Kóstold Körbe!

Immár hatodik alkalommal mutatták be a – balatoni borászatokat és vendéglátó vállalkozásokat tömörítő- Balatoni Kör egyesület „Kóstold Körbe!” kiadványát, a siófoki Mala Garden Design Hotelben. A 2014-ben alakult egyesület 42 tagja jelenleg 54 vendéglátóhelyet képvisel a tó körül, akik számára az igényes környezeten, a helyi alapanyagokra épülő gasztronómián és az egész éves vendéglátáson túl az is érték, hogy egymást ajánlják. Idén először nemcsak a Balatoni Kör tagjai szerepelnek az informatív, fotókkal illusztrált kiadványban, hanem további balatoni vendéglátók is, akik ugyanezeket az értékeket vallják.

„Egyesületünk fő mozgatórugója az értékvédelemben, összefogásban, közös gondolkodásban rejlik, így konkurenciaharc helyett, jó szívvel ajánljuk egymást. A Balatoni Kör fő célkitűzése, az egész éves Balaton, ma már nem utópisztikus álom, hanem a valóság. Idén nyáron valószínűleg rekordszámú látogató várható a tó körüli településeken, és sokan nagymértékű áremelkedéstől tartanak. Megnyugtathatok mindenkit, hogy a kiadványban megtalálható helyek nem terveznek irreális árkorrekciókat, ők azok, akik hosszútávra terveznek és 10-20 év múlva is szeretnék vendégül látni a Balatonhoz érkezőket. A „Kóstold Körbe!” füzet megtalálható minden, a kiadványban szereplő helyszínen, és segít eligazodni a vendégnek, ha például kutya- vagy családbarát helyet keres, esetleg tóparti éttermet vagy romantikus szállást, rendezvényhelyszínt, borászatot, pálinkafőzdét vagy exkluzív hotelt. Kérjük a vendégekeinket, hogy kóstolják körbe a Balatont!” – mondta Szilágyi Lajos, a „Kóstold Körbe!” kiadvány szerkesztője, a Balatoni Kör elnöke. A Balatoni Kör tagjai szerda reggeli gyűlésükön döntöttek arról is, hogy mintegy egymilló forint értékű utalvánnyal segítik a pandémia alatt megfeszítette munkát végző egészségügyi dolgozók kikapcsolódását.

„KÖNNYŰ, FRISS, NYÁRIDÉZŐ, EGYSÉGES…”

Az új, 2020-as évjáratú BalatonBorok is 2021. május 19-én a siófoki Mala Garden Design Hotelben debütáltak a nagyközönség előtt. A BalatonBor olaszrizling szőlőfajtából készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor. A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, ezért joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton Bora”. A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel az előírt feltételeknek. A BalatonBor összefogásról és az idei évjáratról Dobosi Győző a BalatonBor projektvezetője mesélt:

„A BalatonBor szerintem mára több mint egy termék. Ez az első régiós közös terméke a Balatonnak, ami mögött a borászok összetartása és barátsága áll. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az elmúlt év kihívásai ellenére a 6. évjárat is palackba került. Évről évre népszerűbb a termék a fogyasztók körében is, a legtöbb palack nem egészen egy év alatt elfogy a pincékből és a polcokról. Nemcsak a palackban lévő bor minőségi, hanem az arculat is igazán balatoni, jól mutat az asztalon, a boros poharak mellett. Szeretnénk, hogy a fogyasztókhoz még közelebb kerüljön, hiszen tisztán és fröccsnek is finom, ez a balatoni borpiramis alapja, innen kell, hogy induljanak a jó balatoni olaszrizlingek, erre lehet építeni.”

Ebben az évben eddig 15 balatoni borászat kezdte meg a BalatonBor palackozását, ami összességében több mint 64.000 palackszámot jelent.

Idén (a bemutató napjáig), az alábbi borászatok akik palackozhatnak BalatonBort egységes megjelenés és márka alatt:

✓ Gyukli Pince

✓ Feind Pince

✓ Zelna

✓ Hujber Pincészet

✓ Lídia Borház

✓ Istvándy Pincészet

✓ Fata Pince

✓ Dobosi Pincészet és Vendégház

✓ Bujdosó Pincészet

✓ Tagyon Birtok

✓ Veszprémi Pince

✓ Cseh Családi Borpince

✓ Szeremley Birtok

✓ Laposa Birtok

✓ Bogáromi Borbirtok

A „Kóstold Körbe!” kiadvány szervezői, szerkesztői megtalálhatóak az alábbi elérhetőségeken:

Patay Mária +36 30 163 3870,

Nagy-Golyán Nikoletta +36 30 243 8261

e-mail: balatonikortitkar@gmail.com

A BalatonBorral és a Vinea Balaton rendszer elérhetősége:

balatonbor@kostolom.hu

(dékányT)