Növényvédelmi előrejelzés: augusztus 5-11.

botritisz tarcali

Növényvédelmi előrejelzést készített a Tokaji borvidékre az augusztus 5-11. közötti időszakra a Tarcali Kutató növényorvosa, Pableczki Bence.

Július utolsó és augusztus első napjaiban napsütéses, meleg időjárásban volt részünk. Július 30-án és 31-én 30°C feletti hőmérsékleti értékeket mérhettünk napközben. Szombaton kisebb lehűlés következett be, de vasárnaptól új melegedett az idő. A hétvégén és a hét elején az éjszakák hűvösek voltak, egyes helyeken (Erdőbénye, Tolcsva, Bodrogkeresztúr) 11-12°C-ot is mérhettünk. Az elmúlt egy hétben nem, vagy csak kis mennyiségű csapadék hullott a borvidéken. Tállyán rögzítetttük a legnagyobb mennyiséget, 3 mm-t. Ezen túlmenően a kedd reggeli és a délelőtti órákban volt részünk kisebb esőkben.

Szőlőmunkák

5-7. permetezésnél járnak a termelők. A második csonkázást végzik az ültetvényekben, illetve aktuális teendő a soraljak és a sorközök gyomszabályozása. Ahol még nem történt meg a szellős lombozat kialakítása ott ezt mindenképp tegyük meg.

Fenológia

Megkezdődött a Furmint és a Hárslevelű zsendülése is.

Kórokozók

Lisztharmat

Számos ültetvényben erősödött a lisztharmat fertőzés mértéke. A fertőzési nyomás továbbra is magas. A zsendülő bogyók már nem érzékenyek a fertőzésre, viszont a fejletlenebb bogyók még fertőződhetnek. A védekezést kontakt (kén, meptildonokap) készítményekkel folytassuk. Az utolsó növényvédelmi kezelések elsődleges célja a lombozat védeleme.

Peronoszpóra

Több ültetvényben is jelentős a lombozat felső részének a fertőzöttsége. A második csonkázás során e levelek nagyobb része eltávolításra kerül. A védekezésre réz készítményt válasszunk (rézoxiklorid, rézhidroxid).

Botritisz

A zsendüléstől számíthatunk a botritisz megjelenésére (lásd a nyitóképen). 1-2 tünetes bogyóval, tömöttebb fürtű Furminton találkoztunk, de csupán egy ültetvényben. A kórokozónak a párás, csapadékos körülmények kedveznek igazán. A bogyón kialakuló sérülések (lisztharmat sérves bogyó, molykártétel, mechanikai sérülés) utat nyithatnak fertőzésnek. Fontos, hogy megelőzzük e sérülések kialakulását, illetve tartsunk gyommentesen az ültetvényt, valamint alakítsunk ki szellős lombozatot a fürtzónában, a gyors felszáradás biztosítása érdekében. Védekezésre használható hatóanyagok: pirimetanil, fenhexamid, fludioxonil.

Feketerothadás

A borvidéken komoly problémát okozott idén a feketerothadás. A zsendülés bekövetkeztével azonban a bogyók elvesztik fogékonyságukat. Az utolsó védekezés (tebukonazol, miklobutanil) ott lehet aktuális, ahol komolyabb a fertőzöttség mértéke, illetve jelentős a fejletlenebb bogyók aránya. Ahol sikeresen védekeztek, illetve nem jelentett gondot a feketerothadás ott nem indokolt a védekezés. A fertőzött, összeszáradt bogyók negatívan befolyásolják a borminőségét, így a szüret során figyelni kell majd, hogy ne kerüljenek bele a feldolgozandó termésbe.

Fakórothadás

A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmazható a folpet és a pirimetanil. A réz-készítmények a kórokozó ellen nem hatásosak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

Fásbetegség

A fás betegségek tünetei több ültetvényben láthatóak. A fás betegség okozója többféle gomba is lehet, ezért a megjelenési formája is változatos. A fertőzött tőkéket célszerű megjelölni. Ezen tőkéket majd, a metszés előtt, az egészséges részig vissza kell vágni és sebkezelés alkalmazása szükséges. Az elhalt tőkét azonnal vágjuk ki és semmisítsük meg.

Kártevők

Amerikai szőlőkabóca

A csapdázott ültetvényekben jelentősen nőtt a fogok egyedek száma. Ahol a fogási adatok elérik a védekezési küszöbértéket (4 egyed/lap/10 nap), ott az aktuális permetezési fordulónál juttassunk ki rovarölő készítményt a kabóca ellen (alfametrin, tau-fluvalinát, lambda-cihalotrin).

Tarka szőlőmoly

A kihelyezett csapdák nem fognak új egyedeket. A védekezés ott esedékes, ahol a nagy számban fogták a csapdák a tarka szőlőmoly egyedeit, illetve ahol fürt vizsgálatok nagyobb károsítást mutatnak. Az amerikai szőlőkabóca ellen javasolt hatóanyagok a tarka szőlőmoly ellen is alkalmazhatóak, így egyszerre tudunk védekezni a két károsító ellen.

Atka

A szilva-takácsatka károsítása néhány ültetvényben erősödött. A védekezésre az abamektin és spirodiklofen hatóanyagok használhatóak.

Gyomszabályozás

Kerüljük el, hogy az ültetvényekben túlzottan felszaporodjanak a gyomok, ezáltal párás körülményeket alakítsanak ki az sorok között. Mechanikai és kémiai módszerek közül választhatunk. A soraljak vegyszeres gyomszabályozása esetén glifozát hatóanyag használható, kijuttatáskor ügyeljünk, hogy a szőlő zöld részeire nem jusson a permetléből.

Várható időjárás 08.05-11.

A hét eleji melegedést követően szerdán néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet. De így 27°C várható napközben. Csütörtöktől ismét beköszönt a kánikula, a hét második felében 30-33°C-ot mérhetünk majd a legmelegebb órákban. Az esténként 18-22°C között alakul majd a hőmérséklet. Kedd este, szerda hajnalban várható csapadék (6 mm). A szél szerdán erősödhet meg, 40 km/h-t meghaladó széllökésekre van kilátás.