Birtoklátogatások 2022/4 Hetényi János Pincészete (Mecseknádasd – Decs)

Negyedszer is belelendültünk, hogy felkeressük a legszebbek közé beszavazott birtokok egyikét. Ez évben immár 11. alkalommal szerveztük meg „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” elnevezésű pályázatunkat. Ugyanúgy, mint az előző esztendőkben, olvasóink szavazatai alapján alakult ki, hogy melyik az ország 9 legszebbnek ítélt pincészete, amelyek így a döntőbe kerülhettek kisbirtok, középméretű birtok, valamint nagybirtok kategóriában. Hogy kategóriánként mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A Skoda töretlen támogatásával nagyszerűen felkészített Skoda Kodiaq, valamint Skoda Karoq gépkocsikkal vágtunk neki a döntőbe jutott birtokok felkeresésének. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Idei negyedik utunkon Pécs irányában indultunk el, hogy felkeressük Hetényi János pincészetét Mecseknádasdon.

A birtokközpont Mecseknádasdon

Hetényi János sokoldalú műveltséggel, széles látókörrel rendelkező építészmérnök. 1992.-ig képzettségének megfelelő vezető munkakört töltött be, ám akkor részben kényszerből, részben hobbiból, részben meggyőződésből váltott, és kikötött gyerekkori szerelme, a szőlő-bortermelés mellett. Birtokának kialakításakor a természetközeliség vezérelte lépéseit. Még a hordónak való fákat is ő maga jelölte ki, melyekből 4-8 éves szárítási procedúrákat követően kerülnek kialakításra a bortároló eszközök. Hetényi János mérnöki alapossággal ugrott bele a borkészítésbe. Az egykori Kertészeti, – akkor Corvinus Egyetem szőlészeti, borászati tankönyveit memorizálva magabiztos tudást szerzett amit azóta is töretlen lendülettel kamatoztat. Hetényi János pincészete kétlaki.

Az ültetvény a decsi Aranydombon

Ültetvényeik nagyrészt a szekszárdi hegyvonulat decsi részén vannak, míg birtokközpontjuk az ország egyik legszebb településén, a Mecsek erdőkoszorújával övezett Mecseknádasdon található. A szekszárdi terület központja az Aranydomb dűlőben van. A szekszárdi Aranydomb dűlő a Dunával nagyjából párhuzamosan futó hegyvonulatnak Decs közigazgatási területéhez tartozó szakaszán található, az egykori Dani Lajkó-tanyában. Ez egy 1887-ben elkészült tekintélyes épület pincével, ami igényesen, a sárközi népművészet motívumaival díszített berendezéssel kialakított közösségi térrel komplett vendéglátó egység is egyben.

A mecseknádasdi birtokközpont festői környezetben található terebélyes, dúslombú fákkal övezve. Az épületben az alsó szinten helyezkedik el a pincészet, a földszinten a vendéglátó-éttermi rész, míg az emeleteken az igényesen kialakított szállodai rész. Az épület feletti hegyoldalon egy kis szuszogón felkapaszkodva egy meglepően hosszú méretű pincével ellátott turistaház is áll, mely felett kilátóterasz fogadja látogatókat. Ma már évi 100 ezres palackszám felett forgalmaznak, miközben vendéglátással kapcsolatos tevékenységük skálája is egyre szerteágazóbb Mecseknádasdon, itteni központjuk fontos állomása a „Baranyai Élménykörút”-nak. Hetényi Jánosnak két lánya van, a nagyobbik Emese, aki borászati tevékenységet viszi tovább, míg a kisebbik az építőipari cég továbbvitelében lát frissen végző építészmérnökként fantáziát.

Hetényi Emese

Szekszárdi 40 hektáros birtokukból 21 hektáros területük van az Aranydomb decsi, míg 20 hektárjuk az alsónánai részén. Az ültetvény átlagéletkora 15 év, legöregebb tőkéik 1978-as telepítésűek, míg a legfiatalabbak nemrég fordultak termőre. Az Aranydombon fehér szőlőjük is van, Olaszrizling és Irsai Olivér, de a többség természetesen kékszőlő. 6 hektáron Kékfrankos, 4 hektáron Cabernet sauvignon, míg kisebb részben Kadarka, Merlot, és bíborkadarka. Ezen kívül terem még a Kadarka P9-es klónja, Shiraz, Pinot noir, Merlot, és Kékfrankos. Mindez alacsony kordonon, váltócsapos műveléssel. Ültetvényeik mintaszerűen műveltek.

Szigorú terméskorlátozást alkalmazva tőkénként 1-1,5 kilogrammra csökkentik a mennyiséget, bizonyos fajtáknál a csúcsrészeknél lecsípik a fürtöt. A Hetényi Pincészet borai folyamatosan előkelő helyen végeznek az aktuális borversenyeken. Így legutóbb a Pécsi Borozó által szervezett TOP25, 4 borvidék legjobb borai között, vagy akár a Magyarországi németek legjobbjai között. Kadarkájuk rendre aranyérmes a Nemzetközi Meghívásos Kadarka Borversenyen. A Hetényi Pincészet kulturális missziót is betölt egyben, színtere regionális borversenyeknek, vagy előadóművészi estéknek. Szervezi a Kincsesház borbarangolót, vagy a szeptemberi Nyitott Pincék akciót.

A Hetényi borok igényességéről egy szép borsor kóstolásával győződhettünk meg. Három fehérbor (Cserszegi fűszeres, Cserszegi + Királyleányka cuvée, „Pletyka” Pölöskei muskotály) után egy „Én a Tiéd”rozéval kötöttünk át a vörösborokhoz. Kadarka 2020-ból, Pinot noir 2017-ből, Cabernet franc 2020-ból, „Tábornok” Kékfrankos, végül a 2016-os Merlot következett. Hetényi János mérnökből lett a borászat művésze, a kóstolás során bebizonyosodott, hogy minden hangszeren tökéletesen játszik. Sikerességükhöz minden összetevő adott. Az Aranydomb dűlő olyan adottságokkal rendelkezik, hogy az onnan készülő borok állandósították pozíciójukat a világ legszebb vörösborai között

A verseny támogatója: