Birtoklátogatások 2021/7 GRÁL Borpince

Ügyesen szörfözve a pandémia hullámai között tavaly is, idén is le tudtuk bonyolítani nagyszabású kezdeményezésünket, a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunkat, méghozzá idén épp a jubileumi tízedik alkalommal. Olvasóink szavazatai alapján született meg idén is a legszebb pincészetek köre. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE szőlészeti és borászati, valamint tájtervezői tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Ezúttal a SKODA Magyarország jóvoltából két Skodával roboghattunk ideális körülmények, na meg a tolnai dombok között Gyönkre, hogy felkeressük a Grál Borpincét.

Mivel „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázatunk már tíz éve fut, ezért, meg egyébként akár a rendszeresen megrendezett bortesztjeink okán is képben vagyunk a hazai borászatok ismerete terén. Az idei legszebb birtokok közé viszont bekerült egy kakukktojás, a Grál Borpince, melynek létezéséről korábban vajmi keveset se tudtunk. Így aztán egy izgalmas felfedező útként éltük meg azt a küldetést, hogy felkeressük őket a dimbes-dombos Tolnai borvidéken. Nem is volt könnyű feladat rájuk bukkanni, iránymutató táblák nagyon nem segítették az expedíciónkat. De végül kitartásunknak meg volt a gyümölcse, a pincészet tulajdonosa, Mucsi Zalán jött elénk.

Gyönk, a szőlőhegyektől körülölelt mezőváros

Mucsi Zalán alföldi származású, harmadik generációs borász. A hazai bor-panoráma terén már fiatal korában széles áttekintésre tett szert, hiszen borkereskedőként a Bortársaságnál dolgozott, majd később borászként a dörgicsei Pántlika Pincészetnél. Így megismerhette mind a borkészítés, mind a borértékesítés lehetőségeit.

A birtokon a Mucsi-család minden tagja megtalálja a saját szerepkörét

Természetesen önálló borászat kialakításán gondolkodott, és úgy érezte, a Szekszárdi borvidék állna legközelebb elképzeléseihez, ám közbe lépett a magánélet. Gyönki származású menyasszonyánál járván háztűznézőben kiderült, hogy a sváb gyökerekkel rendelkező település kiváló adottságú szőlőterület által van körbeölelve, melyen a termelés visszaszorulóban van, így elérhető áron lehetne itt megágyazni egy családi birtoknak. Így aztán a menyasszonytáncon összekalapozott tőke egy pelzbergi dűlőben elhanyagolt állapotban lévő présházra, valamint a körülötte lévő szőlőterület megvásárlására fordítódhatott.

Együtt a Pelzberg-dűlő tetején

2008-ban indult a birtoképítés, az 1880-ban épült présházat renoválták, szőlőt telepítettek. Az első évben mindössze egy hordónyi öreg tőkés kékfrankos született, aztán az éves bevételekből lépésről lépésre építették tovább a birtokot, amit a kezdetektől fogva organikusan művelnek, nem használnak felszívódó-, gyomirtó-, és rovarölő szereket. Az altalaj agyag és lösz, amit mészkőfoltok tarkítanak, mészbabák színesítenek. A 2012-es évjáratuk a Borászportál 2015. évi „Magyarország legjobb Kékfrankosa!” címet érdemelte ki. Ismertségük, népszerűségük évről évre fokozódik, így nem véletlen, hogy olvasóink ez évben beszavazták a családi pincészetet Magyarország legszebbjei közé.

Mucsi Zalán borkereskedői tapasztalatai alapján tisztán látta, hogy ha valaki kicsiben kezd el borászkodni, annak csak egy lehetősége van a fennmaradásra, olyan kiemelkedő minőségű kézműves borkülönlegességeket kell készíteni, melyek az ínyenc borértők asztalára kerülnek. „A Hungarikumokban hiszünk”- mondja Mucsi Zalán, így aztán a Kékfrankos meg a Kadarka került náluk a központba. A Grál Borpince területei a Pelzbergen, a Diós-völgyben, valamint az Üveghegyen vannak. 1 hektáron Kékfrankost, 1/2 hektáron Kadarkát művelnek, míg további 1 hektáron Pinot Grist és Cabernet Francot. 1/2 hektáros Rajnai Rizling telepítésük még nem fordult termőre.

A Zazi’s szűretlen Kékfrankos, melyet megkóstolhattunk, alátámasztja a szavazók bizalmát. Sűrű, intenzív gyümölcsösség, bársonyos test, nagy potenciál, mely spontán erjesztéssel készült a borászat többi termékéhez hasonlóan. Nagy körültekintéssel, sok kézi munkával készülnek a pincészet borai, és ahogy a szőlőterületüket bejártuk, meggyőződhettünk a terep kihívásait illetően, van ahol négykézláb mászva lehet csak a szüretet megoldani a meredekség miatt. Mucsi Zalán megvalósította álmait, felépített egy birtokot, ami egyben modell-értékű. Országosan is, de különösen a nem túl frekventált borvidékeinken rohamosan fogynak szőlőterületeink, az idősebbek otthagyják, a fiatalok nem folytatják a művelést. Pedig hála a Kárpát-medence adottságainak, nincs olyan borvidékünk, ahol ne lehetne odafigyeléssel, igényességgel nagy minőséget előállítani. Ezért példaértékű a Grál Pincészet Gyönkön.

A verseny támogatója:

(DékányT)