Itt a Gárdonyi Egri Csillag Superior

Eger város és a borvidék 2022. évének egyik kiemelkedő eseménye a Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójáról való megemlékezés. Ehhez kapcsolódóan az Egri Bikavér Borlovagrend és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa a lovagrend javaslatára egri csillag superior és egri bikavér superior közösségi borok megalkotására hívta meg az egri borászatokat.

Első lépésként a Gárdonyi Egri Csillag Superior 2021 Összefogás Bora került palackokba, melynek ünnepélyes bemutatója a Gárdonyi Egri Borkóstoló Gálán volt augusztus 13-án. egy csodálatos helyszínen, az egri Líceum dísztermében az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen. A kóstoló gálán hét, 2021-2022. évben aranyérmes egri bor társaságában mutatták be a Gárdonyi Egri Csillag Superior 2021 Összefogás Bort.

A díszasztalnál többek között Áder János köztársasági elnök, Lőrincz György, az Egri Bikavér Borlovagrend elnöke, Pajtók Gábor országgyűlési képviselő

A magas minőségű szőlőkből készült borok házasításából limitált mennyiség, összesen 1552 palack lesz elérhető a nagyközönség számára. A házasítást, a kiszerelést és a borok házasítás előtti érzékszervi minősítését az Egri Bikavér Borlovagrend szervezte meg és végezte el.

Ezen kiemelkedően magas minőségű terroirborok megalkotásával kíván az egri bortermelő közösség ünnepelni és tisztelegni Gárdonyi Géza emléke előtt.

A Gárdonyi Egri Borkóstoló Gála fővédnöke dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő, az eseményt dr. Mészáros Gabriella, DipWSET nemzetközi borakadémikus, borszakértő vezeti.

A Gárdonyi Egri Csillag Superior 2021 Összefogás Bor megvásárlására vonatkozó előjegyzés 2022. augusztus 1-jétől indul. Az előjegyzés az ebht.marketing@gmail.com e-mail-címen kérhető.

Az évforduló alkalmából Eger a Gárdonyi Egri Csillag Superior mellett Gárdonyi Egri Bikavér Superior 2021 tételét is elkészíti.

Áder János köztársasági elnök méltató beszéde

A borokról

Az egri fehérbor

Az egri csillag 2010 óta létező közösségi bormárkája az Egri borvidéknek. Legalább négy szőlőfajta borát kell tartalmaznia, és fontos, hogy a Kárpát-medencei fajták aránya meghaladja az 50%-ot, míg az illatos borok aránya nem lehet több 30%-nál e sajátos, egri száraz fehérbornál.

A Gárdonyi Egri Csillag Superior 2021 válogatott alapborokból született gazdag ízű, izgalmas, nagy egri fehérbor. Az 5 hektoliter összmennyiség házasításához használt borok fajtái: furmint 25%, olaszrizling 17%, chardonnay 16%, hárslevelű 16%, rajnai rizling 15% királyleányka 10% és sauvignon blanc 1%.

Palackozva: 2022. május 19-én 621 db 0,75 literes üvegbe.

A 0001-es számú palackot Áder János köztársasági elnök vehette át

 Az egri vörösbor

Az egri bikavér az Egri borvidék emblematikus vörösbora. Évszázados múltra visszatekintő legendás magyar bor, melynek egyik 2017-es évjáratú képviselője 2021-ben bekerült a Decanter World Wine Awards 50 legjobb bora közé. Napjainkban az egri termelők kitüntetett figyelemmel és gondoskodással fejlesztik a bikavért, hogy a korszak kihívásai mellett méltó magyar eredetvédett „borüzenetté” váljon. Az egri bikavér összetételében az első számú fajta a kékfrankos, melyet 30–65%-ban kell használni a házasításban, és ennek a Kárpát-medencei fajtának kell a legnagyobb arányban szerepelnie a bor összeállításában.

A Gárdonyi Egri Bikavér Superior 2021 egy izgalmas és szép évjárat kiemelkedő vörösbora. Mély, összetett és gazdag ízek jellemzik.

A házasításhoz használt borok fajtái: kékfrankos 40%, merlot 30%, cabernet franc 15%, pinot noir 7,5%, syrah 5% és turán 2,5%. A bor 30 tételből lett összeválogatva.

Az összeállított egri bikavér bor a Kádár Hungary által gyártott 5 és 3 hektoliteres magyar hordókban érlelődik. Készült 800 liter.

A Gárdonyi Összefogás Borok az Eger 1552-es palackba töltve kerülnek forgalomba.

A borok címkéi és díszdobozuk Ipacs Géza tervezőgrafikus művész alkotásai, és az egri Varga Nyomda és a debreceni Sz. Variáns cégek támogatásának köszönhetően valósulhattak meg.

A közösség

A Gárdonyi Összefogás Borok közösségi megvalósításához az egri borvidéki bortermelőkön és szőlőtermelőkön túl eddig számos magánszemély, cég és borvidéki önkormányzat is csatlakozott már.

A borok értékesítéséből származó bevétel 50%-át a Gárdonyi Géza Emlékház kapja meg, míg a másik 50%-át az Egri borvidék marketingjére fordítják.

A jótékony cél támogatására a felajánlásokat az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa számlájára (Erste Bank 11994507-03402944) tehetik meg. Kérjük, a közleményben jelezzék: „Gárdonyi-bor támogatása”!

(fotók: Dékány Tibor)