Budajenő fennállásának 825. évfordulóját ünnepelte az idei Borünnepen

Gyönyörű indiánnyár köszöntötte a Budajenői Szüret és Borünnep vendégeit. Szeptember 15-16- án helyi és határon túli pincészetek borait kóstolhatták meg a vendégek.

Budajenő fennállásának 825 éves évfordulóját ünnepli idén, ezért a a szokásosnál nagyobb volumenű ünnepséget tartottak, amelyről a kézműves portékák vásári forgataga sem maradhatott el.

 

A XIX. századi pincesoron Magyarország számos borvidékének borászai kínálták boraikat, a jó hangulatról magyar nótáikkal Sándor Dezső és Zenekara gondoskodott. A rendezvényt szüreti felvonulás, valamint felnőtteknek és gyermekeknek szóló programok kísérték. 

A helyi pincesoron számos borvidék borászai jelentek meg – köztük: Geönczeöl Pince (Garammente – Felvidék), Gervai János Pincészete (Budajenő), Grál Borpince (Gyönk),  Hangavári Borászat (Bodrogkisfalud), Kiskaba Családi Borbirtok (Neszmély), Molla Borlak (Neszmély), Nyakas Pince (Etyek-Buda), Polgár Pincészet (Villány), Pregitzer Birtok (Budajenő, Telki), Reisner Pince (Budajenő, Etyek-Buda) és a Bor és Piac magazin.

A borünnepen a magyar borpaletta egy jelentős szegmensével találkozhattak az érdeklődők. A könnyű, üde reduktív bortól az érleltebbeken keresztül a nagy vörösborokig mindent megtalálhattak a vendégek.

Gervai János ismert sommelier és borász különleges Pinot Noir borát és seprő érlelt Cardonnay tételét kóstoltuk.

Aki a neszmélyi kiállítók fehér cuvéejét kóstolta, az megismerhette egy régi magyar fajta, a Bálint, és a Juhfark házasítását.

A felvidéki trendet igazolja, hogy garamkövesdi kiállítónk- Geönczeöl Attila–  narancsbort is hozott  az érdeklődőknek. Igazi különlegességet kóstolhattunk, amely 6000 évvel ezelőttre Grúziába repített minket!

Különleges tétel volt a Grál Borpince amforában érlelt Kékfrankosa volt, valamint kísérleti PétNatja.

A Bor és Piac magazin standján néhány tokaji borkülönlegességet lehetett megkóstolni a Hangavári Pincészettől.

A borokhoz finom sajtokat is lehetett fogyasztani. Amennyiben valaki megéhezett, a pincesoron Bartos Gyárfás ételeit fogyaszthatta.

A hagyományos lovaskocsis felvonulást a helyi- és környékbeli előadók műsorát olyan neves fellépők követték, mint a Kormorán együttes és a kiváló táncos hangulatot biztosító Live Party Band.

Fotó: Bozzai Attila

A rendezvény szakmai partnere: