Gyors kifizetéssel segíti a kormány a gazdákat

A támogatások gyors kifizetése segítség a gazdáknak a hamarosan kezdődő tavaszi munkákhoz szükséges vetőmag, növényvédő szer, műtrágya megvásárlásához, vagy éppen soron következő fejlesztéseik megvalósításához – mondta Feldman Zsolt péntek este a dombóvári gazdafórumon.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közös eseményen az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta: február közepére a mezőgazdasági termelők 99 százalékának kifizették a területalapú támogatást, Ezen a héten pedig megkezdődött a 2021. évi agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és ökológiai gazdálkodási (ÖKO) támogatások végkifizetése. Az AKG keretében közel tízezer kifizetési kérelmet, közel 9 milliárd forint támogatási összeggel jóváhagyva lezártak. Az ÖKO keretében 2.554 kifizetési kérelme zárult le, 2,2 milliárd forint összeg jóváhagyása mellett. Március második feléig ezek a kifizetések lezárulnak – jelentette be az államtitkár.

A kormány elkötelezetten épít a magyar agráriumra és a vidék gazdasági potenciáljára mondta az államtitkár, aki az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) reformjáról szóló fórum előtt tartott sajtótájékoztatón megjegyezte: az elmúlt évben a 2014 és 2020 között rendelkezésre állt források nagyságrendjével megegyező, 1500 milliárd forint értékű pályázatot írtak ki mezőgazdasági vállalkozások, élelmiszer-feldolgozók és vidéki települések számára. A támogatásokkal élelmiszeripari kapacitásokat, állattartó telepeket újítanak meg, precíziós gazdálkodásra állítanak át termelőket, öntözési beruházásokat finanszíroznak – mondta.

Közölte, az 1500 milliárdból 900 milliárd forintot fordítanak beruházásokra. Tolna megyében a vidékfejlesztési program keretében több mint 8400 projektet támogattak, 89 milliárd forinttal. Jelzi a mezőgazdaságban lévő perspektívát, hogy csaknem 800 projekttel 58 milliárd forint értékben finanszíroztak beruházásokat – mondta.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke emlékeztetett: a vidékfejlesztési keret hazai társfinanszírozása 17,5 százalékról 80 százalékra nőtt a 2023-2027-es időszakra. A közvetlen kifizetésekre 3300 milliárd, a vidékfejlesztésre 4300 milliárd forint áll majd rendelkezésre, ami „óriási lehetőség a magyar agrárium és élelmiszergazdaság egészének” – mondta. Mint fogalmazott, a Közös Agrárpolitikához elkészített magyar stratégiai tervet az unió várhatóan nyáron fogadja el. Megjegyezte: a KAP-ban új elem lesz, hogy a pályázó gazdálkodóknak az agrárökológiai alapprogramban évente kell pályázniuk.

A kamara elnöke a fórumon elmondta, a területalapú támogatás a jelenlegi árfolyam alapján 58 500 forint lesz hektáronként. Arról is beszélt, hogy a KAP-hoz készült magyar stratégia céljai között szerepel, hogy a magyar agrár GDP a jelenlegi másféleszeresére, az agrárexport egyharmadával nőjön, úgy, hogy a feldolgozott termékek aránya érje el a 85 százalékot. További cél 28 ezer új munkahely létrehozása és az öntözött területek – amelyek aránya jelenleg 2 százalék – megduplázása – mondta a kamara elnöke.

(Forrás: MTI/AM)