Hetedszer is Juhfark Ünnep Somlón

Tripla kuriózum, egy különleges fajta egy különleges rendezvény és egy különleges helyszín együttes varázsa október 22-én, a Somlói Juhfark Ünnepen.  Az egésznapos programnak hagyományosan a Tornai Pincészet ad otthont. A csak erre a napra érkezők különjáratot vehetnek igénybe, a jegyvásárlással azonban nekik is igyekezniük kell, hiszen a nagy érdeklődés miatt gyorsan fogy a belépő, a vendégszám pedig korlátozott.

Mi a Somlói Juhfarkünnep?

Egyedülálló élményt adó sétálókostoló, amely együtt kínálja a Somló különleges atmoszféráját, a nagy világversenyeken is sokszorosan elismert helyi fajta reprezentatív tételeinek kóstolóját, érdekes mesterkurzusokat és egy kellemes, laza, őszi kikapcsolódást. Közösségi esemény a legjobb borászok összefogásával.

Milyen újdonságok várják a látogatókat?

Az idei már a hetedik Somlói Juhfark Ünnep lesz. A program központi eleme idén is a sétálókóstoló, de a tavalyihoz képest még több borral. A rendezvényre nevező, borászokból és szakértőkből álló zsűri kétfordulós vakkóstolás során választotta ki, hogy melyik Juhfark borok érdemesek leginkább a bemutatásra. És mivel maguk a borok készítői kínálnak, a vendégek kóstolás közben sok új, érdekes információt tudhatnak meg az borokról, borkészítésről.

Különösen izgalmas programnak ígérkezik Fiáth Attila (WSET) interaktív kóstolója, amelyben somlói Juhfarkokat és világ nagy borvidékein termő más őshonos fajtákat hasonlít össze. Világhírű francia, spanyol, olasz, osztrák, (sőt, a tervek szerint japán!) borok „versenyeznek” a Juhfarkünnep boraival –a vendégek ítélete alapján. A workshop résztvevői ugyanis a párokba állított külföldi és hazai borokat vakkóstolással értékelik, így sok érdekes kóstolási tudnivaló mellett az is kiderül, mennyire állja a versenyt a Juhfark a nemzetközi porondon.

Miért érdekes a Juhfark?

A Juhfarknak nagyon sok arca van, nagyon izgalmas bort ad a legkülönbözőbb stílusokban elkészítve is. Legfőbb jellegzetesége, hogy nincs különös jellegzetessége, túl erős karaktere. Ezért kiváló terroir-bor, amely szépen megmutatja a termőtájat, ami a Somló esetében, a jellegzetes ásványosság miatt különösen érdekes és értékes. Igen széles lesz idén a skála: a hagyományos boroktól a szűretlenen át egészen a biológiai és természetes készítésű borokig kóstolhatnak a vendégek. Egyetlen közös jellemzőjük a minőség. A Juhfark szenvedélyes fajta, valódi, nagy érzelmeket képes kiváltani.

Miért a Tornai Pincészet?

Hat évvel ezelőtt a Tornai Pincészet álmodta és szervezte meg az első Somlói Juhfark Ünnepet. Nem hirtelen ötlet volt, régi és mély kapcsolat fűzi őket a Juhfarkhoz. Sokat tettek a szocialista időszak tömegtermelésében méltatlanul háttérbe szorult fajta megmentéséért, többéves klónszelekcióval ők hozták létre a Juhfark törzsültetvényét, erre épül a fajta újbóli elterjesztése és felvirágoztatása, a hegy borászainak közös erőfeszítésével.

Az élő szellemi örökség mellett a megfelelő infrastruktúra is rendelkezésre áll a Tornai Pincészetben: hatalmas rendezvényterem és borterasz gyönyörű kilátással, külön kóstolóterem, sőt bormúzeum is van a birtokközponton, és a több ütemben épült pincerendszer is látogatható a rendezvényen. De a program egy kis kirándulóbusszal a hegyre is felviszi a látogatókat: különleges élmény a szőlőtőkék között, a tájban gyönyörködve kóstolni a válogatott tételeket.

Miért október derekán?

Október közepe-második fele nagyon jól bevált az elmúlt években, kellemes, napos őszi idő szokott lenni ilyenkor, amikor a teraszt is kitűnően lehet használni, ahová a konyha is kitelepül, és a válogatott borok mellé szabadban készülő, válogatott ételeket is kínálnak. Mint például az a különleges sajttál, amely a tavalyi Juhfark Ünnep egyik mesterkurzusának főszereplője volt.

Mennyi időre menjek, hogyan jutok oda?

A Juhfark Ünnepen a bejáratott szálláshelyekről közvetlen járatok segítik a vendégek eljutását a rendezvényre. Tehát aki több napra érkezik, nyugodtan leteheti az autóját, hogy zavartalanul élvezhesse a kóstolás élményét. De annak is kínálnak autómentes megoldást, aki csak egy napra megy, ugyanis Budapestről különjáratú buszt indítanak a rendezvényre.

Érdemes igyekezni a jegyvásárlással, a rendezvény évek óta teltházas, tehát aki kivár, könnyen lemaradhat. És hamar elfogynak azok a szállások is, ahonnan közvetlen járatokat indítanak a rendezvényre. Ha pedig valaki még október 22. előtt szeretne somlaikat kóstolni, annak ajánljuk a Budapest Borfesztivált a budai várban: a Somló borászai ismét közösen jelennek meg, és ha nem is olyan nagy választékban és reprezentatív mintában, de természetesen itt is lehet Juhfarkot kóstolni.

Tartalmas és kellemes időtöltést kívánunk, reméljük Önnel is találkozunk a VII. Somlói Juhfark Ünnepen!

A VII. Somlói Juhfark Ünnep programja

Sétálókóstoló (13:00-20:00)

A Somló legjobb Juhfark tételeivel. Jegyár 8900 Ft

Workshopok

Nr1. Utazás a Somló körül (12:00, 14:00)

Buszos dűlőtúra a hegyen. Az úton érintett pincészetek legkedvesebb borai is megkóstolhatók. Jegyár 5900 Ft.

Nr2. A Juhfark arcai (15:00)

Tornai vertikális Juhfark-kóstoló nemzetközi díjnyertes borokkal. Vezeti: Tornai Tamás. Jegyár 5900 Ft.

Nr3. Somló VS Világ (18:00)

Juhfark és őshonos fajták a világ nagy borvidékein. Hogyan hat a fajtára a terroir és hogyan mutatja meg a fajta a terroir erősségeit? Hol milyen bor születik ebből? Fiáth Attila (WSET) interaktív összehasonlító kóstolója. Jegyár 7900 Ft

Vezetett múzeum- és pincetúra (14:00, 17:00) Ára 1000 Ft, jegyvásárlás a helyszínen

Jegyek itt kaphatók.

(Hajdu Ferenc)