Furmintok Koreában

Dr. Kosárka József, a Magyar Bor Akadémia tagja, nemzetközi borbíráló a magyar bor utazó nagykövete. A nagy nemzetközi borversenyeken ha lehetséges, nem csupán a zsűri munkáját segíti. hanem megragadja az alkalmat, hogy a magyar borokat népszerűsítse, a hazai borászat újabb trendjeit bemutassa. Dél-Koreában Tokaj száraz arculatáról tartott nagy-sikerű mesterkurzust.

Dr. Kosárka József, a magyar bor utazó nagykövete

A dél-koreai Deajeon városában hetedik alkalommal sorra került Asia Wine Trophy nemzetközi borversenyen négy nap alatt rekordszámú (4.384) mintát értékelt a 127 tagú zsűri, amelynek egyik bizottságát Dr. Kosárka József borakadémikus vezette. A bírálati napok délutánján, valamint az azt követő borfesztivál három napján át tartott konferencia keretében Dr. Kosárka „Megújuló hagyomány: a száraz tokaji furmint” címmel mesterkurzust is tartott. A mesterkurzuson a részvevők az alábbi borokat kóstolhatták: Patricius Furmint Selection 2018, Kikelet Furmint Lónyai 2018, Erzsébet Pince Estate Furmint 2018, Basilicus Furmint Lapis 2017, Royal Tokaji Furmint Oddity 2016, Orosz Gábor Furmint Nyúlászó 2015.  A többségében helyi szakemberek alkotta közönség nagy érdeklődéssel követte az előadást, a borok felszolgálását izgalmas eszmecserék színesítették. Ennek során egyaránt hangozottak el dicsérő szavak mind a borok egyediségéről, mind azok kiváló minőségéről.  A hozzászólók között egyetértés volt abban, hogy  számukra eddig a tokaji egyértelműen az aszút jelentette, illetve többségüknek most először volt alkalma Tokaj száraz arcával ismeretet kötni.

A Nobilis Furmintja a koreai sommelier bajnokság tesztborai között

A rendezvénysorozat része volt az országos sommelier bajnokság (15th Korea National Best Sommelier Contest) megrendezése is. Ennek során a versenyzők által felismerendő öt bor egyike a Tokaj Nobilis 2017-es Barakonyi Furmintja volt, amelynek egy magnum palackja különdíjként került átadásra a bajnoknak ( Kibeom Song/ 송기범 ).

(DT)