Birtoklátogatások 2023/9 Tagyon Birtok


Egyszer minden véget ér, eljött utolsó, kilencedik utazásunk is az idén legjobbek közé beszavazott pincészetekhez. Idén tucatjára került kiírásra a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázatunk. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy pandémia ide – pandémia oda – eddig minden évben meg tudtuk szervezni ezt az izgalmas esemény-sorozatot. Hogy kategóriánként pontosan mely birtokok kerültek idén a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE Szőlészeti és Borászati tanszékek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Idei kilencedik utazásunk során megcéloztuk a Tagyon Birtokot, ahová korábbi látogatásaink kellemes emlékei fűztek.

A Tagyon Birtok természetesen nem volt ismeretlen előttünk, hiszen a Balaton északi partjának közepe-tájának egyik legnépszerűbb borturisztikai célpontja, és már 2016-ban, valamint 2019-ben is bekerült az olvasóink által kedvelt legszebb birtokok közé. A Tagyon birtoknál szinte minden egyben megtalálható, ami a nyarat, az életet élvezetessé, izgalmassá teheti. Hiszen vannak itt szép borok, nagyon ízletes, kemencében sült ételek, lelket gyönyörködtető rálátás a Balatonra, és még az Országos Kéktúra is átszeli a birtokot.

A birtok is szinte magától, spontán módon született, hiszen akik erre jártak, erre túráztak, úgy érezték, itt szívesen megállnának egy pohár borra, esetleg egy falat ételre. Innen olyan kilátás nyílik a környező szőlőkre, a Balaton víztükrére, hogy baráti társaság számára ideális egy jóízű beszélgetésre jó borok mellett. Úgyhogy érdeklődtek a gazdától, Kartaly Attilától az érkezők, tudna-e valami inni-, meg harapnivalóval szolgálni. A folyamatosan felmerülő igénynek aztán egyszer ideje lett megfelelni. Attila ennek megfelelve lépésről lépésre építette-szépítette a kis pincét, az alatta elterülő Balaton látványának igézetével előbb csak nyáron, majd egyre inkább télen is. A régi parasztpince értékeit megtartó felújítást követően egy olyan hatalmas pincét építtetett, amely hosszútávon ki tudja majd szolgálni az igényeket.

A Tagyon Birtok a Nivegy-völgyben, a Hegyestű lábánál található, része a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak. A terület közel 5 ha, mely 60 gyümölcsfát,valamint 3 ha új és régi telepítésű szőlőt foglal magában. A birtokközpont felett 0,4 ha Szürkebarátjuk van, alatta 0,5 ha Olaszrizling, valamint csaknem ennyi Rizlingszilváni, Szürkebarát, és némi Zengő. Saját gondozású konyhakertjükben több mint 30 különféle zöldség, és fűszernövény biztosítja a friss alapanyagot a gasztronómia számára. A növénytermesztést vegyszerek felhasználása nélkül, hagyományos módszerrel végzik, ahogy azt a nagyszülőktől tanulták. Konyhájuk a nyárson sütéstől a kemencéig a gasztronómia teljes repertoárját átfogja. Aki olyan jól érzi magát, hogy szívesen ott töltene néhány napot, az a birtok 5 apartmanjának kínálatából válogathat.

A nagy melegben a kóstolót a HABZSI habzóborral kezdtük, ami Rizlingszilvániból és némi Irsai Olivérből összerakott cuvée, és tökéletes a maga nemében, épp erre a nyári hangulatra lett kitalálva. Nagyon szép borsor nyílott meg ezzel, hiszen a habzóbort a ’22-es Rizling szilváni követte, majd érkezett az ugyancsak ’22-es Zengő meg az ugyancsak’22-es Balatonbor. Ez persze azért még leginkább a bemelegítést jelentette, hiszen ezt követően egy minőségi szökelléssel megkóstolhattuk a Tagyon-hegy hegybort, majd a késői szüretelésű Tagyon-hegy dűlőválogatást, Itt már élvezetesen elmélyülhettünk a Balaton felvidék által nyújtott természeti lehetőségek mélységében. Nem csoda, hogy a ’17-es Tagyon-hegy tétel – melynek alapanyagát abban az évben november 26-án szüretelték – mindenkit elkápráztatott, a Vinagóráról is aranyérmet hozott. Már csak a hecc kedvéért kibontódott aztán még egy (figyelem! Nem tévedés!) Szürkebarát rozé is, végezetül pedig egy Pét-Nat zárta ezt az emlékezetes sort.

Csodás panoráma, időtlenség, barátságos hangulat, remek borok és különleges ételek. Ez jellemzi a Tagyon Birtokot, ezt a helyet, ahonnan a legtöbb látogató azzal a mondattal megy el, hogy ide még egyszer vissza kell jönni. Nem csoda, hiszen a birtok gasztronómiáját két séf viszi. Az egyik a tradicionális helyi alapanyagoknak, mindenféle rostonsütésnek a művésze, míg a másik a nemzetközi konyha avatott nagymestere Michelin-csillagos éttermi tapasztalattal. Ráadásul az egyik közülük még olykor gitárt is ragad a kezébe, ha már épp a konyhán nincs különösebb tennivalója, és a társaság is olyan. A Tagyon Birtok kemencében sütött falatokkal, saját kenyérrel, a közeli óbudavári sajtműhely termékeivel, jó borokkal hibátlan és komplex gasztronómiai élményt nyújt, nem csoda, hogy népszerűségük ilyen markánsan emelkedő fázisban van!

(beszámoló+fotók: DT)