Varázslatos Borest a Borakadémián

A Magyar Bor Akadémia 2007.-ben tette lehetővé első ízben, hogy az akadémiai tagok, akiktől az eredmény függ, egy ünnepi borkóstolón végigkóstolhassák a legjobb öt jelölt borait a végső döntésük meghozatala előtt. Bár a pandémia nem könnyítette meg az esemény megrendezését, mégis egy gyönyörű helyszínen, a Pesti Vigadó dísztermében egy nagyon hangulatos Boresten kerülhetett megrendezésre az idei Borest a Borakadémián.

Az Év Bortermelője díj a magyar bortermelők által elérhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díj odaítélése idén is a jelölési szakasszal vette kezdetét, mely során a Magyar Bor Akadémia több mint 650, a szőlész-borász és a vendéglátó ágazatok elitjét képviselő szakembert szólított meg, hogy nevezzék meg az általuk a címre legméltóbbnak tartott három bortermelőt.
A felkérésnek végül közel 260 jelölő, köztük számos borász, borszakértő, borszakíró, kereskedő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef, vagy az ágazathoz más módon kötődő szakember tett eleget. Az Bortermelője jelölés első öt helyezettjéből kerül majd második ütemben megválasztásra a győztes borász. Az első öt jelöltet Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntötte.

 

A Magyar Bor Akadémia 2007 óta szervezi meg a Borest a Bor Akadémián rendezvényt, amely két ünnepi programelemre épül:

A november 25.-én megrendezett esemény házigazdája a nagyszerű előadóművész, Miklósa Erika operaénekesnő volt, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli tagja. Az esemény, melyre a Magyar Bor Akadémia rendes évi közgyűlését követően került sor, ez évben is nyilvános volt, a Bor Akadémia tagságán kívül a borkultúra iránt érdeklődők is részt vehettek rajta. Az Év Bortermelője díj öt jelöltje közül négy az így kapott szavazatok összesítésével érdemelte ki helyét a legjobbak legjobbjai között, míg egy jelöltet – a hagyományoknak megfelelően – a díj korábbi győztesei közösen neveztek meg.

A sokszor csak néhány jelölésen múló nemes versengés alapján végül idén ez az öt kiváló borász várhatja majd a végső szavazást az Év Bortermelője cím sorsáról 2021-ben:

Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)

Günzer Tamás (Villányi borvidék)


Ipacs Szabó István (Villányi borvidék)


Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)


Nyúlné Dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék)

A borest megtartásához méltó környezetet biztosított a Vigadó nagyterme, ahol a légtért uraló két hatalmas csillár, az eredeti 106 karú Feszl-csillárok hű másolata alatt zajlott az esemény. Miklósa Erika elkápráztatta a közönséget nem csupán varázslatos szopránjával, hanem minőségi, szívet melengető dalválasztékával is. Éneklésén kívül műsorvezetőként is oldott légkört, megfelelő hangulatot teremtett, oldott csevegésével minden jelöltből előhúzta a legizgalmasabb oldalát.

A Magyar Bor Akadémia tagjai az est során tapasztaltak alapján szavaz az idei befutóra az öt közül, melynek eredményhirdetésére december 2-án fog sor kerülni.

(Dékány Tibor)