Összetartozásunk Bora

A Külhoni Magyar Borászok Egyesülete javaslatot tett közzé az Összetartozás Borának létrehozására a trianoni 100 éves évforduló alkalmából. Az alábbiakban közzétesszük a szétszakított országrészeket átkaroló nagyívű elképzelésüket.

Száz éve választják el egykori történelmi borvidékeinket egymástól országhatárok. Az évforduló alkalmából egy közös borban szeretnénk újra egyesíteni a Kárpát-medence szőlőterületeit. Felkérjük ezért a magyar borászokat, csatlakozzanak felhívásunkhoz, és készítsük el közösen összetartozásunk borát.

Czap Sándor felvidéki bortermelő ötletét teszi magáévá a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete ezzel a felhívással, melyet 2020. június 4-én hirdetünk meg. Hisszük, hogy Nagypéntek után a Feltámadás következik, ezért a gyászos békediktátum és az államalapítás szimbolikus dátumait jelöltük ki sarokpontoknak. A Kárpát-medence összes borvidékéről összeállított fehér házasítást ugyanis augusztus 20-án mutatjuk majd be először.

A programhoz bármely magyar bortermelő csatlakozhat, csupán annyit kérünk, hogy járuljon hozzá közös borunkhoz 6 palack száraz fehér, 2019-es évjáratú borával, mely jellegzetes kárpát-medencei szőlőfajtákból készült. A részletes feltételeket, a fogadó állomások országonkénti címét hamarosan közöljük, az érdeklődők addig is az info@borhirado.sk email-címen regisztrálhatnak vagy tehetik fel kérdéseiket.

Geönczeöl Attila, a Külhoni Magyar Borászok Egyesületének elnöke

A borból terveink szerint 1100 liter készül, melyet palackozunk, és minden résztvevő borásznak jut belőle egy-egy palackkal. A többi palackot a magyar borvidékek fennmaradását és fejlesztését szolgáló célokra szeretnénk felhasználni, minderről folyamatosan beszámolva.

A közös bor arculatának kialakítására hamarosan szintén pályázatot írunk ki, melyre várjuk vállalkozó kedvű grafikusok jelentkezését.

Kárpát-medence, 2020. június 4.

Külhoni Magyar Borászok Egyesülete

Kapcsolat:
Geönczeöl Attila, elnök

Tel: +421 903 506-760 vagy +36 20 555-2760

E-mail: borteszt@gmail.com