Borbély Tamás a rezisztens fajtákról

Borbély Tamással, a Borbély Családi Pincészet tulajdonosával beszélgettünk a klímaváltozásról és a rezisztens fajtákról. A pincészetet 1996-ban alapították újjá,  szőlőültetvényük a Badacsonyi borvidéken terül el. 

Melyik fajtákat kedvelitek legjobban?

Úgy gondolom, hogy a borvidék egyediségét igazán a helyi fajtákkal tudjuk megmutatni. Mi az olaszrizling, kéknyelű, rózsakő, szürkebarát fajtákban hiszünk elsősorban, amelyekkel a borok könnyebb oldalát, a mély ásványos terroir vonalakat meg tudjuk mutatni a fogyasztóknak.

Hogyan alkalmazkodtok a klímaváltozáshoz?

Az északi parton sok olyan természeti adottságú dűlő van, ahol évről-évre egyre melegebb lesz, egyre több aszályos évjárat van, így nyilván szükség van ezekhez a klimatikus adottságokhoz való alkalmazkodásra. Egy-egy korábban jól működő fajta látszik, hogy kicsit hűvösebb helyet szeretne, ugyanakkor van már olyan új, helyi borvidéki fajtánk, például a rózsakő vagy a vulcanus, amelyek nagyon jól bírják ezeket a meleg fekvésű területeket. Ezért ezek a fajtál egyre inkább felértékelődnek, és olyan felületekre kerülnek telepítésre, amelyek nagyon meleg kitelepített területeken vannak.

Alkalmaztok rezisztens fajtákat?

Jelenleg nincsen rezisztens fajta a birtokon, de azt gondolom, hogy előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz, hogy a rezisztenciával foglalkozzunk. Erről vannak is már különböző beszélgetések községi szinten, és én azt gondolom, hogy itt nem a teljesen új rezisztens fajtákat kellene alkalmazni, hanem vannak most már egészen jó magyar fajták, amik már egy-két termelésbe működnek is. Sokkal fontosabb lenne, ha a kutatók abba az irányba indulnának el, hogy a jól ismert fajtákból, olaszrizlingből, furmintból, kéknyelűből legyenek rezisztens klónok. Ezeket a jól ismert magyar fajtákat már nem kellene bevezetni a piacon, és tovább tudnánk velük dolgozni. Egy újnyelű fajtát, amelyet stílusban valamelyik meglévőnek a helyére célzunk, nem biztos, hogy olyan könnyű bevezetni a piacon.