Badacsony egész évben nyitva

November 5-én nagy sikerrel rendeztük meg „Ősszel is Balaton” programunkat, amiről itt olvasható a beszámolónk. De az idő nem áll meg, bekopogtatott a tél is, ám a programok sem állnak le, vagyis télen is, egész évben programokkal várja a látogatóit a Balaton. Különösen sok programmal várja a látogatóit télen is Badacsony. Fontos tudni, hogy Badacsonyban továbbra is minden megszokott szolgáltatás elérhető, és változatos programokkal, színvonalas szálláshelyekkel, élménytúrákkal, tematikus eseményekkel, és kiváló borokkal várják a leghidegebb évszakban is a kikapcsolódni vágyókat.  

SZAKVEZETÉSES BOR- ÉS ÉLMÉNYTÚRÁK

A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szervezésében télen és tavasszal is folytatódnak a szakvezetéses bor- és élménytúrák. Aki alaposabban szeretné megismerni a borvidék gazdag szőlő- és kultúrtörténetét, illetve kiváló pincészeteit, annak már most érdemes a naptárába bejegyezni a Badacsony „Borközelből” eseményeit. A bortúrák során minden alkalommal három helyi pincészet kerül bejárásra, ahol 9 különleges bor kóstolása mellett a helyi termelők finomságai is terítékre kerülnek. A borkóstolások és a kulináris élvezetek mellett mindig jól esik egy kicsit mozogni is, főleg, ha közben olyan csodálatos tájat barangolhatunk be, mint a Badacsonyi borvidék festői környezete. Az élménytúrák alkalmával szakavatott túravezető segítségével fedezhetjük fel a borvidék ismert nevezetességeit, bejárhatjuk a Badacsonyt és a környező tanúhegyeket, közben megismerhetjük a régió történelmi értékeit, állat- és növényvilágát is. Decemberben tökéletes alkalom erre a különleges hangulatú Téli Holdfénytúra, vagy az év utolsó napján az Óévbúcsúztató túra, ahol a közel három órás séta közben a túravezető remek történeteket mesél, így arra is fény derül, hogy az év során miért éppen ekkor ülhetünk le nyugodtan a Rózsakőre háttal a Balatonnak.

FEDEZZÜK FEL A RÉGIÓ ÍZEIT  

Ha már Badacsonyban járunk, mindenképpen érdemes megkóstolni a térségre jellemző ízeket. Erre tökéletes helyek a régió jellegzetes, nagy múltú, akárcsak az újonnan megnyílt színvonalas éttermei és vendéglátóhelyei. Mindenhol változatos, igényes, és szezonális fogásokkal várják a kirándulókat. De a Káptalantóti Liliomkert Piacot sem érdemes kihagyni, ahol egész évben vasárnaponként igazi ritkaságok, friss zöldségek és jobbnál jobb kézműves termékek között válogathatunk kedvünkre.  A másik nagy kedvenc a piacozók körében a hegymagasi piactér, ahol a helyi finomságok mellett gyermek-, és felnőtt programok is lesznek az adventi időszakban. A sajt szerelmesei pedig feltétlenül keressék fel a Badacsonytól 20 kilométerre található Szegi Családi Gazdaságot. A saját teheneinek tejét feldolgozó vállalkozás széles választékkal várja a betérőket, többek között natúr, füstölt, tökmagos, medvehagymás, friss- és hosszúérlelésű sajtokkal.

FOLYTATÓDNAK BADACSONY HAGYOMÁNYOSSÁ VÁLT ESEMÉNYSOROZATAI

Az őszi-téli szezon a már hagyományossá vált Borbarangolás rendezvénysorozattal indult a borvidéken. Az eseménysorozat keretén belül novembertől egészen 2023. május végéig, 22 szombaton át összesen 15 helyszínen, közel 100 kiváló badacsonyi bort ízlelhetnek meg a borszeretők. Mindezt különleges gasztronómiai élmények, zenés és kulturális programok kíséretében. Az ínyencek számára szintén jó hír, hogy 2022 őszétől újra indult a Gasztrohegy, ahol április végéig közel 10 vendéglátóhely közreműködésével, 7 tematikus gasztrohétvége alatt, Badacsony olyan arcát lehet felfedezni, ami csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban tapasztalható. „Az egész évben nyitva tartó badacsonyi vendéglátóhelyek izgalmas és egyedülálló kezdeményezése 2017 őszén indult útjára azzal az azóta változatlan célkitűzéssel, hogy felhívja a főszezonon kívüli időszakban is a látogatók figyelmét a hegy gasztronómiájának felfedezésére. Így minden hónapban egyszer, tematikus gasztrohétvége keretében Badacsony ikonikus vendéglátóhelyei várják a vendégeket, ahol az ízeken, illatokon és borokon keresztül alkalom nyílik lépésről lépésre, fogásról fogásra megismerni Badacsony jellegzetes gasztronómiáját. Előkóstolás előzi meg minden elkészített ételt, így garantáltan a legjobb minőségben kerül a vendégek elé minden egyes fogás. Nagy örömünkre, az indulása óta nagy siker övezi a rendezvényt.” – nyilatkozta Nagy Miklós a Hotel Bonvino Wine & Spa, a Kisfaludy-ház, illetve a Neptun Panzió tulajdonosa és üzemeltetője.

