Miniszteri elismerés Wille-Baumkauff Mártának

Dr. Nagy István, Magyarország agrárminisztere az 1956. évi Forradalom és Szabadságharc emléknapja (október 23.) alkalmából Wille-Baumkauff Márta, a Pendits Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosa részére a Tokaji borvidéken a bio és biodinamikus szőlőtermesztés bevezetése érdekében végzett áldozatos munkájáért Életfa Emlékplakett Bronz fokozatot adományozott.

Nagy István  agrárminiszterrel  a Vigadóban, a kitüntetés átadása alkalmával

Wille-Baumkauff Márta német orvos férjével közösen a rendszerváltást követően részben hazatérve tették le az abaújszántói birtokuk alapjait azzal, hogy megvásárolták 1991 en a jeles lengyel borásznak, Bilicki Flóriánnak a birtokát, melyet a háborút követően államosítottak. Wille-Baumkauff Márta igen rövid idő alatt felmérte a helyzetet, és a legjobb tokaji borászatoktól, borászoktól vette a mintát, elsősorban Szepsy István támogatta szakértelmével, valamint a Disznókő első generációs francia borászai, így Nicolas Godebski.

Igen rövid idő alatt elkötelezett híve lett Tokaj-Hegyaljának. Gyorsan reflektálva a kor kihívásaival, felismerte a természetközeli szőlőművelés és borkészítés előremutató lehetőségeit a fenntartható fejlődés jegyében. Övé lett a borvidék első bejegyzett biobirtoka, Demeter védjeggyel. 2011-től az ország első és eddig egyetlen biodinamikus borászata. Szenvedélyesen érdeklődik a talaj hosszú távú egészsége iránt, szőlőművelésük a nap, a hold és a bolygók ciklusaihoz igazodik. Egyedi ízvilágú boraik számos rajongót szereztek a Pendits Birtoknak és a Tokaji borvidéknek. Szemléletmódjukkal megelőzték a helyi borászokat, miközben németországi inspirációk mellett a történelmi múlt és az innováció is helyet kap gondolkodásukban.

Wille-Baumkauff Márta tagja a Tokaji Borlovagrendnek, a Pannon Bormíves Céhnek, ezzel erősítve a tokaji borok nimbuszát. Miközben a borászatát irányítja fiával, Wille-Baumkauff Stefánnal együtt, jelentős bordiplomáciai feladatokat vállalt magára, mint a Vindependent elnöke. A 2005-ben alakult Vindependent a magyar családi és magánbirtokokat fogja össze és képviseli, rendelkezve olyan működési kerettel, kapcsolatokkal és struktúrával, ami elengedhetetlen az érdekképviselet hatékonyságához. Bár a Vindependent kevésbé ismert a nagyközönség számára, tagjainak személye, szakmai tapasztalata, elhivatottsága és kapcsolatrendszere szavatolja az öko-ágazat érdemi képviseletét és az élénk szakmai párbeszéd folyamatos fenntartását. A Vindependent tagsága az Európai Független Szőlő- és Bortermelők Szövetségében ( CEVI) pedig biztosítja, hogy európai uniós szinten is képviselete legyen a magyar (bio) szőlősgazdáknak.

Wille-Baumkauf Márta borlovag társai körében

A történelem már sokszor bizonyította, hogy a magyar agrárium különleges erővel bír. Nagy István agrárminiszter az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából átadott elismerések kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy a tét ismét a magyar mezőgazdaság, a gazdatársadalom és a vidéki polgárság megmaradása és további erősödése, illetve a szuverenitás, az önrendelkezés, az egészséges, biztonságos magyar élelmiszerek védelme. Ehhez olyan elkötelezett és lelkes emberekre van szükség, akik munkájukat hivatásnak élik meg, és feladataikat szenvedéllyel és szorgalommal látják el. Éppen ezért kell azoknak köszönetet mondani, akik elkötelezetten dolgoznak a magyar agrárium gyarapodásáért, sikereiért, nemzetközi elismertségéért.

(DT)