Világverseny a Villányi borvidék szervezésében

A Villányi borvidék hagyományteremtő szándékkal 2022-ben szervezi meg első alkalommal a Franc Du Monde-ot, a cabernet franc világversenyt.

Elhatározásunkat az utóbbi évek komoly tapasztalatai ösztönözték, hiszen 2021-ig a Villányi borvidék már 6 alkalommal szervezett nemzetközi szintű szakmai és közönségrendezvényt, melynek középpontjában e fajta állt. Ennek köszönhetően a meghatározó európai és újvilági franc-termelő régiók mutatkoztak be a Franc & Franc rendezvény keretében, olyanok, akik hisznek a fajtában és a népszerű házasításokon túl egyedi minőségű fajtaborként is látnak benne fantáziát. Idén elérkezettnek látták az időt arra, hogy kiegészítve az éves Franc & Franc programukat egy nemzetközi borverseny életre hívásában is úttörők legyenek. A vízió egy olyan borverseny, ami a cabernet franc-ról szól, és a tervek szerint kétévente rendezik meg. Céljuk, hogy kezdeményezésükkel felhívják a figyelmet a cabernet franc értékeire, és új, előnyös szakmai ismeretségek és partnerségek kialakulásának is előmozdítói lehessenek.

A Franc Du Monde nemzetközi borverseny szervezői:

  • Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa
  • Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft.
  • Villány-Siklósi Borút Egyesület.

A versenyt első alkalommal 2022. június 10-én rendezik meg a Siklósi Várban, ahova nemzetközi szakértőket és médiamunkatársakat, valamint hazai szakértőket és a szaksajtó képviselőit invitálják meg a bírálók sorába.

Nevezési kategóriák

A versenyre várják mindazon cabernet franc fajtaborokat, cabernet franc alapú házasításokat és muzeális tételeket – nem csak Európából, de a tengerentúlról is -, amelyek a nevezési felhívásban szereplő kritériumoknak megfelelnek.

Nevezni a borversenyre az alábbi kategóriákban lehet:

  • klasszikus: cabernet franc fajtaborok, amelyek legalább 9% alkoholfokkal rendelkeznek;
  • prémium: legalább 12 hónapos fahordós érlelésű cabernet franc fajtaborok, amelyek legalább 12,5% alkoholfokkal rendelkeznek;
  • muzeális: minimum 10 éves vagy annál idősebb évjáratú (2022-ben 2012-es évjáratú vagy idősebb borok) cabernet franc fajtaborok;
  • házasítás: legalább 70% arányban cabernet franc fajtabort tartalmazó házasítások.

A nevezés díja: Első minta: 60 € + ÁFA, minden további nevezett tétel esetén 40 € + ÁFA /minta.

Nevezés menete

Nevezni 2022. május 20-ig a www.francdumonde.com oldalon online regisztrációt követően a jelentkezési lap kitöltésével lehetséges. A regisztrációról és a verseny nevezéséről visszaigazoló emailt küldenek. A nevezés a nevezési díj bankszámlájára történő megérkezésekor válik véglegessé. Mintákat küldhetnek be a versenyre bírálat céljából bortermelő vállalkozások, egyéni bortermelők és kereskedőcégek. A versenyre való nevezéshez a résztvevőknek nyilatkozniuk kell a minta által képviselt bortétel-mennyiségéről, mely nem lehet kevesebb 500 palacknál. A nevezőnek tételenként 6 palack ingyen mintát kell eljuttatni a verseny rendezőjéhez, eredeti kiszerelésben, 0,75 literes kiszerelés esetén. Amennyiben a kiszerelés nem 0,75 literes, legalább 4 liternek megfelelő mennyiségű palackszám szükséges. A palackokon fel kell tüntetni a származási helyet. Csatolandó továbbá 1 db, a mintán alkalmazottal megegyező címke. A versenyen való részvételhez a nevezőknek mintánként be kell fizetniük a verseny szervezője által előírt nevezési díjat, a szervező által adott tájékoztatás szerint. A nevezési lapot kinyomtatva, aláírva is be kell küldeni, a nevezett borokkal egy csomagban. A nevezéshez csatolni kérik a mintához tartozó analízis másolatát.

A borok beérkezésének végső határideje: 2022. június 1.

Borok beérkezésének helye: Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa (7800 Siklós, Felszabadulás u. 80.)

Eredményhirdetés

A Franc du Monde nemzetközi borverseny eredményeiről a résztvevőket és a médiát a versenyt követő héten tájékoztatják. Az ünnepélyes díjátadót a novemberi Franc&Franc nemzetközi cabernet franc fórumon szervezik meg, amelyre a díjazottak meghívást kapnak.