Birtoklátogatások 2021/1 Günzer Családi Pincészet

Bár egy huncut pici kórokozó jobbra-balra szórta körülöttünk villámait, valójában szerencsésnek mondhatjuk magunkat abból a szempontból, hogy tavaly is, idén is zavartalanul meg tudtuk rendezni a legszebb szőlőbirtokokról szóló pályázatunkat, és sorba tudjuk látogatni a döntősöket. Nagyon örülünk, hogy idén a jubileumi tizedik alkalommal rendezhettük meg „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunkat. Olvasóink szavazatai alapján született meg idén is a legszebb pincészetek köre. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE szőlészeti és borászati, valamint tájtervezői tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Idei első utazásunk során Villányba látogattunk a Günzer Családi Pincészethez.

Günzer Zoltán azon villányi borászok közé tartozik, villányi származásúak, a szülői birtokon ismerkedtek meg a szőlészkedés, borkészítés technikájával, és akik előtt egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy folytatják a szülői hagyományt, és ebben látják saját jövőjüket is. Günzer Zoltán a villányi borászok Bock-Gere-Polgár-Tiffán quartett pionírjait követő második generációs hullámának egyik vezéregyénisége. Az ezredfordulóra már 4 hektárosra alakította birtokát, amit aztán a borvidék legszebb fekvéseiben tudott tovább fejleszteni.

Günzer Zoltán birtokának egyik központi eleme a Jammertal szívében található. Ez a mintegy 4 hektáros birtoktestben van egy 2,3 hektáros terület a Jammertal öblének legfelső szegmensében makroteraszokkal kialakítva, ahol a klasszikus Cabernet Franc – Merlot párosítás van eltelepítve. Ez az ültetvény annyira esztétikus eleme Villány emblematikus dűlőjének, hogy már ránézésre biztosan érezheti az ember, hogy innen csakis csúcsminőségű borok származhatnak. A borász szerint az innen származó borokra az olajosság a jellemző.

Az Ördögárok a Villányi Borvidék egyik legkiválóbb szőlőtermelő dűlője. A 60 hektáros katlan gyönyörű panorámát kínál az ide látogatóknak. Az 1970-es években ki lett vonva a szőlőművelésből, hiszen nagyüzemi keretek között a terület nem volt művelhető. Az elmúlt évtized legnagyobb meliorációs programja itt valósult meg az 2000-es évek elején. Hat villányi borász meglátta a lehetőséget és Günzer Zoltán vezetésével megkezdődtek a munkálatok. A fél éven keresztül dolgozó földmunkagépek – számítások szerint – több mint 1.000.000 m3 földet mozgattak meg a végeredmény elérése érdekében. A terület egy hatalmas déli irányba nyíló katlan. A meleg, magas páratartalmú levegő a völgyben megreked, ezért egészen egyedi mikroklíma alakul ki. A hőmérséklet itt 3-5 Celsius fokkal több mint az átlag villányi területeken. Az Ördögárok-dűlő mészkő alapú, helyenként lösz és vörösagyag tartalommal. A talaj függőleges irányban tagolt, így különböző összetételű talajrétegek figyelhetők meg. A helyenként igen meredek (20-25%) lejtőkön magas minőségű szőlő termeszthető.

Zoltán és Norman – apa és fia az Ördögárok tetején

Nem véletlen, hogy az Ördögárokban területtel rendelkező borászoknál a csúcskategória innen származik. A pincészetnek 5,6 hektár saját ültetvénye terem itt. Termesztett szőlőfajták: Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon. Egyébként Günzer Zoltán szerint az Ördögárok boraira az érett tannin a jellemző.

Együtt az emblematikus keresztnél

Az Ördögárok-rehabilitáció utáni legnagyobb szőlészeti projekt a Bocor dűlő újravarázslása volt, melynek a Günzer fivérek váltak a motorjaivá. A hatalmas munka, melynek során több százezer köbméter föld megmozgatására került sor, ami komplex tereprendezést és meliorációt igényelt. Hogy erre egy közösség össze tudott fogni, és a bonyolult folyamatot meg tudta szervezni, az a Villányiak erejét és szervezőkészségét mutatja. Az Ördögárokhoz hasonlóan a Bocor is egy katlan, amely dél felé nyitott, míg a többi három irány felől védett.

Günzer Zoltán egy szegedi borrajongóval közösen vágott bele a Bocor-dűlő revitalizálási programjába, azonban mára különváltak. Itt 2004 telén kezdődtek meg a munkálatok majd 2006-ban már el is telepíthették a szőlőt. Az ültetvény 2,20X0,8 m.-es térállással került kialakításra, tőkénként 5-5 fürtöt hagynak fenn, ami ezt követően igen koncentrált tartalommal érik be. A mintegy 8,2 hektáros ültetvénynek a Bocor dűlőn a Kékfrankos a bázisa, ami a területnek nagyjából a felét kiteszi. Ezen felül 1-1 hektáron Pinot noir és Shiraz, 2 hektáron kisfürtű Portugieser, 0,6 hektáron pedig Kadarka terem. A nagyágyúk mellett még Günzer Zoltánnak még 5 hektáros területe van a Csillagvölgyben 3 hektára a nagyharsányi Dobogóban.

 

A családi pincészetnek nemrég készült el Leyer-féle kéregfal technológiával az 1000 m2-es feldolgozója, amelyben élmény sétát tenni. A feldolgozóban elkülönítve került kialakításra a vörösbor-, a fehérbor feldolgozótér, továbbá a palackozó, a készárú raktár, a hordótér. A fejlesztések most is folyamatban vannak, 12+12 szobás panzió épül 200 m2-es rendezvénytérrel. A Günzer házaspár ambiciózus fiúkkal és csinos lányukkal ideális családi vállalkozást visz, ahol mindenki megtalálja az egyéniségének leginkább megfelelő tennivalókat. A kóstoló meggyőzte a zsűritagokat arról, hogy a családi borászat termékei a Lezser-borcsaládtól a prémium-termékekig a legcsodásabb minőséget jelentik.

A verseny támogatója:

(DT)