Nagy fehér fajták tesztje 3

Nyáron rendeztünk egy tesztet, ahol a komoly, komplex fehérborokat kostóltuk meg. A három bizottság borainak eredményeit külön-külön, folytatásokban közöljük. A tesztekről többet itt olvashatnak, és a borok egy részét meg is kóstolhatják az Ősszel is Balaton rendezvényünkön, ahol a termelőkkel is találkozhatnak.  

Az „A” Bizottág tagjai: Dr. Sólyom-Leskó Annamária, Fabók Mihály, Matyasovszky István és Szabó Péter. A borleírásokat Dr. Sólyom-Leskó Annamária írta.

Disznókő: Disznókő Tokaji Dry Furmint 2021

Furmint

3600 Ft

85.5

A tétel színe világos szalmasárga, melyben zöld árnyalat is megjelenik. Illata citrusos, friss, üde. Mellette körtés, almás jegyek is érezhetőek. Savai élénkek, határozottak, mely közepes testességgel társul, így a bor ízében is az üdeség, könnyedség uralkodik. A hangsúlyos savgerinc miatt várhatóan még van a tételben némi tartalék, bár az érett almára emlékeztető ízjegyek alapján ez az érleltség inkább oxidatív irányt vesz majd.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló: Tokaji Organikus Hárslevelű 2021

Hárslevelű

2950 Ft

85.5

Igen világos, zöldes árnyalatú szalmasárga tétel. Illata először kissé fedett, de szellőztetéssel kinyílik és megjelenik egy finom virágos, őszibarackos illat. Kóstolásnál jelentősebb szénsavcsípősség fogad, mely előtérbe helyezi az amúgy is karakteres savszerkezetet. Összességében egyensúlyos, harmonikus tétel, mely nem túl erőteljes, inkább elegáns, visszafogott.

Nagy & Nagy Borászat: Badacsonyi Olaszrizling 2020

Olaszrizling

3000 Ft

85.5

Megjelenésében halványsárga árnyalat jellemzi zöldes fénnyel. Illatában érett almás aldehidesség nyomai fedezhetőek fel, a tétel valószínűleg lustul, fárad. Kóstolásnál azért érezteti még erejét, többé-kevésbé még egyben van a bor, bár elég visszafogott, neutrális. Alapvetően citrusos zamatok dominálnak. Összességében az a véleményünk, hogy egy nagy bor utolsó diadalmenetének lehetünk tanúi. 

Nagy & Nagy Borászat: Badacsonyi Kéknyelű 2020

Kéknyelű

3000 Ft

85

Megjelenésében tiszta, tükrös, szalmasárga árnyalatú friss zöldes csillanással. Illata könnyed, citrusos, megjelenik a decens, filigrán fajtajelleg is. Kóstolásnál élénk, intenzív, játékos savak érvényesülnek, ami miatt a bor egésze üde, friss, zamatos világú. Közepesen testes, ropogós savszerkezettel, tiszta ízű, vulkáni termőhelyre utaló jelleggel.

Agárdi Csóbor Pincészet: Agárdi Olaszrizling 2021

Olaszrizling

1300 Ft

84.75

Megjelenése tiszta, tükrös, világossárga árnyalatú, zöldes jegyekkel. Illata tiszta, közepesen intenzív, virágos, citrusos. Ízben emellé finom őszibarackíz is társul. Közepesen testes, inkább könnyed és üde. Finom kesernyésség is megjelenik az utóízben. Reduktív, visszafogott, finom tétel harmonikus, egyensúlyos savakkal és extrakttal.