A Rádpuszta Szőlőbirtok az Ősszel is Balatonon

Osszel is Balaton Radpuszta fotoJando Zsuzsa ZSU3163 10

November ötödikén sikeresen lezajlott az Ősszel is Balaton sétáló borkostoló és mesterkurzus, az eseményről elkészült kisfilmet itt tekinthetik meg. Az eseményen alkalmunk volt a kiállító borászokkal beszélgetni, ezúttal a Rádpuszta Szőlőbirtok képviselőjével beszélgettünk.

Milyen volt nálatok az évjárat? Az aszály mennyire viselt meg titeket?

Sajnos mind mennyiségben, mind minőségben gondoltuk, hogy próbára fog minket tenni az aszály. A szüret elején az egész borvidéken az Irsai Olivér volt a legjobb formában, azt viselte meg legkevésbé az aszály. Nagyon féltünk, hogy a többi fajta kárba fog menni, de most, hogy végeztem a szürettel, és a végleges minőséget nézzük borban,  azt látjuk, hogy a bor minőségén ez nem változatott, csak a mennyiségen – ami visszaesett az előző évekhez képest.

Hogyan hat rátok a klímaváltozás?

A legnagyobb problémánk a szárazság. Azt látjuk, hogy száradnak ki a talajok, tehát évről évre kevesebb csapadékot kapunk. A tavaszi szőlőtelepítésen tapasztaltuk azt, hogy mélyen, 70 centi mélyen is már száraz a talaj, tehát extrém szárazság van.

Kísérleteztek új fajtákkal?

Igen, a Pécsi Tudományegyetemtől kaptunk néhány szőlőfajtát. Ezeket állítottuk be, egyelőre kísérleti stádiumban vannak. Ebben az évben két vörös fajtából készítettünk egy-egy hordónyit, valamint még fehérbort is, a szőlőfajtákkal is kísérletezünk.

A Balaton turizmus szempontjából ősszel is hatással van a borászatra?

Egyelőre még nem tapasztaljuk, a nyári szezon az, ami jellemző: leginkább júliustól érzékeljük azt, hogy sokkal nagyobb a vendéglátogatottság.

Hogy tetszik a rendezvény?

Mindenképpen nagyon jó a kezdeményezésnek tartom, színvonalas, nincs túlzsúfoltság, teljesen jó az összetétel.

 

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

 

VEB