Szent Vince-nap Sátoraljaújhelyen

A hétvégén számos borvidékünkön ünnepélyesen emlékeztek Szent Vincére, aki a borász-naptárban az egyik legfontosabb szőlővédő szent. Szent Vince megünneplésében a Villányi Borvidék játszotta az úttörő-szerepet, abban is a Vylyan volt a motor. A tavalyi esztendőben sajnos a pandémia belezavart ebbe a szép ünnepbe is, idén azonban éledezne ismét az ország, ha nem köszöntött volna be az újabb, omikrononos hullám, ám ez sem tudta megzavarni az idény-nyitó borünnepet  az ország borászati zászlóshajójában Tokajban, ahol idén is megható ünnepség zajlott le boráldással a sátoraljaújhelyi plébániatemplomban.

A villányi rendezvény mellett általában a pannonhalmi Vince-napi Pincejárás mozgatja meg a legnagyobb tömegeket ahol a háromnapos nyitott pincék akcióval egybekötött ünnepség központi eleme az a gyalogos körmenet, melynek során felkeresik a Főapátsági Pincészet mind a négy dűlőjét Liptai Zsolt főborász vezetésével, aki hátizsákjában minden dűlőre magával visz 1-1 palack megszentelt bort, melyek tartalmával megöntözi a bort adó dűlőket, hogy jól teremjenek.

Sátoraljaújhelyen január 23-án vasárnap délelőtt ünnepelték Szent Vince emlékét. Az esemény emléktábla-koszorúzással kezdődött, majd borszenteléssel zárult. A város főterén vasárnap délelőtt Szepsi Laczkó Máté emléktáblája előtt gyülekeztek a szervezők és az érdeklődők. A hagyományok szerint Vince-napon koszorúzzák a legendás aszú-készítő emléktábláját.

Idén Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője méltatta az egykori Erdőbényei prédikátor életművét. A megemlékezést követően a város nevében Sátoraljaújhely polgármestere helyezte az első koszorút az emléktábla alá. Az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának Tokaj Régiója, majd a Tokaji Borlovagrend koszorúi kerültek ezután a falra. A koszorúzást a Hegyközségi Tanács képviselője folytatta, majd a Sátoraljaújhelyi Hagyományőrző Egyesület zárta be.

Az ünnepség résztvevői ezután együtt vonultak be a Római Katolikus templomba, ahol a délelőtti szentmise végén került sor a borok ökumenikus megszentelésére. Ennek során a Tokaji Borlovagrend nevében a borlovagrend alapító tagja, Müller István méltatta a Vince-napi borszentelés hagyományait, és mondott köszönetet a nagyszerű 2021-es évjáratért. Az oltár előtt elhelyezett borok ökomenikus áldásban részesültek.

(DékányT.)