Eger Superior 2023

Január 26-án a Stefánia Palotában megrendezésre került az Eger Superior sétakóstoló, ahol a Borjour szervezésében a vendégek az Egri Borvidék borászataitól kóstolhattak különféle Superior és Grand Superior borokat. Az eseményen a Kovács Nimród Winery ügyvezetőjével, Kovács Mónikával beszélgettünk. A borászatnak Egerben és Noszvajon vannak szőlőbirtokai, a pincészet Eger történelmi részén található, több száz éves hagyományt követve készíti világszínvonalú borait. A rendezvényen a Sky Furmint és a Grand Bleu  boraikat kóstolhattuk a Grand Superior kategóriában.

Milyen a rendezvény, mi a véleményetek róla?

Eddig nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk, és folyamatosan járnak vissza a vendégek, hogy itt milyen jó borokat kóstoltak, és nincsen két percünk, hogy megálljunk, úgyhogy úgy gondolom, hogy egy jó rendezvénynek nézünk elébe. Az esemény apropója az egri superior borok kóstolója. Nekünk két grand superiorunk van, a Grand Bleu és a Sky, ezeket hoztuk magunkkal.

Beszélnél egy kicsit a boraitokról?

A Battonage Chardonnay battonage-technológiával készül, ami egy seprőfelkeveréses technológia. Tizenkét hónapot volt tölgyfahordóban, 30%-a új hordóban, a többi másod- és harmadtöltésű hordóban ért, az érleléshez magyar és francia tölgyet használtunk. Tizenkét hónap után került palackba, azóta palackban érik. Most jelen pillanatban a ‘18-as évjárat van forgalomban.

A furmintunk fele 500 literes hordókban érlelődött, a többi része 225 literesekben, amelyeknek fele magyar, fele francia. Próbáljuk visszafogni a hordózást, hogy inkább a furmint fajtajellege érvényesüljön. Egy kicsi, hét grammnyi maradék cukor van benne.

Milyen borokra számíthatunk tőletek a jövőben?

Az elkövetkezendő időben több kisebb brand-ünk fog megjelenni. Kijött Noszvajról egy Max nevezetű syrah – mi úgy hívtuk, hogy az évjárat ajándéka, hiszen nem minden évjáratból fogunk tudni ilyet elkészíteni, de igyekszünk, hogy legyen. Illetve a Nagy-Eged hegyről fog kijönni egy Wow nevezetű 100% syrah; ezek mind egy hordónyi tételek. Ezek mellett lesz még egy új termékünk, egy Nagy-Eged hegyi kékfrankos, ami valószínűleg Double Barrel (DB 19) néven fog megjelenni.

Mit érdemes tudni erről a Kékfrankosról?

Gyakorlatilag duplán volt hordózva, mert egy évet volt hordóban, és a következő évben belekerült egy másikba. Az 50%-a új tölgyfahordóban, amiben magyar és francia, és egy nagyon kicsi amerikai tölgy is van, a másik fele pedig másod- és harmadtöltésű hordóban. 22 hónap után került palackba, és azóta palackban érik.

(Bozzai Zsófia, Bartal Csenge)