BIRTOKLÁTOGATÁSOK 10: Takler Borbirtok

Idén hetedik alkalommal került sor „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunk kiírására. Olvasóink szavazata alapján született meg az ezévi „TOP 12”. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a SZIE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Ennek érdekében látogatva a döntősöket délre vettük az irányt, hogy felkeressük a Decsi Aranyhegyen a Takler Borbirtokot.

Taklerék Bor-birodalma a Szekszárdi Dombságnak a várostól délre futó láncolatában, Decs nagyközség magasságában épült ki. Decs része az Alsónyék, Decs, Őcsény és Sárpilis községek területét magában foglaló Sárköz néprajzi tájnak.

Josephus Takler 1725-ben rakott itt fészket, a földművelés, ezen belül a szőlészet-, borászat apáról fiúra szállt. A rendkívüli szorgalomnak az lett az eredménye, hogy a család 42 hold szántófölddel és 2 hold szőlővel rendelkezett, melynek jutalma természetesen a kuláklistára kerülés volt, a birtokot fel kellett ajánlani a szövetkezetnek. Takler Ferencnek így a nulláról kellett elindulnia, de a tehetség és a szorgalom – ha sok nehézség árán is – de meghozta eredményét.  Takler Ferenc tudja, hogy itt a Kárpát medencében a már évszázadok óta itt termő szőlőfajok tudják legszebben képviselni a sajátságos terroirt. Talán éppen ő volt az első az országban, aki be tudta mutatni, hogy a mi kékfrankosunkból milyen nagyszerű ízeket, zamatokat lehet elővarázsolni. 2004-ben nem volt véletlen, hogy a Magyar Bor Akadémia őt választotta az Év Bortermelőjévé.

Az épület és a pincék több ütemben jöttek létre szerves folyamatban. Az új létesítményeket, ami nagyjából 500 négyzetméter új pinceszakasz megépítését, és további 500 négyzetméter korábbi pincerész teljes felújítását tartalmazta, 2011 októberében adta át ünnepélyesen Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Az új pinceszakasz, a palackos bortároló és a technológiai fejlesztések új lehetőségeket nyitnak meg a pincészet előtt, amely 2004 és 2011 között közel egymilliárd forintos beruházást hajtott végre saját, az agrár- és vidékfejlesztési operatív program, valamint az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap forrásaiból. 30 százalék hitel és 20 százalék saját erő felhasználásával, két és fél év alatt építették fel a 600 ezer palackos tárolót, valamint az 1400 hektoliter bor fahordós érlelését lehetővé tevő, 500 négyzetméteres új pinceszakaszt, és további 500 négyzetméternyi régi pincét újítottak fel. De ezzel nem ért véget a Takler birtok kialakítása, napjainkra rendezvényterasszal, 200 fő befogadására alkalmas vendéglátó központtal, 38 szobás szállodával, 11X5 méteres úszómedencével van kiegészítve a központi épület-komplexum, melyhez csatlakozik a Fecsketanya, valamint a böllértanya is.

A Takler birtok a Szekszárdi borvidéken elszórtan 85 hektár szőlőterülettel rendelkezik a következő megoszlásban:
Szekszárdon a Strázsahegyen 2,1 ha Merlot, Cabernet franc és Kékfrankos, a Tóth-völgyben 1 ha Kékfrankos, a Görögszóban 0,8 ha Merlot, a Porkolábvölgyben 1 ha Cabernet sauvignon, a Hidaspetrében 2,0 ha Cabernet franc és 1,0 ha Kékfrankos, Faluhelyen 0,9 ha Pinot noir, Felső-Cinkán
0,6 ha Merlot, 11,5 ha Zweigelt, Almástetőn 13,5 ha, Gurovicán bérelt területen 2,5 ha Kékfrankos, 1,5 ha Cabernet franc, és 3,0 ha Zweigelt.

Szekszárd környékén Sióagárd – Leányváron 1,7 ha Zweigelt és 0,6 ha Kékfrankos. Bátaszék-Szentán 5,0 ha Kékfrankos, 3,0 ha Cabernet franc és 1,5 ha Syrah.  Alsónánán 4,0 ha Kékfrankos, 1,5 ha Cabernet sauvignon, 7,5 ha Merlot, 3,0 ha Cabernet franc, 0,5 ha Chardonnay, 0,3 ha Sauvignon blanc, a Decsi-hegyen 1,5 ha Pinot noir, a Decsi Szőlőhegyen 8,5 hektáron Kadarka, Cabernet franc, Pinot noir és Kékfrankos.

A birtokbejárást megelőzően kisé elmerültünk a Takler-borok élményében. Pinot noir rozé volt a nyitóbor, amit egy fineszes Kadarka követett, aztán jött a ’15-ös Bikavér, ami természetesen az évjárat legjobb Bikavére lett. Izgalmas volt a ’15-ös Szenta-hegyi Kékfrankos ibolya-illatával és lendületes dinamizmusával, de a ’16-os Cabernet Franc is hódított túláradó érett gyümölcsösségével. A ’12-es Grand Selection mostanra szépen lekerekedett, de még nagy potenciál. Zárásként egy igazi ízbombát kaptunk, a ’14-es „Minden 50. évben” elnevezésű tételt, melynek Alexander Brody volt a névadója. Ez a csak kivételes évjáratokban összeállítható nagy bor mindent tud, amit egy igazi nagy vörösnek tudnia kell, enyhe botritiszes beütéssel töppedt szőlőből. Igazi élmény, ahogy a mák megjelenik ízösszetevői között.

(dékányT)