Birtoklátogatások 2021/8 Tringa Borpince

Némi szerencsével szörfözve a pandémia hullámai között tavaly is, idén is le tudtuk bonyolítani nagyszabású kezdeményezésünket, a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunkat, méghozzá idén épp a jubileumi tízedik alkalommal. Olvasóink szavazatai alapján született meg idén is a legszebb pincészetek köre. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE szőlészeti és borászati, valamint tájtervezői tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Ezúttal a SKODA Magyarország jóvoltából két Skodával roboghattunk Szekszárdra – miközben élvezhettük hogy esőben is milyen biztonságot nyújtanak a vezetéshez – hogy felkeressük a Tringa Borpincét,

A Tringa Borpince már kiírásunk első évében, 2013-ban is bekerült a legszebb tíz birtok közé, ezt követően pedig rövid szünet után tavaly már másodszor is. A Tringa birtok már rögtön első alkalommal is belopta magát a szívünkbe, akkor tökéletes volt a meglepetésünk, egy birtokközpont  valahol a természetben ahonnan elképesztően szép körpanoráma tárul fel, csak szőlő körös-körül amerre a szem ellát, meg nyugalom.

Vizuális élményt jelent körülnézni a Kerék-hegy platójáról, ami egyben elismerten az egyik legkiválóbb szekszárdi terület, hiszen ez egy gyönyörű fennsík, ahol mindig mozog a levegő, ezért az itteni szőlő sokkal kevésbé fogékony a betegségekre. Cukorfokban is 1-2 fokkal magasabb az átlagosnál az innen szüretelt szőlő, köszönhetően a borvidéki átlagnál lényegesen több napfényes órának. Amikor a környező völgyekben már az árnyék az úr, itt még akár két órán át süt a Nap. A talaj olyan mint Szekszárdon általában, löszös, agyagos, vörösagyagos. A világ legjobb vörösborai közül nagyon sok terem ilyen talajon. A pincészet 2001-ben alakult kis családi vállalkozásként. Gál Antal és felesége – bár más szakmából indultak – meglátták a területet a fennsík észak-nyugati szélén, és beleszerettek. A birtok kialakítása nem volt könnyű feladat, a katlan oldalai meredekek, a régi telepítés korszerűtlen volt, így a munkákat a korábbi területek táblásításával, földmunkával, meliorációval kellett kezdeni, át kellett szabni a völgyet. De a siker nem maradt el. Gyönyörű látvány a birtok, esztétikusak és korszerűek a tereplépcsőkön kialakított teraszok szőlővel beültetve. Elkészült a birtok-központ is, alul a megfelelő méretű pince, felette vendéglátó szint terasszal, legfelül szobák, a borturizmussal számolva. Aki ide egyszer ellátogat, annak minden álma, hogy visszajöhessen.

A Gál család által kialakított birtok egybefüggő 7 hektáron gazdálkodik, további három-négy hektárról dolgoz fel szőlőt. A 225-280 m. magasságban lévő katlan a lösz talaj adottságaival kiváló terroir elsősorban vörösbort adó szőlők termesztésére. A birtok gerincét a 4 hektáros Kékfrankos adja, ami mellett nagyobb részt Merlot, Cabernet Sauvignon és Franc terem. A területekben és fajtákban folyamatos az átrendeződés. Például a Gesztenyésben lévő ½ hektáros korábbi vegyes művelésű területüket idén ősszel fogják újratelepíteni P10-es Olaszrizlinggel, és korábban is átállítottak egy kerékhegyi táblát Cserszegi Fűszeresre. A Bence-völgy tetőn egy másfél hektáros területet Cabernet Sauvignon és Merlot részére telepítettek elő. A Porkoláb-völgyben idén fogják először szüretelni Syrah táblájukat, míg a Bödő-oldalon 700 tő Cserszegi Füszerest művelnek.

A legszembetűnőbb fejlődést látogatásaink során a pincében észleltük. Az eredeti pincejárat mellé egy másodikat is fúrattak, így mára kétágúvá bővült a rendszerük, ám mégis a legnagyobb változást a pince sterilitása jelenti. Rendszeres nagytakarításokat végeznek, teljes a technológia-váltás kímélő préseléssel. A levegő folyamatos tisztítása légáramoltató csírátlanítóval történik. Tavalyi látogatásunk során még láttunk régebbi hordókat valahol a pince mélyén, mostanra azonban egytől-egyig új barikhordók sorakoznak a sorokban példás rendben. E változások legfőbb motorja a borász-család második generációja, Attila, aki nemrég végzett szőlész-borász szakon a Szent István Egyetemen, és aki hatalmas energiával és szaktudással vette kezébe a kormányrudat.  Ő főszerepet vitt abban, hogy a pincészet napjainkra teljes mértékben a professzionális kategóriába küzdötte magát.

Elég nehéz felsorolni a kóstolt borokat, de hogy ne menjen feledésbe, mégis megkísérjük! Fehérrel kezdtük, méghozzá Olaszrizlinggel. Aztán jött egy emlékezetes Kékfrankos Rozé, ami nem tartozik a tucat-rozék közé, hiszen teljes érettségben szüretelnek, tartályból nyomják a présbe, amit néhány órás héjon erjesztés követ. Az új rozé így csak húsvétra készül el, viszont a zamata emlékezetes marad. Ezt követték aztán a vörösborok, a ’17-es Blauburger, a ’18-as Barocco, a ’17-es Kékfrankos, a ’18-as Cabernet Franc Reserve a Görögszóból, a ’16-os Phaeton – mely túlnyomó részben Merlot alapú, végül a ’17-es Merlot Reserve. Nem mindennapi élményt jelentett a csodás borsor mindannyiunk számára!

A verseny támogatója: