Nagy fehér fajták tesztje – A legjobb öt

Amikor elkezdtünk készülni az „Ősszel is Balaton” című rendezvényünkre, akkor már biztossá vált, hogy országos kitekintést szerettünk volna adni azon „nagy fehér” fajtákról, amelyekkel az elmúlt időszakban nem foglalkoztunk, így a fajták körét az Olaszrizling, Szürkebarát, Rózsakő, Kéknyelű, Juhfark, Hárslevelű és Furmint variációiban határoztuk meg. A rendezvényen ezen borok egy részét megkóstolhatják, és a termelőikkel is találkozhatnak. 

Dékány Tibor kollégánk kertje adott otthont a zsűrizésnek, ahol majd száz mintát kóstoltunk meg. Legnagyobb számban a Balaton Borrégióból és Tokajból érkeztek a nevezések, de értékeltünk borokat a Szekszárdi-, a Villányi-, és a Mátrai Borvidékről is.  Több bizottságban teszteltük le a tételeket vakteszten, a bírálat 100 pontos rendszerben történt. A három bizottság borainak eredményeit külön-külön, folytatásokban közöljük.  Nagy fehérbor tesztünkre érkeztek friss, reduktív tételek is, nyilván a fajta egyezősége miatt, így ne csodálkozzon a kedves olvasó, ha ilyennel találkozik a sorban. 

Az „A” Bizottág tagjai: Dr. Sólyom-Leskó Annamária, Fabók Mihály, Matyasovszky István és Szabó Péter. A borleírásokat Dr. Sólyom-Leskó Annamária fogalmazta meg a bíráló bizottság értékelése alapján.

Kincsem Kastély Szőlőbirtok: Birtok bor cuvée 2016

Furmint, Hárslevelű

2800 Ft

Átlagpont: 90

Megjelenésében tiszta, közepesen erős szalmasárga színű tétel. Illata finoman gyümölcsös, kissé fűszeres, egyben édeskés. Kóstolásnál kifejezetten egyensúlyosnak bizonyul, mind a fanyarság, mind a tetszetős savak élénken tartják, ugyanakkor érezhető a tudatosan alkalmazott hordó gömbölyítő hatása. A bizottságnak felkínált mezőny egyik legszebb tétele. 

Harsányi Pincészet: Hárslevelű 2021

Hárslevelű

1600 Ft

Átlagpont: 88,25

Tiszta, közepesen mély szalmasárga színű tétel. Illata kedves, döntően gyümölcsök dominálnak benne: őszibarack, sárgadinnye aromája érezhető. Íze tiszta, kellemes. Savtartalma ugyan határozott, viszont szépen beérett termésről árulkodik, így lekerekedett, lesimult érzetet ad. Összességében lendületes, könnyed és friss, hamar belopja magát a fogyasztó szívébe.

Sol Montis Borászat: Olaszrizling 2021

Fajta: Olaszrizling

2.000 Ft

Átlagpont: 88.25

Tetszetős aranysárga színű tétel, mely máris érett alapanyag feldolgozására utal. Ez az illatokban is megerősítést nyer, méz és mazsola édeskés aromája érezhető. Kóstolásnál teljesedik be a bor harmóniája: komoly tétel nagy beltartalommal, finom, de határozott savakkal, nemes testtel. Ízjegyeiben konyakos, csokoládés, érett zamatok dominálnak. A bizottság egyik legszebb tétele, vitán felül áll.

Pálinkás Pincészet: Mátrai Olaszrizling 2019

Olaszrizling

2000 Ft

Átlagpont: 88

Színe szalmasárga, közepesen mély árnyalatú. Illatában érett, szinte konyakos jegyek fedezhetőek fel, mellette déli gyümölcsök, ananász aromája érezhető. Kóstolásnál a hangsúlyos alkoholtartalom várja a fogyasztót, de ezt a megfelelő testesség ügyesen kompenzálja, bizonyítva a jól beérett szőlőtermés feldolgozását. Szépen kezelt, telt, harmonikus tétel.

Tornai Pincészet: Somlói Top Selection Aranyhegy Juhfark 2020

Juhfark 

4600 Ft

Átlagpont: 88

Színe nem túl mély, de tiszta és ragyogó szalmasárga árnyalatú. Illata elsőre kissé zárkózott, viszont később kinyílik és előbújnak a friss, citrusos aromák. Kóstolásnál szaftos, citrusos ízvilág fogad, melyet szépen keretez a testesség. Lecsengése hosszú. Fiatalos és üde tétel, mely még pályájának első szakaszában tart. Nagy potenciállal rendelkező, testes, tartalmas tétel élénk savakkal.