De a Gasztrohegy és a Borbarangolás mellett még számtalan más izgalmas program várja a borvidéken a vendégeket. A széles kínálatból csak néhányat említve: Mikulásváró hétvége és Karácsony előtti feltöltődés a Váli Birtokon; Badacsonytördemicen Forraltbor Főzőverseny; Családi Mikulás Nap, Adventi Vásár, majd Szilveszteri buli Badacsony kultikus helyén, a Hableány étteremben; gyertyagyújtás az adventi koszorúnál, tematikus vezetett séták, Vince-napi borvacsora a Folly Arborétum és Borászatnál. A bátrabbak pedig az ábrahámhegyi strandon egy igazi pancsolással búcsúzhatnak el az óévtől, míg a szigligeti strandon január első napján egy újévi csobbanással köszönthetik a 2023-as évet.

BADACSONY FOLYAMATOS NYITVATARTÁSSAL VÁRJA VENDÉGEIT

Akár egy, akár több napra látogatunk el az ország egyik legszebb részére, Badacsony és környéke a programok mellett rengeteg felfedezni valót és ezernyi élményt tartogat még. A borászatok, vendéglátó- és szálláshelyek, akárcsak a régió híres attrakciói a korábbi évekhez hasonlóan most is tárt kapukkal várják folyamatos nyitvatartással a látogatókat. Szigliget híres nevezetessége, a 760 éves múltra visszatekintő Szigligeti Vár egész évben látogatható a hét minden napján. Magyarország egyik leglátogatottabb, Balaton váraként is ismert erődítménye a 239 méter magas Várhegyen áll, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a térségre.  Önmagában már ezért is érdemes a várat felkeresni, de ha már ellátogatunk ide, tekintsük meg a barokk-konyhát, a fegyver kiállítást és a várgalériát is, akárcsak a Bencés Rend által épített Várkápolnát. Továbbra is nyitva tart Magyarország egyik legszebb arborétuma, a hazánkban szinte egyedülállóan 116 éve családi gondozásban lévő badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat. Szemet gyönyörködtető panoráma terül innen elénk a Balatonra, a szépen gondozott kertben pedig mindig élmény sétálni, ráadásul az arborétumban található játszótérnek köszönhetően, akár kisgyerekes családoknak is ideális hely. Szintén egész évi nyitvatartással üzemel a régió legszuperebb sportközpontja, a Fagyöngy Sportház, ahol bowling és squash pálya áll a sportolni vágyók rendelkezésére. Sőt egy mini wellness részleg és szállás is, ahol a sportolás után ki tudjuk magunkat pihenni. A téli sport szerelmeseit december 9-től várja Szigligeten a Várudvar Jégpálya, ahol a korcsolya felcsatolása után forró italok is rendelkezésre állnak. Lazításképpen érdemes kipróbálni a Szigligeti Szaunaházat is, mely kedd és szerda kivételével minden nap nyitva tart. Az úticélok és programok megtervezéséhez, kiválasztásához kiváló segítséget nyújt barátságos személyzettel a badacsonyi Tourinform iroda, ahol az információ nyújtáson felül számos egyéb szolgáltatással is várják az érdeklődőket, mint például kerékpárkölcsönzés; csomagmegőrzés; helyi termékek, ajándéktárgyak színes választéka; ingyenes turisztikai kiadványok. Ezen kívül az iroda túra-, és bortúra szervezést is végez egyedi megkeresések alapján. Aktuális információkért, programokért érdemes keresni őket egész évben!

SZÁMTALAN SZÁLLÁSHELYBŐL TUDUNK KEDVÜNKRE VÁLOGATNI

A változatos programok után mindenkinek jól esik egy nyugodt és kényelmes pihenés. Szerencsére erre a célra számtalan lehetőség közül választhatunk a borvidéken, hiszen minden szálláshely továbbra is stabil nyitvatartással és a megszokott magas minőségben várja a vendégeit. A Kisfaludy szálláshely-fejlesztési pályázatnak köszönhetően komoly minőségi fejlesztéseket sikerült megvalósítaniuk az elmúlt években, így a Hotel Bonvino és a Hotel Halászkert mellett nagy számban megújult vendégházak, panziók és apartmanok várják a kikapcsolódni vágyókat.

Szállásajánlatok: https://www.badacsony.com/ajanlo/futheto-szallashelyek/

Legyen szó tehát pihenésről vagy aktív kikapcsolódásról, Badacsony minden évszakban izgalmas és felejthetetlen élményeket nyújt a látogatóknak.

További információ:
Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület – Tourinform Badacsony
06 87/531-013
badacsonytomaj@tourinform.hu
www.badacsony.com