Eredményes Nivegy-völgyi bormustra

N F0450

 Az ősz utolsó hétvégéjén a szentantalfai Dobosi Birtokközpontban gyűltek össze a Nivegy-völgyi borászok, hogy szűkebb pátriájuk eredetvédett borait bemutassák a borkedvelőknek. Tanulságos volt a Nivegy-völgyi eredetvédett borok kóstolója

N F5937

A Balatonfüred-Csopaki borvidéken szinte minden szőlőtermelő foglalkozik olaszrizlinggel, de a helyi borászok a többi balatoni bort kóstolva azt tapasztalták, hogy a termőhelyükön a borok karaktere jobban beazonosítható, a gyümölcsös ízjegyek hasonlósága mellett jól felismerhető a Nivegy-völgyi meszes talajra jellemző ásványosság is. Tavaly vágtak bele az önálló szabályozás kialakításába, mellyel meghatároztak egy olyan önálló karaktert, ami a helyi borokra jellemző, és a szőlőtermesztésre valamint a borászati eljárásokra vonatkozóan kötelezően alkalmazandó. Akik ezeknek megfelelnek, boraikat „Nivegy-völgyi oltalom alatt álló eredetmegjelölésű bor” jelzéssel hozhatják forgalomba, a Nivegy-völgy megnevezést pedig innentől csak azok használhatják, akik ennek az eredetvédelemnek megfelelnek.

N F0516

A Nivegy-völgy öt falva – Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár és Balatoncsicsó –, valamint a szomszédos Zánka borászközösségéből jelenleg tíz pincészet tüntetheti fel a borain az elnevezést:

– Dobosi Pincészet

– Dombi Pince

– Holló Pince

– Kisspince Szentantalfán

– Lídia Borház

– Martinus Birtok

– Szabó és Fia Borpince

– Tagyon Birtok

– Tánczos Pince

– Végh Pince

N 0420

Szombaton másodszor mutatták be együtt a pincék a boraikat, de mesterkurzus először szerveződött ezzel kapcsolatban. Itt öt Nivegy-völgyi eredetvédett bort öt nemzetközi példával hasonlíthattak össze az érdeklődők.

Egy adott, viszonylag szűk régió borait kóstolva fontos, hogy egymáshoz hasonlítsuk őket, és kialakuljon a mikrokörnyezet egységes stílusa. A borokat viszont fontos nemzetközi kontextusban is elhelyezni, világviszonylatban is értelmezni. Az összehasonlításnál olyan borokat keressünk, amik hasonló fogyasztói kört céloznak meg, hasonló ételekkel párosítva működnek jól. Most öt neutrális fajtát választottam Európa különböző bortermelő országaiból, amiket egy vakkóstoló keretében a helyi borokkal párban kóstoltunk.” – mondta el dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, aki a mesterkurzust tartotta.

N F5824

A mesterkurzuson öt helyi bor kapott szerepet, de a délutáni közös borkóstolón a tíz borász közel ötven borát meg lehetett kóstolni, így a borkedvelők teljes képet kaphattak a Nivegy-völgyi borokról, a nap pedig egy borvacsorával zárult a Dobosi Birtokközpontban.

Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk az egész napról – mivel az egyes programokra külön-külön is lehetett jegyet váltani, így voltak, akik csak a borvacsorán, vagy csak a borkóstolón vettek részt, de mindenki jól érezte magát a rendezvényen. A mesterkurzus közösségépítő szereppel is bírt, a borászok számára nagyon tanulságos volt a 15 EUR felett megvásárolható külföldi borokkal összekóstolni a saját borainkat. A mostani tapasztalatok birtokában jövőre is szeretnénk megrendezni ezt az eseményt.” – árulta el Dobosi Győző, az eseménynek helyet biztosító Dobosi Birtokközpont vezetője.

N F5876

A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre.

Fotók: Szabó Miklós