Ördögárok-vertikális a Günzer családi birtokon

A Günzer családi birtok pincészet ikonikus Cuvée-je az Ördögárok, ami immár 16 szüreti év tapasztalataival az Ördögárok dűlőről kerül a pincébe. Ez a bor csak arra érdemes évjáratokban készül, a dűlőválogatás 60% Merlot, 30% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon fajtából készül. Most, hogy a 2016-os évjárat kifutott, és a 2017-es kerül kereskedelmi forgalomba, az alkalmat kihasználta a családi pincészet arra, hogy az érdeklődők végigkóstolhassák 10 évjárat Ördögárok Cuvée-jét.

Günzer Zoltán azon villányi borászok közé tartozik, akik villányi származásúak, a szülői birtokon ismerkedtek meg a szőlészkedés, borkészítés technikájával, és akik előtt egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy folytatják a szülői hagyományt, és ebben látják saját jövőjüket is. Günzer Zoltán a villányi borászok Bock-Gere-Polgár-Tiffán pionírokat követő második generációs hullámának egyik vezéregyénisége. Az ezredfordulóra már 4 hektárosra alakította birtokát, amit aztán a borvidék legszebb fekvéseiben tudott tovább fejleszteni, míg elérte a mai 25 hektáros területet. A birtok szépségével és eredményességével kiérdemelte lapunktól az elmúlt évben a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka cím ezüst fokozatát középbirtok kategóriában.

Günzer Zoltán és Günzer Norman az Ördögárok tetején

Günzer Zoltán fia, Norman a pincészet irányításában egyre nagyobb szerepet kap, egyelőre ő vezeti az értékesítést. Az ő ötlete volt, hogy egy vertikális kóstoló keretein belül össze lehessen kóstolni a pincészet összes rendelkezésre álló Ördögárok dűlőválogatott tételét.

Az Ördögárok a Villányi Borvidék egyik legkiválóbb szőlőtermelő dűlője. A 60 hektáros katlan gyönyörű panorámát kínál az ide látogatóknak. Az 1970-es években ki lett vonva a szőlőművelésből, hiszen nagyüzemi keretek között a terület nem volt művelhető. Az elmúlt évtized legnagyobb meliorációs programja itt valósult meg az 2000-es évek elején. Hat villányi borász meglátta a lehetőséget és Günzer Zoltán vezetésével megkezdődtek a munkálatok. A fél éven keresztül dolgozó földmunkagépek – számítások szerint – több mint 1.000.000 m3 földet mozgattak meg a végeredmény elérése érdekében.

Dűlőtúrán Günzer Zoltán dűlőtörténeti előadásával

A terület egy hatalmas déli irányba nyíló katlan. A meleg, magas páratartalmú levegő a völgyben megreked, ezért egészen egyedi mikroklíma alakul ki. A hőmérséklet itt 3-5 Celsius fokkal több mint az átlag villányi területeken. Az Ördögárok-dűlő mészkő alapú, helyenként lösz és vörösagyag tartalommal. A talaj függőleges irányban tagolt, így különböző összetételű talajrétegek figyelhetők meg. A helyenként igen meredek (20-25%) lejtőkön magas minőségű szőlő termeszthető. Nem véletlen, hogy az Ördögárokban területtel rendelkező borászoknál a csúcskategória innen származik. A pincészetnek 5,6 hektár saját ültetvénye terem itt. Termesztett szőlőfajták: Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon. Egyébként Günzer Zoltán szerint az Ördögárok boraira az érett tannin a jellemző, és 10 éves korukat követően kezdenek el igazán mesélni.

A nagy Ördögárok-vertikális április 22-én épp egy hatalmas tavaszi záport követően indult, ami kiváló lehetőséget adott ahhoz, hogy a dűlőtúra során helyszínen lehessen észlelhető, hogy a víz milyen hatalmas szerepet játszik ennek a katlannak művelése, valamint közlekedési hálózata terén. A dűlőlátogatást pincevizit követte, melynek során mód nyílt a még tartályokban érő legújabb tételek így a 2020-as Ördögárok kóstolására is.

A Günzer család a nemrég elkészült pincerészükben

A vacsora során egymás után kerültek a gondosan dekantált tételek a poharakba. Izgalmas érzékelni, hogy a konstans összetételű cuvée-ék mennyiben hasonlítanak, illetve mily mértékben térnek el egymástól, miközben természetesen nincs két egyforma tétel. Nagyjából jellemzően a fekete szeder, a cassis, valamint a csipkebogyó gyümölcsössége dominált a borokban, ezek az ízjegyek minden tételnél más és más dominanciával jelentek meg. A háttérben olykor megjelent az édesgyökér (különösen a 2011-es évjáratnál), a szarvasgomba (különösen a 2007-es évjáratnál), a gyógynövényes herbária-jelleg (különösen a 2006-os évjáratnál), az áfonya, valamint az aszalt szilva több tételnél is.

Katonás rendben állnak az egyes évjáratok dekantált tételei

A borokat kiváló harmónia, tökéletes hordókezelés jellemzi. A Günzer családi birtok pincészet ikonikus Cuvée-je az Ördögárok ezen a vertikális kóstolón Villány legszebb arcát mutatta be, egy olyan márkát, amely óriási potenciál, és melyben telejes mértékben lehet bízni évjáratról évjáratra.

Dékány Tibor