Egység és sokszínűség

A címlapon a szekszárdi Baranyavölgy dűlő szüret előtti Cabernet Franc táblája

Sziksz Veronika, az Enartis piacfejlesztési menedzserének beszámolója a villányi Franc & franc konferenciáról.

Köszöntőjében Debreczeni Mónika az egyre növekvő Cabernet franc telepítéseket hangsúlyozta: borvidéki szinten 14 százalékkal növekedett a termőterület, összesen már 5200 hektáron termesztik a fajtát. A házigazda, Bock József elmondta, hogy a mostani konferenciával és az itt zajló kóstolókkal, bírálatokkal egyben a 2022-es Franc du Monde-ot-t kívánják előkészíteni.

A PTE részéről dr. Teszlák Péter a Borászati fajtaérték kutatás keretében mutatta be a Cabernet franc-t, hangsúlyozva, hogy míg optimális termesztési körülmények között ez a fajta kiemelkedő, az extrém aszályos évjáratokban a fajták közti különbségek kiegyenlítődnek, ezzel is az öntözés jövőbeli fontosságára hívva fel a figyelmet. Az MTA-val közös célkitűzésként említette az ökogazdálkodást, azon belül is a sorközfüvesítés szőlőélettartamra és terménydiverzifikációra gyakorolt hatását.

Egység a sokszínűségben című előadásában Horkay András a kategóriák megkülönböztetésénél két tényező, a terméskorlátozás, illetve a minimum hordós érlelés meghatározását emelte ki. 3 classicus, 6 premium és 3 superpremium Franc-on keresztül mutatta be a fajtában rejlő potenciált, és hogy azt az egyes kategóriában hogyan valósítják meg a villányi borászok, akiknek lehetőségük volt bemutatni tételeiket, valamint a borkészítésről alkotott nézeteiket. A közös kóstolás után a jelenlévő Master of Wine-ok hangos bírálat keretében osztották meg véleményüket a közönséggel.

A résztvevők ebéd előtti kedvcsinálót kaptak „Tradíciók a tányéron” címmel Győrffy Zoltán tolmácsolásában a svábkonyha újragondoláshoz.

A délutáni szekciót Ipacs Szabó István nyitotta, a PTE Cellariussal közös, Vylyannál beálított Zöldmunka kísérlet eredményeinek bemutatásával. Érdekességként említette a levelezést, mint a botrytisszel szembeni védekezés fitotechnikai eszközét. Elmondta továbbá, hogy tapasztalataik szerint a kibontott fürtök kevesebb pyrozint (C6 komponens, hexanal), a zöld, sokszor fajtajellegként emlegetett vegetális ízjegyekért felelős molekulát termelnek. Felhívta a figyelmet a megfelelő időben és módon történő levelezés fontosságára, hiszen tapasztalataik szerint ilyenkor 15 százalékkal csökken az asszimilációs felület, csökken a nitrogén- és az almasavtartalom és a fürtökben; a vízvesztés miatt a cukor, illetve egyéb anyagok, például kálium koncentrálódását, az alkoholos erjedés alatt a félig kötött savak növekedését eredményezhetik, amelyek a jelenlegi időjárási körülményeket és fogyasztói igényeket nézve nem mindig kívánatosak. Ruppert Ignác a közös munkát összegezve pozitívumként említette, hogy a teljesen kilevelezett területekről származó szőlőből készült borok magasabb titrálható sav, borkősav- és glicerinszinttel rendelkeztek, és itt mérték a legalacsonyabb alkohol, pH, illósav, maradékcukor és katechin szinteket. A kísérlet megismétlését javasolta, mivel a borkőkiválásokban szerepet játszó, K, és Ca szintek csökkentésére vonatkozóan a levelezés hatását a kísérlet jelenlegi szakaszában nem sikerült igazolni. A Vylyan borásza, Tóth Sándor által készített tételekben a levelezés hatásának a borok érzékszervi tulajdonságaira gyakorolt hatását, a villányi Franc-ok egyedi aromajegyeiért felelős nerolidol és dietil-malát molekulákat a poharakban is volt lehetőség megkóstolni.

Végül, de nem utolsó sorban Demetri Walters az óvilágból, (3 francia, 1 olasz) Peter McCombie pedig az Újvilágból mutatott be chilei, argentin, új-zélandi és dél-afrikai példákat arra, hogy milyen sok helyen készítenek kíváló fajtaborokat a Cabernet franc-okból. A jelenlévő borászok figyelmébe ajánlotta, hogy Infusion is the new “extraction”, egyszóval kíméletesség a szőlővel és a borral!

Előadását egy találó gondolattal zárta: Cabernet franc is the acceptable face of Cabernet sauvignon for people who love Pinot noir, vagyis a Cabernet franc a Cabernet sauvignon elfogadható arca a Pinot noir-t kedvelő emberek számára.

Összességében nagyon jó kezdeményezés, hogy lássuk, mit gondol és merre megy a világ, és mit gondol Magyarország erről a fajtáról, és általában a borkészítésről, mind technológia, tradíciók, mind a fogyasztói elvárások tekintetében.