Elhunyt Szőke Mátyás

 Június 21.-én elhunyt Szőke Mátyás, a Mátrai Borvidék emblematikus egyénisége, aki elsőként juttatta a borvidék borait országos és nemzetközi borversenyeken az élvonalba. Szeremely Huba után újabb veszteség érte a Pannon Bormíves Céhet, melynek alapító tagja volt.

 Szőke Mátyás kiváló boraival és a rengeteg munkával elért eredményeivel 2017-ben kiérdemelte a hazánk borász-struktúrájában legmagasabbra értékelt díjat, az Év Bortermelője kitüntető címet. Szőke Mátyás alapképzettsége terén műszaki végzettségű, de szőlőtermelő elődjei révén korán megtanulta, hogyan kell a szőlőt művelni. A 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel, Zoltán fiával 35 hektáron gazdálkodott. Munkássága során rengeteget tett a borvidékért. A hazai borversenyeken folyamatosan az élvonalban szerepeltek borai, kiemelt eredményeihez tartozik, hogy több alkalommal elnyerte a „Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, kétszer pedig Chardonnay bora Champion díjas lett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen.

A Szőke Pincészet legkiemelkedőbb borait Chardonnay, Muscat Ottonel, Irsai Olivér, Merlot fajtákból készíti. A hazai borkereskedőkön kívül két nagykereskedő cég a tengerentúlon is forgalmazza boraikat. Nagyon fontosnak tartotta, hogy folyamatosan képezze magát, és figyelemmel kísérje a nagyvilág borszakmai alakulását, trendjeit is. Járt tanulmányúton Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Kaliforniában is, ahol Haraszthy Ágoston szőlőbirtoka nagy hatással volt rá.

Jól jellemzi lelkületét, ahogy a bort jellemezte: „A bor különleges termék. Lelke van, egyénisége, története és történelme, még a palackban is fejlődik, először szebb lesz, majd bölcsebb, és a végén meghal. A gyümölcs megrothad, a virág elhervad, az étel megromlik – a bor az egyetlen, amely elmúlásában is emberi.”

 Nagy veszteség érte a Mátrai Borvidéket, hiszen feltehetőleg az ő mércéjével mérhető vezéregyéniség már nem fog megjelenni ebben a térségben. Gyászol a család, gyászolnak a mátrai botermelők, gyászol a Pannon Bormíves Céh. Ebben a gyászban szolidáris szerkesztőségünk is.

(szerk. – DT)