2012-ben került sor először a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázat megrendezésére. A szőlő, a szőlővel borított domboldalak, hegyoldalak a Pannon vidék nélkülözhetetlen tájalkotó eleme. A szőlő-, és borkultúra az emberiség 6000 éves tradíciója, megmaradása, fenntartása a Pannon táj kultúrkincse, aminek megőrzése, fejlesztése elsődleges fontosságú. Ebből a felismerésből indítottuk el mozgalmunkat, pályázatunkat, féltő gonddal fordulva a hazai borvidékek értékőrző képességeinek fenntartása felé. Szeretnénk, ha szőlőhegyeink szépségének megőrzése kultuszt teremtene. Munkánk, mozgalmunk fontosságát osztja Dr. Nagy István agrárminiszter is, aki elvállalta pályázatunk fővédnökségét, és részt vett a MATE Budai Campusán megrendezett elmúlt évi eredményhirdetésén is.
Ez évben tizennegyedik alkalommal került sor Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatunk kiírására. Ahogy ezelőtt is, idén is három kategóriát jelöltünk ki a birtok-méreteknek megfelelően. A 10 hektár alatti birtokok a Kisbirtok, a 11-50 hektáros szőlőterülettel rendelkező borászatok a Középbirtok, míg az ezen felüliek a Nagybirtok kategóriában mérethették meg esztétikumukat és minőség iránti elkötelezettségüket.
Fehérben is legjobbak
A már jól bevált metodikánk szerint kategóriánként az internetes szavazás 3-3 befutó borászatát emeltük be a legjobbak közé, így eleve olvasóink határozták meg az érmesek mezőnyét, akik Facebook-profiljaik segítségével közvetlenül és egyszerűen tudták leadni szavazataikat. Az olvasói szavazatok alapján díjazásra ajánlott 3X3 szőlőbirtokot szerkesztőségünk tagjaiból, az előző év első-helyezettjeinek képviseletéből, valamint a MATE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból álló zsűri látogatja sorra. Idei első utunk a villányi Fritsch Pincészethez vezetett.
A Fritsch Pince már tavaly is bekerült a legnépszerűbb borászatok, a legszebb szőlőbirtokok közé. Akkor a harmadik helyezést tudták megszerezni. Azóta fejlődésük töretlen, már országos borversenyeken is sikerült betörniük a legjobbak közé. Szerkesztőségünk számára kitüntető örömet jelentett például, hogy idén tavasszal a Magyar Tudományos Akadémia által megrendezett borversenyen fehérborok kategóriában első helyezett és „Az MTA Bora 2025” cím nyertese lettek Ottonel Muskotály 2024 évi borukkal. A dolog extra pikantériája, hogy egy vörösboraikkal kiérdemelt hírnevű borvidékről tudták a legjobb fehérbort előállítani.
A villányi főutca mentén kiépült pincesor szinte az egyetlen az országban, ahol a történelmi múltban kiépített esztétikus pincéket új tartalommal, új funkcióval kialakítva egy ma is élő, vendégeket vonzó negyeddé tudták fejleszteni. A villányi főutca pincéi elsősorban hétvégenként tele vannak élettel, jó borok, jó hangulat, helyenként kellemes zeneszó vonzza a borturizmust. Ezek közé a sikeresen működő pincészetek közé tartozik a Fritsch pince is a főúton, ma Baross Gábor utcában. Az épület funkcióváltása nagyszerűen sikerült, a fehérre meszelt falak játékosan beiktatott tégla-frízekkel a fehér és a meleg színek, a mélybarnák és bordók esztétikus harmóniájával hívogatnak. Belülről a kialakított kemencével, a prés elemeiből kialakított pulttal kifejezetten otthonos légkört biztosítanak a betérőknek. Péntek-szombat-vasárnap vonzó zenei műsorral, esetenként egy virtuóz osztrák jódli-művész produkciójával szórakoztatják a közönséget, akinek énekei szinte minden nap telt házat vonzanak. A legtöbb borukat helyben értékesítik a sikeres vendéglátásuknak köszönhetően.
A Fritsch Pincészet idén is a Top 9 között
A Fritsch Pincészet – ahogy annyi más családi pincészet esetében – itt is hobbyból indult. Horváth Sándor karrierjét sofőrként kezdte, általában nagybuszokat vezetett. A környezet viszont – Villány szőlősorai, meg a családi örökség – belőle is előcsalta az amatőr borászt. 25 évvel ezelőtt 3 hektáros területről indult a történet, sok-sok munkával. Birtoképítés, pinceátalakítás, vízbetörések elhárítása az alsó szinten, mindez rengeteg energiát igényelt. Ám Horváth Sándor nem olyan fából van faragva, hogy bedobta volna a törülközőt. A birtok folyamatosan bővült napjainkra 10 hektárossá, nagyjából 6 hektár a Jammertalban, csaknem egy hektár az Ördögárokban, további 3 hektár az Unter dem Harsanyer Weg dűlőben. A feladatok egyre inkább teljes embert igényeltek, a sok buszozás melletti kevés szőlőmunka arányrendszere folyamatosan változott, amíg végül a szőlőművelés kiszorította buszvezetést, és egyeduralkodó lett. Horváth Sándor az az elemi erővel feltörekvő tipus, akit Szabó Dezső Böjthe János személyében rajzolt meg „Elsodort falu” című remekbeszabott regényében. Ő az a borosgazda, akit nem kell félteni napjaik világválságaiban sem, ő az, aki minden helyzetben feltalálja magát.
Kilátogattunk Horváth Sándor és Fritsch Ágoston társaságában a Jammertal dűlőbe, ahol körbejártuk a birtokot és megszemlélhettük alaposan annak több pontját is. Az ültetvény szépen ápolt volt annak ellenére is, hogy a tulajdonos előző éjjel érkezett haza a szegedi borfesztiválról. Sándor fiával együtt bemutatta az általuk kifejlesztett szisztémát, ami megkönnyíti a kordonban a zöldmunkákat.
A birtok fajtaösszetételében természetesen a kékszőlő dominál. Portugieser, Kékfrankos, Merlot, Shiraz, Cabernet Franc. A fehérek között a Cserszegi fűszeres viszi a prímet. A rozé, meg a fehérborok reduktív eljárással készülnek, míg a vörösborok hordót is kapnak. A borkészítés terén nagy előrelépést jelentett, hogy a pincészet-tulajdonos fia, Fritsch Ágoston is belépett a családi gazdaság működtetésébe, fiatalos dinamikája sokat lendít a borászat fejlődésén. Ágoston idén érettségizik, és továbbtanulását a MATE szőlő-bor tagozatán képzeli el.
A borászat már azzal, hogy 2019-es Cabernet Franc-jukkal 2022-ben Champion díjasok lettek a Franc du Monde-on, felfigyeltek működésére. Idén, hogy az MTA Bora díjat is megkapták, bizonyították, hogy végleg bekerültek az ország elismert borászatai közé.
Dékány Tibor