Jubileumi év Tóth Ferenc pincészeténél

Lehet a 35-ös is jubileumi szám, ha egyszer épp 1983-ban vásárolhatta meg Tóth Ferenc az első 6 hektáros területét az egri Áfrika dűlőben, vagyis pontosan 35 évvel ezelőtt. Ha pedig van ok az ünneplésre, akkor miért ne tegyük, hiszen ezzel örömet szerezhetünk nem csak magunknak, hanem a borkedvelők nagy közösségének is.

Az ünnepi év kapcsán Tóth Katalinnal, a birtok tulajdonos-ügyvezetőjével beszélgettünk Egerben.

  • Mit jelent ez az ünnep a családi pincészet életében?

Az egész évünk erről az ünnepről szól. Pünkösdkor megnyitottuk a pincét, amit a közösségi oldalakra is feltettünk, és szinte hihetetlen, hogy mennyi látogató érkezett hozzánk, mindenki térítésmentesen kóstolhatott 2 pohár bort. Az érdeklődők fele volt csak helybéli, a többiek között voltak egész messziről érkező borkedvelők is. Rendezvényünk 2 napja alatt több száz látogatót fogadtunk, és így pincészetünk és a nagyközönség között egy egészen újfajta minőséget jelentő virágzó kapcsolat alakult ki.

  • És ezek a borokhoz kapcsolt csoki-falatok hogyan születtek meg?

Két borunkhoz társítottunk csokoládé-különlegességeket, az Egri Leányka Superior 2014-hez, valamint az Egri Bikavér Superior 2015-höz. Először is tartottunk egy vertikális Leányka-kóstolót, melyen kiválasztottuk 6 féle leánykából a legjobbat, majd ezekhez a borokhoz 7 féle csokoládé-kompozícióbol lehetett megtalálni a legjobb párosítást. Bernáth-Ulcz Adéllal, aki egyébként szőlész-borász végzettségű, már évek óta gondolkodtunk azon, miként lehetne kiteljesíteni ezt a kétféle íz-élményt azzal, hogy összekomponáljuk őket. Aztán megismertük Szeleczky-Takács Viktória kifinomult csokoládé-kompozícióit, és attól kezdve hármasban dolgoztunk a legjobb borok és legfinomabb csokoládék kifejlesztésén. Az Egri Leányka Superior 2014 egy késői szüretelésű desszert-bor, amihez elképesztően passzol a mangóeceten karamellizált pekándió madagaszkári tejcsokoládéban, fahéjvirággal készített csokoládé. Ez így együtt gazdag aromák előkelően érzéki párosítása. Az összjáték kétségkívül legnagyobb erénye a rendkívül tartós lecsengésük. Az utolsó korty lenyelése után a mangó, a méz, a savak és a kakaó páratlan összhangban hosszan kavarogva búcsúznak. Ugyanígy Egri Bikavér Superior 2015-ös borunkhoz, mely kékfrankos alapon a hagyományos bordeaux-i fajtákon kívül Pinot Noirt és Kadarkát is tartalmaz,  a 75% tonkababbal és málnás balzsamecettel készített Cuba étcsokoládét találtuk a legvarázslatosabb kiegészítőnek.

  • De ahogy látom, ünnepi bor is készült, melynek címkéjén az idei jubileumi 35-ös szám szerepel!

A 2013-as Kékfrankosunk a Tornyos dűlőből egész különleges módon fejlődött. Négy éven keresztül tartott az erjedése, és mire teljesen szárazra kierjedt, egy elképesztően koncentrált nagy bor, egy valóságos ízbomba lett belőle, melyben a pirostestű gyümölcsök, dominánsan a cassis mellett csokis, rumosmeggyes ízjegyek is megtalálhatóak, ráadásul szépen hozza a terroir-jelleget is. Ezt a Kékfrankos Superiort a címkén édesapám portréjával meg a 35-ös számmal a számunkra fontos jubileumunk alkalmából palackoztuk le különös tekintettel arra, hogy idén van a Kékfrankos Éve.

  • Hogyan alakul az idei év, mik a legfontosabb feladatok?

Két hektáron végzünk jelenleg telepítést, édesapám most is ezzel van épp elfoglalva. Az Almagyar dűlőben ennek a területnek  2/3-át Kékfrankossal telepítjük be, 1/3-án pedig 9 fajta Kadarka-klón kerül a talajba. A borvidék két nagy házasítása, az Egri Bikavér és az Egri Csillag számunkra a legfontosabb, de ezek mellett a Egri Leányka és a Kadarka szívügyünk. A nehéz munka mellett vidám napokat élünk meg, hiszen szinte hétről hétre érkeznek a visszajelzések a 2017-es ragyogó évjárat szép sikereiről. Az utolsó 10-15 évből a 2017-es kimagasló volt, és most sorra jönnek az eredmények, melyek hazai és nemzetközi borversenyeken elért sikereinkről szólnak. (dékányT)