Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem születésnapi borversenye

Egész február hónapot a MATE születésnapi ünnepségsorozata hálózta be. Február 24-én tartották a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Születésnapi Borversenyét. Egyszerre voltak jelen az oktatás-, a kutatás és a szakma képviselői, a termelők és az Országos Borszakértő Bizottság tagjai. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra március 16-án, szerdán a Budai Campus Dísztermében kerül sor.

A versenyre 219 minta érkezett, ebből 130 fehérbor, 25 rosé, 43 vörösbor, 13 pezsgő- illetve gyöngyözőbor és 8 késői szüretelésű tétel.

A verseny elnökével és megálmodójával, Nyitrainé Dr. Sárdy Diánával főigazgató asszonnyal beszélgettünk.

Hogy épültek fel a bíráló bizottságok?

Zsűritagoknak az Országos Borszakértő Bizottság tagjait, a Szőlészeti és Borászati Intézet kollégáit és a sajtó képviselőit kértük fel. Összesen öt zsűriben bíráltunk, zsűrinként öt fővel. Ezen kívül a hallgatókat is bevontuk a bírálatba, a két hátsó bizottságban ültek. A 35 szőlész-borász BSC hallgató vett részt, akiknek ez szakmai gyakorlat is volt. Ők pakoltak ki, ők készítettek elő, ők terítettek meg és felszolgáltak. A társaság egyik fele a szünet első felében bort bírál, a második felében kiszolgált és utána cseréltek.

A csúcsbizottságban bírált Stumpf István kormánybiztos úr, Zilai Zoltán elnök úr, Földesi Gyula kancellár úr, Gyuricza Csaba rekor úr, Mezőszentgyörgyi Dávid rektorhelyettes úr.

Ők a három legmagasabb pontszámot kapott borból választották ki a legjobb mintákat kategóriánként a fehér, a rozé, a vörös és a késői szüretelésű tételek közül.

A csúcsbizottság 4 kategóriában választott csúcsbort, amely borok ezentúl viselhetik a MATE bora 2022 kitüntető címet.

Fehérbor kategória: Tornai Pincészet, Somlói Top selection Szent Ilona Olasz rizling 2019

Rozébor kategória: Szentpéteri Borpince, Néró Rozé 2021

Vörösbor kategória: Koch Csaba Villány, Villányi Csanád Cuvée 2015

Késői szüret kategória: MATE Szőlészeti és Borászati Intézet, Badacsonyi Szürkebarát 2015

(Beszámoló: Bozzai Zsófia, Fotó: Balázs Gusztáv)

A teljes cikk a Bor és Piac magazin 1. lapszámában olvasható! Keresse az újságárusoknál!