Felügyeleti biztos a Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesületénél

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálata befejezéséig, de legfeljebb négy hónapra felügyeleti biztost rendelt ki a mezőgazdasági biztosításokat kínáló Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesületéhez.

A jegybank közleménye szerint a biztos feladata a biztosító működtetése, valamint pénzügyi helyzetének felmérése. Ez az intézkedés is jelzi, hogy a jegybank jelenleg kiemelten tekinti át az aszálykárokkal kapcsolatos biztosítói kárrendezési gyakorlatokat – tették hozzá.

Az MNB hivatalból indított vizsgálatban tekinti át a Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesületének működését. Megvizsgálják az egyesület üzleti terveit és pénzügyi helyzetét is. Értékelik továbbá a biztosító kárelőleg-kifizetési gyakorlatát, e körben különösen azt, hogy az egyesület miképpen felelt meg az aszály-veszélyhelyzet nyomán kihirdetett kormányrendeletben megfogalmazott előírásoknak.

A felügyeleti biztosi feladatokat a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. látja el. A biztos a kirendelés időtartalma alatt átveszi a növénybiztosító egyesület igazgatóságának feladatkörét, tevékenységéről folyamatosan tájékoztatja a pénzügyi felügyeletet.

(Forrás: MTI)