Szemben a csúccsal

A Mátra újjászületőben

Dominium Pincészet

 A mai Magyarország legmagasabb hegyvonulata által védett déli lejtőkön terül el a legnagyobb kiterjedésű történelmi borvidékünk. Itt a Mátraalján, Gyöngyös térségében zamatos borok, változatos kialakítású pincék, présházak találhatóak, melyek közül nem egy egészen unikális. Élmény felfedezni, ahogy egyre több minőségi családi pincészet jelenik meg saját önálló arculattal, a Mátra felől új szelek fújnak. Ez annyira izgalmas, változatos folyamat, hogy lapunkban sorozatot indítottunk bemutatására.

A borvidék s egyben a mátrai üdülőkörzet kapuja, szellemi, gazdasági és kereskedelmi központja – immár évszázadok óta – Gyöngyös városa, amelynek históriája szervesen összefonódott a mátraaljai szőlő- és borkultúra történetével. A város számos szőlészettel-borászattal összefüggő látnivalója közül az egyik legérdekesebb a Mátrafüred felé vezető út mellett, a várostól 1,5-2 km-re fekvő farkasmályi pincesor. A pincesor ott alakult ki, ahol a Sár-hegy oldalában, a városhoz közel kitűnően vágható, ugyanakkor tartós, kemény kőzetet találtak. Gyöngyös-Farkasmályban – akárcsak az Északi-középhegység sok más helyén – az andezittufába vágták a pincéket, feltehetőleg a legrégebbi pincék itt 1780–1786 között épültek. A Mátrafüred – Kékestetőre vezető útnak a Farkasmályi elágazásánál épült meg a Dominium Pincészet. Ezen a stratégiai ponton létrehozott többfunkciós épület Koppány Péter tervei alapján valósult meg. A H alaprajzú épület egyik ága panzió, másik ága borászat, ahogy természetesen az épület alatt futó pince is a borászat része.

Orbán Dániel (a képen) Budapesten diplomázott a Műszaki Egyetemen. El is kezdett dolgozni a fővárosban, ám a szülőföld, a természet, a Mátra hazahívta. Úgy érezte, hogy ahol olyan nagyszerű produktumok születhetnek a termő tájból aminek ő maga adhat egyedi karaktert, az sokkal jobban kielégíti alkotói fantáziáját, mint az olykor sablonos mérnöki munka. A Borkollégium által szervezett WSET tanfolyam elvégzése már az átmenetet jelentette a pályamódosítás irányába, azután 2014-ben felvételt nyert a Corvinus Egyetem szőlész-borász mérnöki karára, amivel párhuzamosan odahaza is megszületett az első saját bor is családi vállalkozásban. Az egyetem elvégzése mellett egy fiataloknak szánt tehetség-program keretében szakmai tapasztalatokat tudott szerezni egy kaliforniai pincészetnél is.

Első ültetvényeiket 2009-ben telepítették el. Szőlészeti és borászati filozófiájukat a természetközeli megoldások motiválják elsősorban. A szőlő művelése során nem használnak semmilyen gyomirtót, próbálják kiszorítani a vegyszereket, elsősorban a rovarölő, illetve felszívódó gombaölő szereket, és olyan természetes anyagokból készült keverékeket juttatnak a talajba, amely a növények immunrendszerét hivatott erősíteni.

A fajtaválasztékuk nem alkalmazkodik feltétlenül a megszokotthoz. A fehér fajták közül a Sárgamuskotály, a Rajnai rizling, a Chardonnay és a Furmint a négy kedvenc, míg a kékszőlő szortiment szintén elég speciális, Syrah, Tempranillo, Feketeleányka, Turán, Merlot és Cabernet Franc képezi az állomány gerincét. A több fázisú hozamkorlátozás minden fajta esetében alapvető fontosságú a családi gazdaságban. Az eredmény nem kérdéses, hiszen a Dominium Pincészet termékei rendszeresen befutnak a Bor és Piac bortesztjeire, és rendre az élvonalban szerepelnek.

A családi vállalkozás két lábon áll, hiszen a borászat mellett a panzió fenntartása, működtetése a másik feladatkör. Ennek a kettős funkciónak tökéletesen megfelel a Dominium központ, melyben az épület Sár-hegy felőli, keleti ága a borászaté, míg a nyugati ága panzió. Orbán Dániel reszortja a családi vállalkozás borászati filozófiájának megteremtése, a borok készítése, és minőségének folyamatos ellenőrzése. Az édesapa Orbán Tamás a szőlészetért felelős. A családi vállalkozás nagyon jól ráérzett arra, hogy a minőségi, és egyedi kvalitásokat megcsillantó borkészítés az alap, amire már fel lehet építeni a vendéglátást. A másik fontos vonzerő a Mátra, a Kékestető közelsége. A borászat és panzió olyan helyen létesült, ahonnan – különösen a teraszról – egyedi kilátás nyílik az ország legmagasabb hegycsúcsára. Egy este ide kiülni, nézni a hegyet és közben kóstolni a hegy levét, az felemelő, kihagyhatatlan élmény! Vagyis összességében a Dominium Pincészet sikerre ítéltetett.

(Dékány Tibor)