Nemzetközi portugieserszemle és borkóstoló Pécsett

Nemzetközi szemlét és borkóstolót tartanak a portugieser népszerűsítésére április 21-én és 22-én Pécsett és a villányi borvidékhez tartozó Palkonyán.

 

Az ötödik Portugieser du Monde elnevezésű megmérettetésre minden eddiginél több külföldi borminta érkezett – tájékoztatott Győrffy Zoltán főszervező.

A legtöbb nevezés Horvátországból jött, ezt az osztrák, szlovák és szerb minták követik, többen neveztek Németországból, Csehországból és Szlovéniából, egy-egy minta jött Olaszországból és Chiléből is.A legtöbb bor, a minták csaknem fele továbbra is magyar, elsősorban a villányi borvidékről, de a pécsi, tolnai, egri, bükki és hajós-bajai borvidékekről is érkezett jelentkezés.

A portugieser-világbajnokság első napján Pécsett versenyeznek a borok, másnap Palkonyán, a Mokos Pincészet színháztermében rendezik meg a díjátadót, ahol a közönség is megkóstolhatja a legjobb portugiesereket.

A kékszőlőfajta egész Közép-Európában elterjedt, de sokszor lebecsülik. A Portugieser du Monde célul tűzte ki, hogy azokat a termelőket fogja össze, akik hisznek a fajtában, annak jövőjében, és tesznek is érte – fogalmazott Győrffy Zoltán, hozzátéve, hogy az eseményre idén kilenc országból – Japánból, Kínából, Dél-Afrikából, Kanadából, Olaszországból, Spanyolországból, Lettországból, Ausztriából és Magyarországról – érkeznek a zsűri tagjai, rangos borszakértők, oktatók, borújságírók, nemzetközi borversenyek tapasztalt bírái.

Frissítés – a versenyen a következő tételek nyertek Champion díjat:

  • Fiatal Portugieserek: Vinarija Kiš Portugizer 2016 (Srem, Szerbia)
  • Vintage Portugieserek: Weingut Braun Portugieser “Anno 1951” 2014 (Pfalz, Németország)
  • Portugieser Házasítások: Colonus Borház Pécsi Cuvée 2016 (Pécs)
  • Portugieser Különlegességek: Harald Schachl Portugieser Portwein 2012 (Thermenregion, Ausztria)

(Forrás: MTI, Portugieser du Monde)