Borkonferencia és bortúra a Vajdahunyadvárban

Magyarország egyetlen, a borturizmust középpontba helyező tematikus napjának kiemelkedő eseménye a január 26-i BorÉRT BorTÚRA, ahol most lehetőség van magyarországi és a határon túli borvidékeket bejárni. Több mint tizenöt borvidék termelői mutatják meg magukat és boraikat a látogatóknak. Több mint 50 termelő borait kóstolhatják a látogatók. Az idei év egyik újdonsága, hogy a fiataloknak a szervezők most kedvezményes belépést biztosítanak.

Balatonboglár, Bükk, Eger, Hajós-Baja, Kunság, Mátra, Neszmély, Pannonhalma, Sopron, Szekszárd, Tokaj, Villány, Zala a hívószavak, ha Magyarország határain belül szeretnénk bortúrázni. A hazai borászatok mellett lesz lehetőség a Kárpát-medence magyar borászainak kínálatát is megkóstolni, a határon túli borászokkal személyesen találkozni. Bortúrázhatunk Kárpátalján, Erdélyben, a Muravidéken, de ellátogathatunk a Vajdaságba és a Drávaszögbe is.

A hagyományoknak megfelelően ezúttal is lesz díszvendég. A Kunsági borvidék termelői mutatják meg az érdeklődőknek, hogy mi az Igazi Kunság. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Magyarország legjobb rozéi is erről a termőhelyről származnak, amelyet a Miklós-napi Rozé Borverseny eredményhirdetését követően kóstolással is lehet majd ellenőrizni, és a borok készítőivel találkozni.

A BorTÚRÁN megismerkedhetünk az egyetemi borklubok működésével, de természetesen szabad a kóstolás egész este. Az sem baj, ha a borok meghozzák az étvágyat, mert sajtokat, kolbászféléket is lehet kóstolni.

Jegyek és részletes információk az esemény honlapján: koccintas.hu

A BorÉRT Konferencia 2023 programtervezete

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Konferenciaterem

Időpont: 2023. január 26, csütörtök, 13–16 óra

Köszöntő: Dr. Estók János – főigazgató, Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Megnyitó: Nyitrainé Dr. Sárdy Diána – főigazgató, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Van-e jövője a borturizmusnak Magyarországon?

Tarpataki Tamás – agrárpiacért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium – Új támogatási lehetőségek a magyar borturizmus fejlesztésére 2023. január 1-től

Légli Ottó – elnök, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – A borturizmus szerepe az ágazati és bormarketing stratégiában

Jó példák és gyakorlatok bemutatása – kerekasztal-beszélgetés

Thummerer Éva – tulajdonos, Thummerer Pince, Magtár Fogadó – Gasztronómia szerepe a borturizmusban

  • Mennyire jó hívószó a gasztronómia a vendégek számára? Mennyivel érkeznek többen, mintha csak borkóstolás lenne a szolgáltatásban?
  • Milyen arányt képvisel a gasztronómia és a bor külön-külön a bevételben?

Tarsoly Róbert – borász, Dóka Éva Pincészete – Hegyke, egység a sokszínűségben, a Zalai borvidék közösségi bora

  • Hogyan született meg a Hegyke gondolata?
  • Melyek voltak a legnehezebb lépések az első évjárat közösségi borainak elkészítésében? Hogyan látjátok a jövőjét?

Az Igazi Kunság – Herczeg Ágnes borszakértő eredetvédelem és bormarketing, új utakon az alföldi bor

  • Miért válasszon kunsági bort a fogyasztó? Mivel tudják a kunsági borászok megszólítani a fogyasztókat, hogyan tud megfelelni a kunsági bor a legfrissebb fogyasztói trendeknek?
  • Milyen út vezetett Kunság új arculatának kialakításához? Milyen tanácsokat adnál egy borvidéki arculat kialakításához?

Dr. Bujdosó Zoltán főigazgató – Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campus – Az oktatás szerepe a minőségi borturizmus megteremtésében

  • Milyen tudásanyag átadását tarod legfontosabbnak egy jó borturisztikai szakember számára? Mennyire igényel ez a terület sajátos ismereteket?
  • Az oktatás, a tudomány hogyan látja az eredményes borturizmus összetevőit? Mi lehet a jó recept?