Egri Borkert az Astoria hotelben

Napjainkra meglehetősen megszaporodtak a különféle borgasztronómiai rendezvények. Ezek sorából is kiemelkednek azok az események, melyek a szakma helyzetének értékelésével, a jövő útjainak keresésével is foglalkoznak egyben.

Egy ilyen értékteremtő rendezvény zajlott le november 14-én délután a Hotel Astoriában. Az esemény az Egri Borvidék helyzetével foglalkozó szakmai szimpóziummal kezdődött, majd ezt követően vezető 19 egri borászat termékeinek kóstolására nyílt lehetőség.

A szakmai előadássorozat Bozzai Zsófia „Borfogyasztási szokások” c. kutatásának ismertetésével kezdődött. Ebből a nagyon érdekes adatfüzérből kiderült, hogy a különféle társadalmi csoportok értékrendjében hol helyezkedik el a bor szeretete, és hogy milyen jellegű, és árfekvésű borokat preferálnak, továbbá az is, hogy milyen jellegű borokkal milyen fogyasztói csoportokat érdemes megcélozni. Ezt követően Dr. Pók Tamás, az Eszterházy Károly Főiskola tanára tartott egy nagyon érdekes előadást az egri autentikus bortermelőkről. Ebben egyrészt ismertette minden egyes autentikus egri borász borkészítési filozófiáját, másrészt összegezte ennek a sajátos, a környezet védelméhez és a fenntartható fejlődéshez jól illeszkedő borkészítési eljárásnak a lehetőségeit.

Csutorás Ferenc következett volna ez után, hogy bemutassa az AÉS Borászat eredményeit „Eger, Hagyomány és Haladás” címen, de sajnos épp aznap reggel enyhébb balesetet szenvedett, így nem tudott Budapestre utazni. Helyette Mészáros Péter, Csutorás Ferenc társa tartotta meg ezt az előadást. Csutorás Ferenc két baráttal, Csernus Imrével és Mészáros Péterrel társulva egy sajátságos borkomplexumot hozott létre, amely egyben látogatóközpont, camping, és borklub is. Elhatározták, hogy megmentik az egykori érseki szőlőskert tőkéit, és amikor 2007-ben és 2009-ben leszüretelték az Érseki-dűlőről a rég elhagyott, kivágásra ítélt szőlőt, csodára bukkantak. Mindkét szüret különleges minőségű bort adott, a szőlőtőkék ampelográfiai vizsgálata megállapította, hogy a kékfrankoshoz közeli elfelejtett szőlőfajtáról van szó, amely a terroárhoz a századokon át tökéletesen alkalmazkodott. Az érseki szőlőskert vesszőiből készített oltványokkal ültették be az Almagyar dűlőt, és az eredmények őket igazolták, nagyon komplex, különleges aromájú borokat készítenek évről évre.

Adamovich Károly, a Gróf Buttler Pincészet borásza az egri termékleírás fogyasztói vonatkozásait értelmezte, előadása nagyon hasznos volt minden, az egri borokat kedvelő érdeklődő számára, olyan izgalmas részletek is kiderültek belőle, mint például hogy miért találkozhatunk a Shiraz fajtával kizárólag a prémium kategóriás egri borok között.

Csányi Gergely szőlész-borász szaktanácsadó a lengyel piac igényei szempontjából elemezte az egri borok kérdéskörét. A hagyományosan jó magyar-lengyel kapcsolatokat jobban ki kellene használni az egri, és általánosságban a hazai boreladás szempontjából. Meglepő, hogy az olasz borok mennyire kiszorítják a hazaiakat ebben a számunkra hagyományosan fontos térségben. Fontos lenne a kereskedelmi aktivitásunk erősödése, és ehhez fontos lenne a nem vagy alig létező magyar bormarketingre.

Az előadásokat követően 19 egri borászat termékeinek kóstolására nyílt lehetőség. Ezek listája honlapunkon a „rendezvények” rovatban megtalálható. Nem véletlen, hogy a közvélemény a legismertebb három borvidék között tartja számon az egrit, a csillagok, a rozék, a bikavérek, meg a különlegességek nagyon szép skálán tették körüljárhatóvá az Egri Borvidék szépségeit. A képgalériát itt találják.

Az eseményről az Eger Online is beszámolt.