Illusztris személyiségekkel gazdagodott a Tokaji Borlovagrend

 

A Tokaji Borlovagrend január 21-én, szombaton avatta új tagjait Tarcalon a Rákóczi Szüretelőházban. A Vince-napi ünnepség-sorozatra felfűzött eseménynek a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete tarcali központja adott otthont. Az avatási ceremónia során a Tokaji Borlovagrend négy új, illusztris személyiséggel bővült.

Az új tagok eleget tettek a próbatétel elvárásainak, így Dr Kovács Tibor, a lovagrend nagymestere borlovaggá üthette mind a négy jelöltet, akikkel jelentősen erősödött a borlovagrend „szürkeállománya”, hiszen az új tagok egytől egyig figyelemreméltó életpályát futottak be. A Tokaji Borlovagrend új tagja lett Köhler András ügyvéd, Dr. Károlyi László professor emeritus, nyugállományú dandártábornok, villamosmérnök és matematikus. Rajtuk kívül két neves borásszal, borszakértővel bővült a lovagrend, úgy mint Csiba-Herczeg Ágnes, aki közgazdász, nemzetközi borakadémikus, borstratégiai tanácsadó, nemzetközileg elismert borszakértő és a WSET IWSC Future 50 díjának nyertese, a Lidl Magyarország borszakértője, továbbá Laurent Comas, aki a 30 éve működő Pajzos Tokaj korábbi birtokigazgatója.

Andreas Köhler, Köhler András, német-magyar kettős állampolgár, aki családjával Budapesten él. Édesanyja Brassóból származik, édesapja német. 1972-ben Németországban született és ott is nőtt fel, de családi hátterének köszönhetően a magyar nyelv és Magyarország születése óta életének elválaszthatatlan része. Jogi tanulmányai befejezése után, a kilencvenes évek végén Budapestre költözött, ahol azóta is él magyar feleségével és három lányával. Foglalkozása ügyvéd, a CMS nemzetközi ügyvédi iroda partnere, amely ügyvédi iroda Európa, Közép- és Kelet-Európa, valamint Magyarország legnagyobb ügyvédi irodája. Elsősorban multinacionális közép- és nagyvállalatok felvásárlásával, eladásával ill. restrukturálásával foglalkozik.

András közel 25 éve egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy Magyarországot, mint befektetési helyszínt népszerűsítse, különösen német, osztrák és svájci ügyfelek körében. András ezáltal mondhatni Magyarország nem hivatalos „nagykövetének” tekinti magát. Munkája révén az elmúlt két évtizedben számos befektető magyarországi piacra lépését kísérte végig. Magyarországhoz fűződő kapcsolatát tavaly azzal is megerősítette, hogy felvette a magyar állampolgárságot. Szenvedélye a bor, különösen a magyar, német és osztrák borok. Célja, hogy a magyar borokat Magyarország határain túl is népszerűsítse, és immár nemcsak az üzleti életben, hanem a borok terén is Magyarország „nagykövete” legyen.

Dr. Károlyi László professor emeritus, nyugállományú dandártábornok, villamosmérnök és matematikus. 2010-óta a Magyar Posta Zrt. biztonsági főigazgatója. A felsőoktatásban végzett kimagasló szintű munkája elismeréseként 2020-ban Magyarország Köztársasági Elnöke a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesítette. A Tokaji borvidékhez való kötődése 40 évvel korábbról, fiának születésétől indul, mikor is belekezdett az 1981-es évjáratú Tokaji Szamorodni bor gyűjtésébe. Bízik abban, hogy lovagrendi tagságával a borok tárolásával kapcsolatban is szerez kiváló ismereteket, amelyek elkísérik a következő 40 évben.

Csiba-Herczeg Ágnes, közgazdász, nemzetközi borakadémikus, borstratégiai tanácsadó, nemzetközileg elismert borszakértő és a WSET IWSC Future 50 díjának nyertese, a Lidl Magyarország borszakértője, a Budapesti Metropolitan Egyetem tanára, a londoni Decanter és IWC nemzetközi borversenyek állandó bírálója.

A megye szülöttjeként mindig közel állt hozzá Tokaj. A magyar bor és a tokaji bor elkötelezett nagykövete itthon és külföldi útjai során. Mesterkurzusai és kóstoló során szerte a világban viszi, terjeszti a magyar és tokaji borok jóhírét. A Masters of Wine Intézet hallgatójaként anyagot készített a tokaji borokról, kiemelten az aszúról és az aszúkészítésről, ami azóta is kézről kézre jár a hallgatók között, és segíti a tanulmányaikat. Jelenlegi futó projektjei között is szerepel egy magyarországi túra a Masters of Wine Intézet tagjai számára. A Tokaji Borlovagrend tagjaként ezt a munkát kívánja még elkötelezettebben folytatni: célja segíteni, építeni a Tokaji borvidéket, megmutatni szépségeit itthon és szerte a világban.

Laurent Comas a 30 éve működő Pajzos Tokaj korábbi birtokigazgatója 1994-ben érkezett hazánkba, hogy egy messzi országban újszerű ismeretekre tegyen szert, újfajta kihívásokkal találkozzon. Irányítása alatt a borászat megújult, fiatalos csapattal, új stílusokkal, sikeres piaci jelenléttel frissült fel működése. A Pajzost, ami tíz éve még egy „indultak még” kategóriás tokaji borászat volt, napjainkra a legjobbak közé emelte. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által szervezett és lebonyolított legutóbbi, 2022-es borversenyen a legeredményesebb borászat vándordíját a kánaáni fürtöt cipelőkkel a Pajzos Tokaj nevében Laurent Comas vehette át. A Pajzos ekkor kiemelkedő díjzuhatagban részesült, hiszen három nagyaranyat, két aranyat szüretelt, és ezen túlmenően még a „Legjobb nagy száraz fehérbor, Kárpát-medencei fajtából” különdíját is elhozták 2019-es Furmint Selection borukkal.

Laurent nem csak a Pajzos és a Megyer vezetésével vívta ki környezete szimpátiáját, de fontos közösségi ember, aki a Borlovagrendet eddig is segítette. Sokunk számára volt szomorú hír tavaly, hogy Laurent nemrég elhagyta ugyan a Tokaji borvidéket, visszatér Franciaországba, de fennmaradt a reményünk arra vonatkozóan, hogy később is gyakori látogatója lesz Hegyaljának, amihez most már borlovagrendi tagsága is köti.

A borlovag-avatást ünnepi vacsora követte a tarcali Andrássy-panzióban.

Dékány Tibor

fotók: Ripka Gergely