Birtoklátogatások 8: Tiffán Ede és Zsolt Pincészete

Szerző: Dékány Tibor

Tiffán Ede a magyar borok rendszerváltást követő nagy minőségi megújulásának vezéregyénisége, a Magyar Bor Akadémia tagja, 1991-ben elsőként kapta meg az Év Bortermelője címet, 1999-ben a köztársasági elnök a Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntette ki.

A 20 hektáros Tiffán családi birtok szőlőterületei a borvidék villányi termelési körzetében a legkiválóbb dűlőkben helyezkednek el: a Jammertalban 1 hektár, a Sterntalban 1/2, az Ördögárokban 5, a Remetében 1, a Kopárban 6,5, a Várerdőben 5 hektár. A területek zöme déli fekvésű, többségük 130-200 m közötti tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Az ültetvényekben Portugieser, Kadarka, Kékfrankos, Pinot noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon fajtákat termelnek középmagas kordonokon. A birtok összetételéből látható, hogy annak zöme három dűlőből, a Kopárból, az Ördögárokból és a Várerdőből áll össze.

Tiffán Ede már a Villányi tsznél dolgozva érzékelte, hogy a Kopár dűlő igazán a kékszőlő fajtáknak lenne kedvező, amikor itt még zömében Olaszrizlinget szüreteltek. Tiffán Ede napjainkban 4,5 hektárt művel a dűlő legfelső harmadában, és további 2 hektárt a Kopár alján. A felső területen 2 hektáron Cabernet Sauvignon, 1 hektáron Cabernet Franc és másfél hektáron Merlot terem hegy-völgy irányú ikertőkés szőlősorokon. A Kopár alján telepített Kékfrankosból, Cabernet Franc-ból többnyire rozé készül. A felső területről a szőlőt elkülönítve szüretelik, kis hordókban érlelik, majd másfél éves korukban értékelik az egyes hordókat. A csúcsminőségű hordókból a Grand Selection készül, a kiválókból a Cuvée Carissimae.

Az Ördögárok dűlőt ugyancsak jól ismerte, hiszen édesapja itt telepített teraszos kialakításon Kadarkát. A dűlő rekultivációjakor ennek egyik kiemelkedő adottságú szektorát – mely 2/3-ad részében déli, 1/3-ad részébe délkeleti fekvésű – ő vásárolta meg. Az igen meredek, 32%-os dőlésszögű, déli fekvésű területére Merlot került 2 hektáron, valamint Kadarka 0,4 hektáron, míg a délkeleti szektorba 1,8 hektáron Portugieser. A Kadarkából meg a Portugieserből készül a Tiffán’s Régimódi – ami Champion díjas lett 2014-ben a Portugieser du Monde-on – míg a Tiffán Pincészet igazi sztárja az Elysium Ördögárok Merlot, melynek 2008-as évjárata a 2014-es Challenge International Du Vin-en aranyérmet nyert Bordeaux-ban.

A Várerdő dűlőben 5 hektáron a Portugieseré a főszerep, amelynek nagyon előnyös ez a nyugatias fekvés, hiszen a déli oldalakon könnyen kiégnének a savai.

Tiffán Ede mindkét unokája elkötelezte magát a családi borászat folytatása mellett. A nagyobbik épp a Vinifera Master képzést végi Gensenheimben december végéig, így januártól lassan megkeresheti helyét a családi borászat irányításában. A kisebbik fiú-unoka a Napa-völgyben van szakmai gyakorlaton. Ők a villányi Tiffán-familia tizenegyedik generációját alkotják, akik nemzetközi szaktudással és remek adottságú területekkel nyilvánvalóan továbbra is a világszínvonal élén fogják tartani a borászatukat.

Az utóbbi években panzió is épült a Tiffán borászat kiegészítésében, ahol 8 szoba, valamint 1 apartman lett kialakítva oly módon, hogy azt mozgássérültek is használhassák. Tiffán Ede teraszán a 2016-os Kékfrankos – Pinot Noir rozétól a 2003-as Grand Selectionig nagy élvezettel 7 féle palackot kóstoltunk, csupa ötcsillagos tételt.