A Borpalota borok újjászületése

Káli Ildikó sommelier előadásával színesített szakmai borkóstolón mutatták be a Borpalota Borászat és a borok új megjelenését, amely mostantól még szorosabban kötődik a Mátrához.

„A borászat megjelenésének alkalmankénti újjászületése elkerülhetetlen annak érdekében, hogy a folyamatos fejlődést fenntartsuk és a változó piaci igényeknek megfeleljünk” – mondta Dunai György Sándorné, a Borpalota Kft. ügyvezetője. 2015 márciusától a borászat hagyományait és a legújabb trendeket figyelembe véve teljesen új arculattal és címkékkel jelennek meg a nagyközönség előtt. A dizájn kialakításánál fontosnak tartották, hogy a borászat emblematikus épülete maradjon továbbra is az a jelkép, amelyről korábban ismerték őket, ugyanakkor a Mátra gyönyörű környezetét is próbálták megjeleníteni az új címkéken, hiszen ezzel is a kiváló adottságokkal bíró borvidék hírnevét kívánják boraikkal öregbíteni.

A 2014-es évjárattól két márkacsalád köré szervezték boraikat, amelyek 2015 márciusától kerülnek forgalomba.

Az alap márkájuk – a cég nevét kapta – Borpalota név alatt kerül forgalomba. Friss, tiszta, reduktív borok, kiváló ár-érték aránnyal. A Borpalota borok címkéjén a Mátra vadvilága elevenedik meg friss, fehér háttér előtt, amelyet a csavarzárak izgalmas színei tarkítanak. E termékcsaládban kerül forgalomba a virágzó bodzabokorra emlékeztető Irsai Olivér, az egzotikus gyümölcsök ihlette Muscat Ottonel, a ropogós savakkal rendelkező Rosé, a kellemesen könnyű Kékfrankos-Cabernet cuveé, valamint a finoman fűszeres és izgalmas Kerekerdő fehér cuveé.

A borászat prémium márkacsaládját a mátrai magasságokkal szerették volna egy szintre emelni, így adta magát az „1014” elnevezés. Ebbe a családba a legkiválóbb boraikat palackozzák, melyekre a legbüszkébbek. A borstílus kialakításában szerepet kap egy kevés hordós érlelés is, amelytől komplexebbek, tartalmasabbak lesznek a borok, de ügyelnek rá, hogy a hordó szerepe csak kiegészítő legyen, ne uralja a borokat. Első boraik a 2014-es évjáratból egy Sauvignon Blanc és egy Szürkebarát, amelyek a fajta szépségei mellett a borászat saját stílusát is kiválóan bemutatják.

A borokról részletesebben:

KEREKERDŐ CUVEÉ – 2014 száraz minőségi mátrai fehérbor

Kedves szőkeség, áradó citrusok, fehér virágok és finom fűszerek illata, friss zamatok, üde savak. A mátrai fehérek ideális egymásra találása: Rizling és szürkebarát, egy kis muskotállyal és sauvignon-nal kiegészülve. Friss saláták és könnyű szárnyas-, zöldséges- vagy halból készült előételek mellé kívánkozik.

IRSAI OLIVÉR – 2014 száraz minőségi mátrai fehérbor

Illatában egy virágzó bodzabokrokkal teli mező bujasága csábít. Íze bódító, mintha virágcsokorba harapnánk. A fajta egyik klasszikusa került a poharunkba.

MUSCAT OTTONEL – 2014 félédes minőségi mátrai fehérbor

Szőlővirág és tearózsa kényezteti az orrunkat, ha beleszagolunk. A maradék cukrot finom savak ellenpontozzák és teszik üdévé a kortyot, amely egzotikus gyümölcsök és illatos virágok sokaságát vonultatja fel.

ROSÉ – 2014 száraz minőségi mátrai rosébor

Elegáns diszkrét halvány színű rosé, illatában finom összetett gyümölcsösség, briliáns ropogós savakkal övezve. A három fajta tökéletes kiegészülése. Gasztronómiai helye a könnyű előételek, saláták, finom sonkafélék mellett ideális.

KÉKFRANKOS – CABERNET – 2014 száraz minőségi mátrai vörösbor

A cuveében a kékfrankos fűszereit és a cabernet gyümölcseit a fahordó használata szépen keretbe foglalta. Egy harmonikus, savban és tanninban is visszafogott vörösbor egy kiváló évjáratból.

SAUVIGNON BLANC 1014 – 2014 száraz minőségi mátrai fehérbor

A fajta szelíd bája, ízében a túlzásmentes fajtajelleg – zöld egres, finom bodza – határozott savakkal párosul. Üde zöldfűszeres salátafélék, zöldfűszeres krémsajtok és hasonlók kísérője lehet.

SZÜRKEBARÁT 1014 – 2014 száraz minőségi mátrai fehérbor

Francia eredetű fajta, a burgundi Pinot család tagja. Halvány sárga színű, nagyon elegáns, tüzes, száraz fehérbor. Illata élénk, a Mátra lankáinak mezei virágait idézi. Gyümölcsös ízjegyei hosszú lecsengésűek.