A Rádpuszta Szőlőbirtok az Ősszel is Balatonon

November ötödikén sikeresen lezajlott az Ősszel is Balaton sétáló borkostoló és mesterkurzus, az eseményről elkészült kisfilmet itt tekinthetik meg. Az eseményen alkalmunk volt a kiállító borászokkal beszélgetni, ezúttal a Rádpuszta Szőlőbirtok képviselőjével beszélgettünk.

Milyen volt nálatok az évjárat? Az aszály mennyire viselt meg titeket?

Sajnos mind mennyiségben, mind minőségben gondoltuk, hogy próbára fog minket tenni az aszály. A szüret elején az egész borvidéken az Irsai Olivér volt a legjobb formában, azt viselte meg legkevésbé az aszály. Nagyon féltünk, hogy a többi fajta kárba fog menni, de most, hogy végeztem a szürettel, és a végleges minőséget nézzük borban,  azt látjuk, hogy a bor minőségén ez nem változatott, csak a mennyiségen – ami visszaesett az előző évekhez képest.

Hogyan hat rátok a klímaváltozás?

A legnagyobb problémánk a szárazság. Azt látjuk, hogy száradnak ki a talajok, tehát évről évre kevesebb csapadékot kapunk. A tavaszi szőlőtelepítésen tapasztaltuk azt, hogy mélyen, 70 centi mélyen is már száraz a talaj, tehát extrém szárazság van.

Kísérleteztek új fajtákkal?

Igen, a Pécsi Tudományegyetemtől kaptunk néhány szőlőfajtát. Ezeket állítottuk be, egyelőre kísérleti stádiumban vannak. Ebben az évben két vörös fajtából készítettünk egy-egy hordónyit, valamint még fehérbort is, a szőlőfajtákkal is kísérletezünk.

A Balaton turizmus szempontjából ősszel is hatással van a borászatra?

Egyelőre még nem tapasztaljuk, a nyári szezon az, ami jellemző: leginkább júliustól érzékeljük azt, hogy sokkal nagyobb a vendéglátogatottság.

Hogy tetszik a rendezvény?

Mindenképpen nagyon jó a kezdeményezésnek tartom, színvonalas, nincs túlzsúfoltság, teljesen jó az összetétel.

 

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.