Balla Géza Feketeleánykája végzett az élen

A Magyar Borszakírók Köre ötödik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös – száraz és félszáraz – borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt „Super 12” listájukat. Az erre felkerültekből kiválasztottak továbbá egyet-egyet a Magyar Bor Nagydíj 2020 nyerteseiként. Vörösbor kategóriában 2020 évre a Magyar Bor Nagydíjat a ménesi Balla Géza Feketeleányka Selectionjának 2017-es évjárata kapta.

.Ez egy egyedülálló verseny, ugyanis a borszakírók először szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat olyan borait, amelyek megítélésük szerint „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”, majd a legtöbb jelölést kapott borokat kétszer is bírálják, két bizottságban.

Ópálos a szőlőhegy felől

A 2020-as „Super 12” listákon ezúttal összesen 13 borvidék képviselteti magát: a legtöbb borral (4-4) Villány és Szekszárd, valamint Tokaj (3), továbbá Badacsony,  Eger és Mátra (2-2). A díjak (trófeák és oklevelek) ünnepélyes átadására a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is Debrecenben kerül sor, amikor majd a rendezvény megtartására a járványügyi rendelkezések lehetőséget adnak.

Balla Géza 2018-ban érdemelte ki az Év Bortermelője díjat, és hogy folyamatosan a csúcson van, azt jelzi a frissen elnyert elismerése is. Balla Géza 37 éve tevékenykedik a szakmában, ebből 20 éve már a saját pincészetében. 2008-tól a marosvásárhelyi Sapientia Tudományegyetem keretén belül a Kertészeti Kar Szőlészeti és Borászati Tanszékének vezetője, mint egyetemi adjunktus. Számos szakmai tankönyv, valamint szakmai rovatok szerzője. 2004 óta a Magyar Bor Akadémia Tagja.

Balla Géza a Magyar Bor Akadémia tagjainak gyűrűjében

Régóta célként tekintett arra, hogy egységes Kárpát-medencei, magyar borról beszélhessünk. Fontosnak tartja, hogy a majdnem feledésbe merült fajtákat, visszaemelje méltó helyükre, például a Kadarkát vagy a Fekete leánykát. Mint elmondta, a Magyar Bor Nagydíjat kiérdemlő fajta, „A Feketeleányka egy, a Kárpát-medencéből származó kékszőlő fajta. Többek szerint ősrégi román szőlőfajták leszármazottja, ezt azonban genetikai bizonyítékok nem támasztják alá. A legenda szerint egy ősrégi, dél-erdélyi szőlőfajta, amely nevét Mátyás királyunk híres Fekete seregéről kapta.

Balla Géza Feketeleányka ültetvénye Ópáloson

A ménesi birtokomon 19 hektáron termesztjük ezt a fajtát. Jó szárazság- és fagytűrő, de érzékeny a különböző fertőzésekre és gombabetegségekre. Bőven terem, ezért fontos a terméskorlátozás. A legjobb minőséget a 6-7000 kg-os hektáronkénti terméshozammal érjük el. A sziklás dűlőinken 250-260 g/l cukortartalomból sokszor 15-16 % alkoholtartalmú bor készül. Az alkalmazott technológiától függően készíthetőek könnyed, lágy tanninokkal rendelkező, szép gyümölcsös karakterű, mélyvörös színű, közepes testű és hosszúságú borok, 22-23 °C-on héjon erjesztve 10-12 napig. Amennyiben a héjon erjesztés 15-16 napig 28-29 °C-on történik, a bor színe bíborvörös, érett erdei gyümölcs illatú, íze telt, markáns tanninokkal rendelkezik, szép struktúrájú, bársonyos, valamint hosszú utóízű. A szóban forgó 2017-es Feketeleányka Selection is ezeket a karaktereket tükrözi. A bor egy részét 300 l-es hordókban érleltük 16 hónapig, ezután acél tartályban érlelt borral házasítottuk 2 hónappal a palackozás előtt. Nem javasolt az új hordóban történő érlelés.
Kiváló beszélgető bor, mely újabb és újabb koccintásra ösztönzi a fogyasztót.”

(DT)