Negyed százados jubileum a Gróf Degenfeld  birtokon

Tarcali birtokközpontján fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló. Az a birtok, amely 2019-ben elnyerte szerkesztőségünktől a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” elismerést középbirtok kategóriában, így természetesen azóta is közel áll szívünkhöz.

A Gróf Degenfeld egy borászat, ahol mindenből egy kicsit több van a tökéletesnél. Mert Tokajban olyan borászat, ahol tökéletes szőlőből tökéletes bort készítenek, nem is egy van. Viszont olyan borászat, ahol mindehhez még hangsúlyos többletként járul a nemesi elegancia és életérzés, olyan aligha akadna még egy. Ez a finom elegancia ugyanúgy megjelenik a tájépítészeti kialakításban mint az épületek külső-belső megjelenésében, valamint boraik ízvilágában.

A Degenfeld kastély a későnyári napsütésben

Az ünnep alkalmából a borászat fogadást adott, melyen részt vettek a házigazdák is, Degenfeld Mária grófnő, valamint férje, Thomas Lindner. Thomas Lindner ünnepi köszöntőjében felidézte az időszakot, mely a pincészet létrehozását megelőzte. Elmesélte, hogy apósával, a ma 99 éves gróf Degenfeld Sándorral mennyit kanyarogtak a szűkös tokaji utcákon esőben, valamint az ukrán kamionok kipufogó-gázködében, hogy a kárpótlási jegyeikkel megfelelő területeket találjanak. Már-már reménytelennek tűnt számára az egész, amikor megjelent előttük a tarcali egykori vincellérképző épülete a csodás parkban, és bármilyen lepukkant állapotban is volt, az akkor szerelem volt első látásra.

Thomas Lindner ecsetelte a birtokalapítás élményeit, és megköszönte munkatársainak az elhivatott munkavégzést

Szerencsére az induláskor nem is sejtette, milyen hosszú és rögös út áll előtte, ha mindezt előre látta volna, talán visszaretten a feladattól. A 25 év egyáltalán nem nagy idő egy borászat történetében – mondta Thomas Lindner – hiszen a szőlő 4 év alatt fordul termőre, mégis ég és Föld a különbség az akkori, meg a mai állapotok között. Ez alatt az idő alatt létrejött egy teljesen felújított 35 hektáros szőlőbirtok, egy négycsillagos kastélyszálló, egy építészeti díjban részesített borászat, ami mellett csak hab a tortán, hogy a felettük emelkedő Terézia dűlő tetején álló kápolnát is gyönyörű szépen fel tudták újítani, ami gyakran ad otthont esküvői szertartásoknak. Mint elmondta, mindez persze nem jöhetett volna létre ha nem áll mellette hosszú évtizedeken át Prácser Miklós birtokigazgató, valamint Varkoly István szőlész.

Varkoly István szőlész a Terézia dűlő tetején ismerftette az ökológiai termesztés előnyeit, gondjait.

A Gróf Degenfeld birtok minden elemében a tökéletességet kísérti. A kastélyszállóban az előkelőség mellett ott van a finom nemesi ízlés is nem véletlenül, hiszen gróf Degenfeld Mária tanult szakmája a belső formatervezés, lakberendezés. A földszinten bóklászva megkapja az ember tekintetét a szakértő szemmel válogatott festmények szépsége. A képek között találkozhatunk nemzeti nagyjaink egyikével-másikjával, mint Sissyvel vagy Ferenc Ferdinánddal ugyanúgy, mint legnagyobb festőművészeink alkotásaival, melyek közül kiemelkedő élményt jelent a könyvtárszobában Batthyány Ödönnek csaknem egy egész falat beborító festménye. Ilyen kvalitású alkotással még múzeumban is ritka élmény találkozni.

Degenfeld Mária grófnő és férje a kastélyszálló könyvtártermében

A borászat Salamin Ferenc építész tervei alapján készült el. Az új épület a pince fölött elhelyezkedő egykori vincellérházat meghagyta, itt kaptak helyet az irodák, valamint egy impozáns borbemutató terem, míg az előtte lévő teret organikusan kialakított fa tartószerkezetes tetővel lefedve alakították ki a manipulációs teret, itt történik a szőlőfeldolgozás és a borászati munka. Ebből a központi térből ágazik ki a borászat két épületszárnya, mely körülöleli a fenyőfákkal kialakított sétányt. Szép példája ez annak, hogy az organikus építészet mennyire megbecsüli a természetes környezetét.

A családnak 2015-ben sikerült megvásárolnia a birtok felett emelkedő Terézia kápolnát, melyet ezt követően példásan restauráltak

35 hektáros szőlőbirtokuk Tarcal és Mád határában található, köztük olyan történelmi dűlőkön, mint a Terézia, Zomborka, meg a Borkút. A szőlőbirtok újratelepítésére 1999 és 2010 között került sor. A több részletben végrehajtott újratelepítés során 1,8 valamint 2 m.-es sortávolsággal, és 0,8 méteres tőtávolsággal kerültek a földbe az oltványok. A tulajdonosok előremutató, környezettudatos gondolkodásának eredményeként a birtok 2009-ben átállt a ellenőrzött, organikus művelési módra. 2012-re az átállás a szőlőterületek 100%-án megtörtént, a borászat oldaláról a 2017-es évjáratból születtek az első bio borok, a birtok Furmint és a Muscat Blanc. A tanusítáást a Biokontroll Hungária végzi.

Lapunk főmunkatársa a grófnő társaságában

A jubileumi eseményen alkalmam volt Degenfeld Mária grófnővel beszélni, a család filozófiája, valamint az utánpótlás iránt érdeklődtem. Mint a grófnő elmondta, ők a „nemesség kötelez” elve alapján vágtak bele már igen korán a bio-borok készítésébe még akkor is, ha tudják, ezt az eljárást a hazai piac még nem részesíti olyan elismerésben, mely az eljárás kiadásait fedezné. Ám elvünk, hogy „a saját földünket nem mérgezzük”, és jól esik látni, ahogy az organikusan művelt területeiken visszatér az élet az ültetvényeikbe. Úgy érzik, az egész világot tekintve eljött az organikus termékek ideje, és örülnek, hogy ennek élharcosai lehettek. Mint a grófnő elmondta, elvük, hogy forradalom helyett evolúció, és az evolúció jelenleg főként az éghajlatváltozás miatt szükséges. Gyermekeik jelenleg 30 és 31 évesek, a grófnő a közgazdász végzettségű lányában látja azt az energiát, ami a birtok vezetéséhez majd egyszer szükséges lehet.

A grófnőnek, férjének, valamint a birtok teljes stábjának őszinte szívvel gratulálok a 25 éves jubileumhoz mind szerkesztőségünk, mind a magam nevében, és töretlen fejlődést kívánunk. Csak aki látta a kezdeti állapotokat is, az tudja értékelni igazán, mekkora területfejlesztési többletet, milyen esztétikai értéket adott Tarcalnak a gróf Degenfeld család, a megtermelt ragyogó borok mellett.

Dékány Tibor