyekkel. Ízében megjelenik egy nagyon kellemes, kedves mézes zamat. Gyümölcsös ízjegyeiben körte fedezhető fel. Fajtajelleges tétel élénk, mozgalmas savakkal, simulékony karakterrel. Harmonikus, egyben van a tétel. (SLA)

Pécsinger Szőlőbirtok:

Pannonhalmi Olaszrizling 2022

Olasz rizling1590 Ft

88,34

Erősebb szalmasárga színű bor, zöldes árnyalattal. Kellemes, virágos, zöldalmás, enyhén petrolos, érettebb, ugyanakkor visszafogottabb illat jellemzi. Ízében a fehér húsú barack mellett megjelennek a keserűmandulás jegyek is. A savszerkezete kifejezetten jó, kellemes és friss, amihez megfelelő, közepes test társul. Az alkoholtartalma kissé melegítheti a torkot. Ekképpen egy szép egyensúllyal bíró, tömör, zamatos és hosszú lecsengésű italt köszönthetünk e tételben. (HF)

N3 Borműhely:

GwTr 2022

Fűszeres tramini1890 Ft

87,78

Színe határozott szalmasárga, tisztán csillan. Illata fajtajelleges, fűszeres aromák – szegfűszeg, rózsabors – érezhetőek az intenzív virágos, rózsás jellemzők mellett. Kóstolva érezhetjük, hogy valamivel vastagabb, tartalmasabb a mezőny többi szereplőjénél. Ez nyilvánvalóan a kevés maradékcukor-tartalomnak köszönhető – a tétel félszáraz –, illetve ezt a benyomást a nem túl karakán savtartalom is erősíti. Összességében zamatos, gazdag bor, a Fűszeres tramini értékeivel. (SLA)

Pécsinger Szőlőbirtok:

Pannonhalmi Irsai Olivér 2022

Irsai Olivér1790 Ft

87,72

Tükrösen csillanó halvány szalmasárga szín fogadja a kóstolót. Illata intenzív. Tuttifruttis, őszibarackos gyümölcskavalkád uralkodik, a háttérben bodzavirágos illatok kukucskálnak. Tiszta ízjegyeiben a fűszeres, pikáns zamatú gyümölcsök – grapefruit, zöldalma, ananász – hangulata adja meg az alaphangot. Savai lekerekedettek, szép hátteret biztosítanak a korty végén érezhető finom kesernyésségnek. Élénk, könnyed, közepes testű tétel. (SLA)

Mokos Pincészet:

Villányi „I” Cuvée 2022

Sárga muskotály, Hárslevelű, Tramini, Ottonel muskotály, Királyleányka1990 Ft

87

Megjelenésében decens szalmasárga, ezüstfényű csillanással. Illata savanykás és zöldfűszeres jellegű, citrusos, lime-os aromákat áraszt. A háttérben trópusi gyümölcsök, banán, mangó édes illata is feltűnik. Íze szaftos, élénk savtartalom és cukorkás édes érzet adja a harmóniát, a korty végén finom fanyarság érezhető. Közepesen testes, így lendületes, frissítő hatású tétel. Tipikus illatos nyári bor, melyben ideális módon ötvöződnek a házasítási partnerek erényei. (SLA)