Birtoklátogatások 2023/8 Folly Arborétum és Borászat

Idén épp tizenkettedszer került kiírásra a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázat. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy pandémia ide – pandémia oda – eddig minden évben meg tudtuk szervezni ezt az izgalmas esemény-sorozatot. Hogy kategóriánként pontosan mely birtokok kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE Szőlészeti és Borászati tanszékek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Idei nyolcadik utazásunk során megcéloztunk rendhagyó módon egy arborétumot, méghozzá a Folly Arborétum és Borászatot a Badacsonyi Borvidéken.

A Folly Arborétum hazánk egyetlen magánkézben lévő arborétuma. Hogy ez így alakulhatott, annak hátterében egyrészt a nemzedékeken átnyúló konok, kitartó, céltudatos munka áll, másrészt viszont ehhez azért némi szerencse is kívánatos volt, hiszen a tereplépcsős, meredek hegyoldalt az állami gazdaságok, szövetkezetek nemigen kedvelték, így nem vették el az egészet tulajdonosától, 10%-át meghagyták.

Érdekes szál a Folly család életében, hogy a birtokalapító Pécsett a jeles kerámia-műhely létrehozójának, Zsolnay Vilmosnak volt családi orvosa. A Kisörsi-hegy déli, délnyugati oldalán Dr. Folly Gyula 1905-ben az egykori szőlőültetvények részére kimunkált, de pusztulóban lévő teraszokra impozáns örökzöldeket telepített, a teraszok között kanyargó sétautat alakított ki egészen a hegytetőig. Az alapító fia, Folly Gyula a rendszerváltást követően vissza tudta vásárolni részben kárpótlási jegyekkel az arborétum eredeti területét, amiben kevés kárt tudtak tenni a diktatúra idején, mivel a hegytetőre semmilyen változtatást nem erőltettek, a fák pedig könnyebben túlélték ezt az időszakot, mint a környező lakosság.

Az arborétum fejlődésének újabb lendületet adott, amikor kezelését az alapító unokája, Dr. Folly Réka vette át. A pályázati lehetőségeknek köszönhetően sétautakat építettek, kilátót, információs táblákat helyeztek ki, játszótéri elemeket helyeztek a kertbe. Az arborétum elsősorban cédrusairól híres, ami nekünk különösen Csontvárynak is köszönhetően egzotikusan vonzó faféleség. De ezen kívül számos fenyőfajta, boróka, ciprus is meglelhető a gyűjteményben.

Az arborétum mégis számunkra elsősorban azért érdemel figyelmet, mert 2011-től kezdve borászatukat is a legmagasabb szintre emelték, azóta palackozzák is boraikat. A csaknem 10 hektáros Folly Birtok felén ugyanis szőlőültetvény van, és további öt hektáron a Kisörsi hegyen egy másik birtokot is művelnek. Az arborétumon belüli birtokrészen 3,5 hektáron Rajnai rizling, Szürkebarát és Kéknyelű, valamint további 1 hektáron Budai zöld található. A másik birtoktestükön, a Külső Szénégető dűlőn 4 hektáron ugyancsak Rajnai rizling, Olaszrizling, Ottonel muskotály és Kékfrankos van eltelepítve. Mindezen túlmenően felvásárolnak az évjáratnak megfelelő mennyiségben szőlőt.

Most az arborétum bejárására nem futotta időnkből, viszont a szőlőültetvényt meg tudtuk nézni, majd átsétáltunk a néhány éve a néhány éve elkészült új présház-pinceépületbe. A pincében korszerű tárolótartályokban érlelődnek a borok. Legnagyobb részt korracél tartályok sorakoznak odalent, ami mellett 5 hl-es hordókban, barikhordókban, valamint flex-cube-ok találhatóak kellő mennyiségben. Néhány tételt már a pincében megkóstoltunk, de a javát a séta után, a teraszon volt alkalmunk megismerni. A alaprozé felerészt Pinot noir, felerészt Kékfrankosból készül, nem csoda hogy a Vinagorán aranyérmet kapott. A „Boróka” márkanevű cuvée az Olaszrizling valamint a Szürkebarát nagy egymásra találásáról szól.

A harmadik kóstolási tétel a Budai Zöld volt zöldalmás zamatokkal, roppanó savakkal. A 2021-es Kéknyelű friss, komplex hatást nyújtott, míg a 2020-as Rajnai rizling a fajta minden szépségét felcsillantotta, nem csoda, hogy Berlin Wine Trophy-n nagyaranyéremmel jutalmazta az ezen a téren igencsak autentikus zsűri. Elképesztően gazdag illatvilággal rendelkezik, amelyben a citrusok mellett ott van a petrolosság is a háttérben.  Elismerés illeti az arborétumot a borok minőségét illetően ugyanúgy, mint a fajtaválasztékukat, amiben gondosan ápolják a tradicionális badacsonyi választékot. Nem csoda hát, hogy értékesítési problémáik nincsenek, minden évjárat elfogy az év végére.

(beszámoló+fotók: DT)